Acil durum çantası nedir? Acil durum çantasının içinde neler olmalıdır?

Türkiye’de yaşanan depremler panik ve korkuya sebep olurken deprem çantasında olması gerekenler araştırılmaya başlandı. Acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet ve acil durum çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarıyor. Buna göre; Acil urum çantası nedir? Acil durum çantasında neler olmalı? Kaç tane acil durum çantasına ihtiyaç var? Acil durum çantası alırken nelere dikkat edilmeli?

ACİL DURUM CANTASI NEDİR?

Deprem, sel veya yangın gibi acil durum ve afetler ile karşılaştığınız zaman hemen yardım alamayabilirsiniz. Acil durum çantası, ilk 72 saat boyunca hayatınızı idame ettirmeniz için gerekli olan malzemeleri içerir. Bu nedenle olası bir afet sonrasında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemelerin acil durum çantasında bulunması gerekir.

Daha önce acil durum çantası hazırlamadıysanız, evden çıkarken bu malzemeleri bir çantaya koyarak yanınıza almayı unutmayın. Acil durum çantası, deprem gibi acil durum ve afetlerden sonraki zorlu birkaç günde yaşamınızı kolaylaştıracaktır. 

ACİL DURUM ÇANTASINDA NELER OLMALIDIR?

Acil durum çantasında bulunması gereken temel malzemeleri sizin için listeledik:

  • Su: Çantada en az 1 litre su bulundurulmalıdır. Hatta çantada yer varsa daha da fazla su eklenebilir.
  • Yiyecek: Tok tutacak, yüksek enerji verecek, şeker dengesini bozmayacak ve fazla susatmayacak türde kuru gıdalar çantaya eklenmelidir. Yiyeceklerin en az 72 saat yetebilecek kadar olması gerekir. Ayrıca yiyeceklerin son kullanma tarihleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bebeği olan kişilerin mama gibi uygun gıda maddelerini bulundurması önerilir. Evcil hayvan sahipleri de can dostlarının ihtiyaçlarını unutmamalıdır.
  • İlk yardım çantası: İlk 72 saatte ihtiyaç duyulabilecek her türlü ilk yardım malzemesini içerecek ufak ilk yardım çantaları, acil durum çantasının içerisine yerleştirilmelidir.
  • Radyo: Televizyon veya GSM gibi sistemlerde sorun yaşanabileceğinden, güncel gelişmeleri takip etmek için radyodan faydalanılabilir.
  • Fener: Afetlerde kentlerin büyük bir kısmında elektrik kesintisi yaşanır. Bu nedenle çantanızda bir fener bulunması faydalı olacaktır. Afet sonrasında ellerin aktif kullanılması gerekeceğinden, el feneri yerine kafa feneri tercih edilmelidir.
  • Pil: Radyo, fener ve diğer elektronik cihazlar için çantada pil bulundurulması gerekir. Her cihaz için kullanılabilecek sayının iki katı kadar pil çantada bulundurulmalıdır. Piller eriyip bozulabileceğinden, kullanılmadıkları süre boyunca elektronik aletler içerisinde bırakılmamalıdır.
  • İş eldiveni: Çadır kurarken, afet sonrasında yardıma ihtiyacı olanlarla ilgilenirken veya herhangi başka bir işlemi yaparken ellerin zarar görmesi olasıdır. İş eldivenleri, afet sonrası yapılacak işlemler sırasında ellerin zarar görmesini engeller ve güvenle çalışılmasına olanak sağlar.
  • Ev, iş yeri ve araç yedek anahtarları: Ev, iş yeri ve arabanızın anahtarını deprem sonrasında yanınıza almayı unutabilirsiniz. Bu nedenle daha sonra sorun yaşamamak için yedek anahtarları acil durum çantasına eklemeyi unutmayın.
  • Nakit para: Deprem sonrasında ATM gibi hizmetlerden yararlanabilmeniz oldukça zordur. Bu nedenle bir miktar nakit parayı acil durum çantasına ekleyin.  
  • Kibrit veya çakmak: Kişinin bir şeyleri veya kendi bedenini ısıtmak için ateş kaynağına ihtiyacı olabilir. Böyle bir durumda kolayca ateş yakılabilmesi için çanta içerisinde kibrit ya da çakmak bulundurulmalıdır.
  • Toz maskesi: Deprem gibi afetlerden sonra meydana gelen yıkımlar nedeniyle etraf tozla kaplanır. Toz hem akciğerlere zarar verir hem de görüşü kısıtlar ve toplanma alanına ulaşımı zorlaştırır. Çantamızda bulunduracağımız bir toz maskesi böyle bir durumda daha konforlu nefes alabilmemize olanak sağlar.
  • Not defteri: Bir şeyleri not etmek, önemli numaraları kaydetmek veya daha farklı bir zorunlu sebeple not defterine ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca acil durum öncesinde, kullanılabilecek iletişim bilgileri bu not defterine eklenmelidir. Not alırken zorlanmamak için de çanta içerisinde tükenmez kalem bulundurulması gerekir.
  • Düdük: Afet ya da acil durumlarda kişilerin iletişim kurması güçleşir. Sesimizi duyurmamız gereken hallerde bağırmak yerine düdük çalmak daha az efor sarf edilmesine olanak sağlar. Bu nedenle acil durum çantası içerisinde mutlaka düdük bulundurulmalıdır.
  • Kıyafet: Mevsime uygun kıyafetler çantaya eklenmelidir. Her mevsim geçişinde kıyafetler yeniden kontrol edilip değiştirilmelidir.
  • İp: Afet veya acil durumlardan sonra çadır kurmak ve eşya taşırken malzemeleri birbirine bağlamak için ipe ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle çantaya mutlaka dayanıklı ip eklenmesi önerilir.
  • İlaçlar: Düzenli olarak kullanılan ilaçların acil durum çantasında bulundurulması gerekir. Kanser, şeker, epilepsi ya da diğer kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler için çantada ilaçların yedeğinin bulundurulması özellikle önerilir.
  • Evrak dosyası: Pasaport, özel sağlık sigortası ve diğer önemli evrakları koruyabilmek için çanta içerisinde bir evrak dosyası bulundurulmalıdır.
  • Bebekler için mama, bebek bezi, biberon gerekli olacaktır. 
  • Battaniye: Geceleri birçok ilimizde hava sıcaklıkları önemli ölçüde düşmektedir. Bu nedenle çanta içerisinde mutlaka battaniye bulundurulması önerilir.
  • Önemli telefon numaraları: Polis, itfaiye ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan diğer kurumların numaraları ile sevdiklerinizin numaralarını bir kağıda not edip çantaya koyabilirsiniz.
  • Protezler: Beyaz baston gibi küçük protezler çantaya eklenmelidir. Daha büyük ancak kolay taşınabilen protez modellerinin bir yedeklerini ise acil durum çantasının bulundurulduğu yere yakın bir noktaya konulması önerilir.

KAÇ TANE ACİL DURUM ÇANTASI ALINMASI GEREKİR?

Sürekli zaman geçirdiğiniz ev ve iş yeri gibi alanlarda birer tane acil durum çantası bulunması gerekir. Acil durum çantaları; deprem, sel veya yangın gibi durumlarda yapıyı tahliye ederken unutmayacağınız bir yerde bulundurulmalıdır. Bebek, çocuk veya evcil hayvanlar için yetişkinlerin çantalarına mama, bez ve ekstra kıyafet gibi ihtiyaç malzemeleri de eklenmelidir. Acil durum çantalarında bulundurulan ilaç, yiyecek ve içecek gibi malzemelerin düzenli olarak kontrol edilmesi, gerekli hallerde yenileriyle değiştirilmesi gerekir.

Bir evde ya da iş yerinde her yetişkin için bir tane acil durum çantası bulundurulmalıdır. 

ACİL DURUM ÇANTASI ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Acil durum çantası alırken malzeme kalitesine özellikle dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yanmayan bir fener, çalışmayan bir radyo ya da açılmayan bir çakı ile karşılaşılması durumunda, ilk 72 saatin atlatılması zorlaşır. Yüksek standartlı ürünlerin bulunduğu acil durum çantası, AKUT tarafından satılmaktadır.

   

AKUT

Etiketler
acil durum çantası
deprem çantası
acil durum çantasında neler olmalıdır
kaç tane çanta alınmalıdır