Aile hekimleri dün ikinci kez iş bıraktı

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) ve Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) önderliğinde dün aile hekimleri ikinci kez iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İş bırakma eylemiyle ilgili İSTAHED ve AHESEN'in ortak açıklaması şöyle:

İlkini 16 Ağustos’ta yaptığımız iş bırakma sonrasında Bakanlığımızdan bir geri adım atılmadığı için bugün 2. kez iş bırakma eylemi yapıyoruz.

Peki pandemi sürerken aile hekimliği çalışanları neden iş bırakıyor ?

Çünkü tüm dünyada 2 yıla yakın süredir pandemi ile en önde savaşan sağlık çalışanları el üstünde tutulurken, maalesef ülkemizde Aile hekimliği çalışanları için  alkışlarla  ile başlayan bu süreç pandemi devam ederken 30 Haziran 2021’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile Aile Hekimlerini ve Aile Sağlığı Çalışanlarını nasıl cezalandırabilirize dönüştü.

565

Aile Hekimliği Çalışanları olarak bu duruma gerçekten hiçbirimiz anlam veremedik, veremiyoruz.

Aile hekimliği çalışanlarına bugüne kadar verdikleri ve halen yoğun olarak vermeye devam ettikleri olağanüstü emekler için ödül bu Ceza Yönetmeliği mi? Neden? Niçin?

Bu yeni yönetmelikle yapılan değişikliklerin tamamına yakını bizim aleyhimize…

- basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı !!! ( sahte evrak düzenlemek, işe alkollü gelmekle eş görülmüş bu eylem)

sağlık çalışanının halkımızı bilgilendirmek için basına konuşması veya bilgi vermesi ne kadar büyük bir suçmuş meğer.

- üstelik aynı eylemi bir kez daha yaparsa iki kat ceza puanı veriliyor.

6556

- Yeni yönetmelik ile iki yıllık sözleşme süresi içinde 5 kez aynı veya farklı sebeple ceza puanı alırsa iş akdi sona erme tehdidi ile karşı karşıya kalıyor

- Herhangi bir sebeple 150 ceza puanı alırsa iş akdi sona erme tehdidi yine karşımızda

- Entegre hastanede çalışan aile hekimliği çalışanları 2 yıllık sözleşme süresince 5 kez nöbete mazeretli veya mazeretsiz gitmediği zaman iş akdi sona eriyor. Mazeretin yok sayıldığı bir hukuk devleti olabilir mi !!!

- Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir sebeple soruşturma başlatması ve bu soruşturma sonucunda iş akdini sona erdirebilmesi tehdidi yine karşımızda bu yönetmelik ile.

- Herhangi bir sebeple açığa alınan Aile hekimliği çalışanı 4 aya kadar görevden uzaklaştırılabiliyor ve bu dönemde hiç bir hak edişini alamıyor, yargısız infazla karşı karşıya kalıyor.

- İl sağlık müdürlükleri hem soruşturma başlatıyor, hem ceza veriyor, hem sözleşme feshi yapıyor. Bunlara itirazlar da yine il sağlık müdürlüğüne yapılıyor.

- Cezaevi aile hekimliği birimlerinin gider ödenekleri %80 azaltıldı. Bu şekilde o birimlerde çalışacak aile hekimi bulmak imkansızlaşacak. 

- Ayrıca günlük mesai saatlerinin tamamının harcanmasına rağmen istenilen oranda yapılamayacak kronik hastalık izlemlerini yapamadığımız zaman %10 gelir kaybına uğrayacağımız madde içeriyor bu yönetmelik. Bakın yapmadığımız için değil yapamadığımız yapamayacağımız izlemlerden dolayı maddi kayıp yaşayacağız.

……….

ytg

Bunlar bu pandemi döneminde bize reva görülen yönetmelikten birkaç madde.

Yine Aile Hekimliğinin 11 yıllık sürecinde Aile Hekimliği Çalışanları hem özlük hakları hem elde edilen gelir konusunda maalesef hep geriye gitmiştir. Sürekli eklenen görevlere rağmen ücret kayıpları giderek artmaktadır.

Verileceği belirtilen ek ödemeler konusunda da kamuoyuna herkese verildiği algısı yapılmış ancak ödemeler için birçok şart konarak ek ödemelerin Aile Hekimliği Çalışanlarına ödenmemesi için idare elinden geleni yapmıştır.

İşte biz tüm bu nedenlerden dolayı iş bırakıyoruz ve bakanlığımız sesimizi duymadığı ve olumlu adımlar atılmadığı takdirde  her türlü hukuki ve eylemsel mücadelemize devam edeceğimizi devam edeceğimizi tüm kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.