Alman Parlamentosu Kararı: Kızamık Aşısı Zorunlu Oldu

Öncesinde Federal Parlamento uzun zaman ve ayrıntılı bir şekilde konuşmuştu, şimdi ise kızamık aşısının zorunlu olmasını kararlaştırdı. Yasa özellikle kreş, okul ve mülteci barınaklarında geçerli. İtiraz edenlere karşı ise 2500 Avro para cezası ödeyebilir.

Kreş ve okuldaki çocuklar ve personel artık kızamığa karşı aşılı olmak zorunda. Federal Parlamento, yasanın ihlali durumunda kreşten çıkarılma ve para ceza öngörüyor. Aşı zorunluğu aynı zamanda bakıcılar ile mülteci barınağı ve sağlık kurumlarında kalanlar ve çalışanları için de geçerli olacak.

Federal Parlamentoda yürütülen tartışmada Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU), “Kızamıktan korunmak çocuğu korumaktır” ifadelerini kullandı. Bakan, muhalefetin büyük bir bölümüne karşı aşı zorunluluğunu savundu. CDU/CSU, SPD ve FDP ikinci oturumda yasa lehinde oy kullanmışlardı, AfD karşı çıkmış, Yeşiller ve Sol Parti ise çekimser yaklaşmışlardı. Son olarak uygulanan isimli oylamada 459 milletvekili yasa lehinde, 89 aleyhte, 105 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Cezası 2500 Avro’ya kadar

Somut olarak yasa, bir kurumda bakılan çocuklarına aşı yaptırmamaları durumunda ailelere 2500 Avro’ya kadar para cezası öngörüyor. Çocuklar, kreşten çıkartılabilirler fakat okula gitme zorunluluğundan dolayı okuldan çıkartılamazlar. Aşısı yaptırılmamış çocuklara bakan kreşlere de para cezası uygulanabilir.

Toplu tesis ve sağlık kurumları çalışanları da aşı yaptırmamaları durumunda çalıştırılmayabilirler. İstisnalar ise henüz daha aşı yaptırılamayan bir yaş altı çocuklar ile aşıyı kaldıramayan insanlar için geçerli.

CDUlu milletvekili ve Doktor Rudolf Henke, yasanın aşı yaptırma zorunluluğu değil, toplu tesisler için ibraz zorunluluğu olduğunu vurguladı. AfDli milletvekili Detlev Spangenberg ise aşıların gönüllü olması gerektiğini savundu. Yeşiller milletvekili Kordula Schulz-Asche, aşı zorunluluğundan çok genel bir aşı stratejinin belirlenmesinin daha akıllıca olacağını ifade ederken Sol Partili Gesine Lötzsch ise okullarda daha fazla aşı reklamı yapılması gerektiğini, askerler, Federal Ordu reklamı yapabiliyorsa doktorların da sağlık için reklam yapabilmeleri gerektiğini savundu.

Almanların %92’si tüm aşılara sahip

Kızamık, ağır beyin iltihabı ve hatta ölüme kadar varabilecek çok yaygın bir hastalık. Hastalığın tedavisi için ilaç yok, dolayısıyla tek korunma imkanı, aşı yaptırmak. Korunabilmek için iki aşının yapılması gerekmekte. Her ikisi de birinci ve ikinci yaşların arasında yapılması tavsiye ediliyor.

İkinci aşı, tazeleme değil, tekrar niteliğinde. İlk aşı sayesinde çocukların %90 ile 95inde koruma sağlanıyor, diğer %5 ile 10un da ikinci aşıyla korunması öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Almanya’da insanların %92si tüm aşılara sahip, %97si ise sadece aşı dozu almış durumda. Tüm halkın toplu korunması için %95 oranının sağlanması gerekmekte. Öyle bir durumda aşılı olmayanlar da korunmakta.

Teknisyenler Sağlık Sigortası, Ekim ayında yaptığı bir ankette 2016 yılında doğan çocukların sadece yüzde 11inin ikinci yaş günlerine kadar kızamığa karşı tam aşılı olmadıklarını tespit etti. Yani; Almanya çapında her 9 küçük çocuktan biri Sürekli Aşı Komisyonu’nun tavsiye ettiği yaşa kadar kızamıktan korunmamakta. Ankete göre bu yaş grubundaki çocukların yüzde 7,5inin hiçbir kızamık aşısı bulunmamakta. 2018 yılında Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre 543 kızamık vakası bildirildi.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.