Bilim Kurulu üyesi ‘filyasyon ekibinin getirdiği ilaçları kullanmam gerekir mi?’ sorusunu cevapladı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından “Testim pozitif çıktı, ama semptomlarım çok hafif, kendimi kötü hissetmiyorum. Filyasyon ekibinin getirdiği ilacı şimdi kullanmam gerekir mi? Durumumda kötüleşme olursa başlasam olmaz mı?” sorusunu cevapladı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından Covid-19 konusunda uyarılarda bulundu.

“Hastanelerimiz, yoğun bakımlar doluyor, günde 170'i aşkın insanımız ölüyor.” diyen Özlü, şu açıklamalarda bulundu:

“Hastalar soruyorlar: “Testim pozitif çıktı, ama semptomlarım çok hafif, kendimi kötü hissetmiyorum. Filyasyon ekibinin getirdiği ilacı şimdi kullanmam gerekir mi? Durumumda kötüleşme olursa başlasam olmaz mı?”

Antiviral ilaçlar, enfeksiyonun başlangıcında, virüsün replikasyon döneminde başlandığında daha etkilidir. Geç dönemde etkinlik azalıyor. Bu nedenle tablonun ağırlaşmasını beklemeden tedaviye başlanmalı.

Sonradan “keşke verilen ilacı zamanında kullansaydık” deyip hayıflanmamak için SARS-CoV-2'ye tam etkili özel ilacı bulununcaya kadar, elimizde olan ilaçları Ulusal Tanı Tedavi Kılavuzumuzun önerdiği zamanlamayla kullanmakta yarar var.

Sakın “ben gencim, sağlıklıyım, ayakta, hafif atlatırım” diye düşünmeyin. Kimde nasıl seyredeceği tam öngörülemiyor.

Hastanelerimiz, yoğun bakımlar doluyor, günde 170'i aşkın insanımız ölüyor. Sevdiklerimizi kaybediyoruz, her gün birilerinin anne-babası, eşi, çocuğu, kardeşi, kankası yitip gidiyor.”

covid-19 ilaçları

 

Etiketler
covid-19 ilaçları
bilim kurulu üyesi prof. dr. tevfik özlü
filyasyon ekibi
Yoğun bakım