HEP-SEN: 120 saat zorunlu çalışma süreleri çalışanlara 140 saat olarak tanınsın

HEP-SEN Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne 120 saat zorunlu çalışma sürelerinin çalışanlara 140 saat olarak tanınmasına dair yazı gönderdi.

Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası’nın (HEP-SEN) Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazı şu şekilde:

“Cumhurbaşkanlığının 2021/8 sayılı, 14/04/2021 tarihli, "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" konulu genelgesinin 31454 sayılı resmî gazetede yayımlandığı bilinmektedir.

İlgili genelgenin 2. Fıkrasında belirtilen "kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir." ibaresi bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nın yukarıda bahsi geçen esnek çalışma düzeni ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına göndermiş olduğu genelgede; "30 Nisan 2021 itibarıyla sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere hizmetlerin asgari personelle yürütülmesi, yine hizmetlerin yürütülmesi için asgari personel bulundurulması kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 10 Mayıs pazartesi ve 11 Mayıs salı günleri tam gün, 12 Mayıs çarşamba günü yarım gün idari izinli sayılmaları, Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür." denilmektedir.

Sağlık çalışanları ile birlikte tüm kamu çalışanlarının mayıs ayında görev yapacağı zaman dilimlerine bakılacak olunursa 10, 11 Mayıs tam, 12 Mayıs yarım gün olmak üzere idari, 13, 14,15 Mayıs tarihlerinde Ramazan Bayramı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayram izinleri bulunmaktadır.

Bu izinler çalışma günlerinden çıkarılacak olursa aylık 120 saat zorunlu mesaisi olması gereken sağlık çalışanlarının ekseriyetinin çalışma çizelgelerinde zorunlu mesai saatleri 140 olarak gösterilmiş, her meslektaşımızın 20 saatlik emeği fazla mesai kapsamına alınmamış, dolayısıyla çalışılacak olan emeğin karşılığı ücret kapsamında değerlendirilmemiştir.

Böylesine bir dönemde salgınla mücadelesini hız kesmeden canhıraş şekilde sürdüren sağlık çalışanlarına yönelik adalet terazisinden taşan bu haksız uygulamanın düzeltilerek hak edilen 120 saat üzerindeki mesai ücretlerinin çalışanlara ödenmesi gerekmektedir.

Gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.

 

Etiketler
HEP-SEN
çalışma saatleri
sağlık çalışanları