Lösante'ye Meclisten Ruhsat Çıkmadı

Ankara'da  LÖSEV tarafından 2000 yılında hizmete açılan 400 yataklı LÖSANTE Hastanesinde ruhsatını alamadığı için 325 yatak ve birçok bölüm her türlü ekipmanının hazır olmasına rağmen hizmet veremiyor.

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda LÖSEV’in 4 milyon vatandaşın emeğiyle kurduğu LÖSANTE’ye tam ruhsat verilmemesi tekrar gündeme geldi. 

“Maskemi Takarım Farkındalık Yaratırım” sloganıyla kanserin artık bir grip gibi yayıldığına dikkat çeken tedavi olmuş çocuklar Meclis’i ziyaret etti.

Lösemili çocuklar ziyaretlerini tamamlamadan Genel Kurul’a LÖSANTE’ye ruhsat verilmesi önergesi meclisten geçmedi.

Önergeyi veren CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl Genel Kurul’da yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

400 YATAĞIN SADECE 75’İ RUHSATLI
LÖSANTE’nin 400 yatağın sadece 75’ine ruhsatlandırma yapılmış, geri kalan 325 yatak ise lösemili çocukların hizmetine sunulamamıştır. Sorun bununla da sınırlı değildir. Yoğun bakımlardaki yatak açığı herkesçe bilinen bir gerçek. LÖSANTE’nin 80 yatağının sadece 10 tanesine ruhsat verilmiş, 70 yatak ise çürümeye terk edilmiştir. 10 ameliyathanenin sadece 3’ü kullanılmakta, 7 ameliyathane işlevsiz halde bırakılmıştır. Halkın bir tuğla da sen koy kampanyasına olağanüstü desteği ile yaklaşık 4 milyon bağışçının bağışları ile 100 milyon dolarlık böylesi kapasiteli bir hastane inşa edilmiş ama maalesef bu hastane anlamsız gerekçelerle ruhsatlandırılmamıştır.

Sağlık bakanlığınca sunulan gerekçe, bu hastalığı devletin parasız tedavi ettiğidir. Doğrudur, bu hastalık devlet hastanelerinde parasız tedavi edilmektedir ama özel hastanelerde lösemi ile ilgili bölümler için ruhsat verilmekte ve oralarda da ücretli tedavi yapılabilmektedir. Ama ne devlet hastaneleri ne de özel hastaneler Lösev’in verdiği hizmetlerin hiçbirisini vermemektedir. LÖSEV, çocukları tedavi etmekle kalmıyor, lösemili çocukların annelerinin banka hesabına her ay bin lira yatırmakta, o ailelerin beyaz eşya ihtiyaçlarını ücretsiz karşılamakta, yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için her türlü gıda yardımını yapmakta ve çocuklarımıza giysi, oyuncak gibi onları mutlu edecek her türlü katkıyı ücretsiz vermektedir. 

Uzun süre tedavi gerektiren bu hastalığa yakalanan çocukların aileleri çocukları ile birlikte kalmaları için ücretsiz ev vererek konaklamalarını sağlamaktadır. LÖSEV gibi bir vakıf, tüm bu hizmetleri bütünüyle verebilmekteyken lösemili çocuklarımızın daha yoğun bir şekilde bu hizmetten faydalanmaları sınırlandırılmaktadır.

HEPİMİZİ VİCDANIMIZIN SESİNİ DİNLEMEYE DAVET EDİYORUM
Bu araştırma önergesini vermemizin temel sebebi 2000 yılından bu yana hastaneye ruhsat verilmemesinin gerekçelerini bulmak, araştırmaktır. 5 siyasi partinin grup başkanvekillerine ve milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum, bu araştırma önergesi kabul edildiği takdirde vakıf hastanesinin varsa eksiği tespit edilip tamamlanması ya da hatalı bir işleyiş söz konusu ise o hatanın giderilmesi rahatlıkla sağlanabilir. Bu araştırma komisyonunun meclise hiçbir yükü olmayacaktır. Sağlık bakanlığı da hastane de meclise 3-5 dk mesafededir. Bu meclis hastanenin kapısında tedavi bekleyen ve anlamsızca tedavisi geciken çocukların sorunlarını çözmek gibi çok önemli bir görevi yerine getirmiş olacaktır. Bu araştırma önergesinin hiçbir yerinde siyaset yoktur.

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.