Türkiye’nin ilk Eczacılık Tarihi Müzesi: Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi

Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye’nin ilk Eczacılık Müzesi olarak 29 Ekim 2017 tarihinde tescil edilmiştir.

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde kurulan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen, Türkiye’nin ilk Eczacılık Tarihi Müzesi: “Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi”

Ülkemizde eczacılık müzesi kurulmasına yönelik girişimlerin ilki 1931, ikincisi 1940 yılında olmak üzere Eczacı Naşid Baylav tarafından başlatıldı. Ancak dönemin koşulları nedeniyle bu girişimler sonuçsuz kaldı.

1957 yılına gelindiğinde dönemin Eczacılık Fakültesi dekanı, Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından müze kurulmasına ilişkin bir çalışma gerçekleştirildi. Prof. Dr. Baytop, 1959 yılında Türk Eczacıları Birliği Mecmuası’nda yayınlanan duyuruda “Eczacılık Müzesi” kurulacağını haber verdi ve müzeye bağışta bulunmak isteyen eczacıların kendisiyle iletişime geçmelerini bildirildi.

Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi

Ülkemizde ilk Eczacılık Tarihi Müzesi İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından 1960 yılında kuruldu. Başlangıçta müzenin çekirdeğini Baytop’un kişisel koleksiyonu oluşturdu, daha sonra eczacıların ve hekimlerin bağışladığı eşyalar ile müze zenginleşti.

1962 yılında Topkapı Sarayı Müze Müdürü Hayrullah Örs, Hekimbaşı Odası’ndaki birtakım malzemeyi, eczacılık müzesini geliştirmek amacıyla müzemize devretti.

Bu koleksiyonda; Topkapı Sarayı Müzesi Enderun Eczahanesi’ne ait şiddetli zehirler dolabı, ayrı bulundurulacak ilaçlar dolabı, porselen ilaç kavanozları, cam ilaç şişeleri, drog kutuları sergileniyor.

Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi

Diğer bir koleksiyon olan Osmanlı Dönemi’ne ait Pastör Eczahanesi ve İstikamet Eczahanesi’nin dolapları, çeşitli eczanelere ait porselen ilaç kavanozları, ilaç yapımında kullanılan malzeme ve reçete kayıt defterleri ülkemizde eczanelerin gelişimi hakkında fikir veriyor.

1839 yılında başlayan eczacılık eğitiminin çeşitli dönemlerine ait diplomalar, diploma kayıt defterleri, mezunların fotoğrafları ve tabelalar koleksiyonlar arsında yer alıyor.

İçlerinde en eskisi 1734 tarihli olan, Osmanlıca, Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca kaleme alınmış çok sayıda eczacılık ve tıp kitabı müzede yer alarak bilim tarihine ışık tutuyor.

Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi

Türkiye’de ilaç endüstrisinin tarihini de bu koleksiyonda izlemek mümkün. Osmanlı Dönemi’nden günümüze yerli ve yabancı 1500’den fazla müstahzar, firmalara göre gruplandırılmış olarak sergileniyor.

Türkiye’de eczacılığın ve eczacılık eğitiminin tarihini barındıran müze bir araştırma kaynağı olarak da tarihi mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.

Sağlık tarihi alanında araştırma yapanlar ve konuyla ilgili sağlık çalışanları müzeyi önceden randevu alarak gezebilirler.

Etiketler
Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi
İstanbul Üniversitesi