Diş eti ve enflamatuvar hastalıklar ilişkisinde eksik halka

Bulgular, ağız sağlığının genel sağlığınız için bir pencere ve gösterge olduğu fikrini güçlendiriyor. Ağız sağlığı ile genel sağlık arasında diyabet, kardiyovasküler hastalık ve artritin yanı sıra birçok bağlantı vardır.

Periodontal (diş eti) hastalığı, dişlerinizi yerinde tutan dokuların enfeksiyonudur. Genellikle, yapışkan bir bakteri tabakası olan plağın dişlerde birikmesine ve sertleşmesine izin veren zayıf fırçalama ve diş ipi alışkanlıklarından kaynaklanır. Ağzın ve kalbin çok fazla ortak noktası olduğunu düşünmeyebiliriz, ancak artan kanıtlar bunların yakından bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.

Araştırmacılar, diş eti hastalığında bulunan bakterilerin vücutta dolaşarak kalp damarlarında iltihaplanmayı ve kalp kapakçıklarında enfeksiyonu tetikleyebileceğinden şüpheleniyor. Ama sadece kalp değil; diş eti hastalığı ayrıca diyabet, artrit ve hatta kanser gibi diğer ciddi kronik iltihaplı hastalıklarla da ilişkilendirilmiştir.

Şimdi Toronto Üniversitesi araştırmacıları, diş eti hastalığını iltihaplı hastalıklara bağlayan eksik parçayı buldular ve bunun vücudun hiperaktif bağışıklık tepkisi ile ilgili olduğunu belirtiyorlar. Araştırmanın bulguları Journal of Dental Research'de "Periodontal Enflamasyon Sistemik Doğal Bağışıklık Tepkisini Hazırlıyor", başlığıyla yayımlandı.

Çalışmanın araştırmacılarından Toronto Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Profesörü ve Toronto Sinai Sağlık Sistemleri direktörü dis hekimi Howard Tenenbaum Periodontitis (oral enflamatuvar/yangı hastalık) ile diyabetten kardiyovasküler hastalıklara kadar değişen sistemik hastalıklar arasında istatistiksel olarak önemli ilişkiler olduğuna dikkat çekti. Araştırmacılar, nötrofillerin esas olarak diş eti hastalığında aktive olan davranışlarına odaklandılar.

NÖTROFİLLERİN ETKİSİ

Araştırmacılar, diş eti hastalığında ağızdakı doku ve kemik tahribatının, dolaşımdan iltihaplanma bölgelerine giden polimorfonükleer nötrofillerin (PMN'ler) artmış katılımından kaynaklandığını vurguladı. Araştırmacılar “PMN’in mobilizasyonu  üzerindeki sistemik etkilerin diş eti hastalığı ile diğer yangı durumları arasındaki etkileşimi açıklayabileceğini düşündüler. Bunu, bağ ile indüklenen diş eti hastalıklı bir fare modelini kullanarak test ettiler ve periodontal doku inflamasyonunun sistemik etkisini destekleyen özellikle kemik iliğinde yüksek sayılarda PMN buldular.

Periodontal inflamasyon bir kez ortaya çıktığında, aşırı miktarda nötrofil dolaşıma geçiyor ve hiperaktif bağışıklık sisteminin herhangi bir ikincil enfeksiyona aşırı güçle yanıt vermesine neden oluyor.

Toronto Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Profesörü Michael Glogauer, "Bu beyaz kan hücrelerinin, birinci viteste olmaları gerekirken ikinci viteste davranarak sitokinleri çok daha hızlı bir şekilde salgılayarak olumsuz sonuçlara yol açtığına" dikkat çekti.

Bulgular, ağız sağlığının genel sağlığınız için bir pencere ve gösterge olduğu fikrini güçlendiriyor. Ağız sağlığı ile genel sağlık arasında diyabet, kardiyovasküler hastalık ve artritin yanı sıra birçok bağlantı vardır. Araştırmacıların bulguları, diğer enflamatuvar hastalıklar için bir anlayış kapısı açabilir ve hatta Covid-19 bile ilgili olabilir.

Glogauer, periodontal hastalığı olan hastaların Covid-19 ile olumsuz sonuçlara sahip olma olasılığının çok daha yüksek olabileceğine dair kanıtların olduğunu vurguladı. Araştımacıların yapmış olduğu bu çalışma, bu duruma dair bazı ipuçları sağlayabilir: “Nötrofiller, Sitokin fırtınalarına neden olma riski en yüksek olan hücrelerdir. Tam olarak bu çalışmada gösterildiği gibi, periodontal hastalığı olan insanlarda bu hücre hazırlanarak hareket geçti. Nötrofiller ve iltihaplanma arasındaki ilişkiye yönelik araştırmalar devam etmektedir.

Özgün içerik: https://journals.sagepub.com/ doi/10.1177/0022034520963710

 

 

ŞEHİME G. TEMEL/ AYDINLIK

Etiketler
Diş eti ve enflamatuvar hastalıklar