mRNA aşısı kalp kası iltihabı (miyokardit) yapar mı?

‘Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın Covid-19 aşılarının erişkin ve genç yetişkinlerde kalp kası iltihaplanmasına yol açabileceğine dair uyarı yazısının ekleneceğini duyurdu.’

24 Haziran 2021 tarihinde ajanslar tarafından bu haberin yayınlanmasının hemen ardından Sağlık Bakanımızın yaptığı basın toplantısı sonrası ‘aşılanma yaşının 18’e indirildiği’ haberiyle hem gençlerin hem de ebeveynlerin kafasında bir anda ‘Aşı olmalı mıyım? Yoksa olmamalı mıyım?’ sorusu daha da belirgin hale geldi. Çalıştığım aile sağlığı merkezinde tam da bu haberin ertesi bir çok hastam bu bilgiyi iletip aşı olmalı mıyım sorusunu yönelttikten hemen sonra bu yazıyı bu konuda kararsızlık yaşayanlarında faydalanması amacıyla hazırlamaya karar verdim.

 

Peki bu bilgi nereden çıktı?

mRNA aşılarının Faz 3 çalışmaları yayınlandıktan hemen sonra tüm dünyada yaygın olarak aşılanmanın başlamasıyla bir anda gerçek dünya verileri ABD ve İsrail gibi ülkelerden gelmeye başladı. Hatta aşılanma oranlarının ABD’de toplum bağışıklığını sağlayacak kadar yüksek olduğu kanaatine varıldıktan sonra  maske yasağı bir çok eyalette kalktı.

Son hızla aşılamaya devam eden ABD bu işi ciddiye aldığını göstermek amacıyla bazı mekanlara ve aktivitelere ‘aşısız’ bireylerin girişini yasakladı ve Mayıs ayında ABD’de de aşılama yaşı Biontech gibi mRNA aşısında 12 yaşına kadar indi. Aşılama devam ederken hem FDA hem CDC tarafından gerçek yaşam verileri çok büyük dikkatle izlenmeye devam edildi ve Haziran ayında elde edilen veriler neticesinde 300 milyon  mRNA aşısı uygulandıktan sonra toplam 1226 olguda miyokardit tespit edildi.16-17 yaş grubunda ve 18-24 yaş grubunda tespit edilen miyokardit vaka sayısının beklenenden hafif yüksek olması ve diğer yaş gruplarında beklenen ve tespit edilen vaka sayılarının benzer olması üzerine (16-17 yaş arası aşı sonrası beklenen miyokardit vaka sayısı:2-19;tespit edilen 79 vaka,18-24 yaş arası aşı sonrası beklenen miyokardit vaka sayısı;8-83 ,tespit edilen 196 vaka) ‘Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın Covid-19 aşılarının erişkin ve genç yetişkinlerde kalp kası iltihaplanmasına yol açabileceğine dair uyarı yazısının ekleneceğini duyurdu. ’Bu gelişmelerin yaşanması üzerine (aşı olmayanların ABD gibi ülkelerde bazı mekanlara girişlerinin kısıtlanması, Avrupa Birliği ülkelerinin sadece aşı pasaportu olanlara AB ülkelerine giriş çıkış izni vermesi gb) kısa bir süre önceye kadar çok da sesini yükseltmeyen ABD ve Avrupa’daki‘ aşı karşıtları’ yine yeniden bir anda sahneye çıkıp Covid-19’a karşı üretilen aşıların zararlı olduğu düşüncesini hem sosyal medyada hem de diğer kanallar aracılığıyla yaymaya başladı. Bir de üstüne aşılama oranı yüksek ülkelerin bazılarında Delta varyantı sebebiyle vaka artışı olması ‘aşı karşıtlarının’ deyim yerindeyse ekmeklerine yağ sürdü. Halbuki unutulmaması  gereken en önemli nokta; ABD ve İsrail gibi ülkelerde bile hala aşılanma oranları ne yazık ki %100 değil. Dolayısıyla aşı olmayanlar veya eksik aşılı olanlar hala yüksek oranlarda Covid-19 hastalığı  geçirmeye devam ediyor ve aşılanma oranları global düzeyde istenilen düzeylerde olmadığı için de etkilenme ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. SarsCov-2 mevcut duruma uyum sağlayabilmek ve çoğalmak maksadıyla mutasyona uğramaya devam ediyor.

Bu süreçten çıkabilmemizin en önemli yolu aşılanma oranlarının tüm dünyada en yüksek düzeyde ve kapasitede devam etmesi ama bir yandan da ‘maske, mesafe, hijyen’ kurallarına riayet edilmesi olacaktır. Miyokardit konusunda hala kafasında soru işareti olanlara son bir hatırlatma yapmak istiyorum; tüm dünyada yapılan çalışmalar gösterdi ki Covid-19 geçiren hastaların yaklaşık %20’sinde kalp kası iltihabı (miyokardit) görülmekte ve bu vakaların yaklaşık %30’unda kalıcı hasar tespit edilmektedir. Netice itibarıyla Covid-19’a karşı elimizdeki en güçlü silah hala tam bir tedavi de bulunamadığı ve maske, mesafe, hijyen kurallarına uyum arzu edilen düzeylerde olmadığı için aşı olmaya devam edecektir.

Lütfen aşı olalım. Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle…