Sağlık Çalışanları ile Sağlıklı İletişim

Bugüne kadar yazılarımda, geçmişten günümüze kadar gelen sahadaki sorunlarımızı ve çözüm önerilerini dile getirdim. Konularla ilgili muhataplarımız, en alttan en üste kadar sadece sağlık camiasıydı. Bu yazımda farklı bir konuyu ele alıp, herkese hitaben yazma gereksinimi hissettim.

Bugün bir sağlık çalışanı üniversite eğitimi süresince iletişim, kişisel arası ilişkiler ve psikoloji gibi dersler almakta ve sahada bir profesyonel olarak çalışmaya başladığında da hizmet içi eğitimler ile bu devam ettirilmektedir. Buradaki esas amaç ise 'hasta ve hasta yakını ile doğru iletişimi kurmak' ve bunu sürdürmektir.

Şimdi duruma biraz tersten bakalım.

Sağlık çalışanlarına hasta ve hasta yakını ile nasıl iletişim kurmaları gerektiği öğretiliyor ve bunu görevlerinde uyguluyorlar. Peki toplumumuz sağlık çalışanlarına karşı nasıl yaklaşım sergileyeceğini biliyor mu?

-HAYIR.

Çünkü hala daha hakaret, küfür ve şiddet haberleri görüyoruz, duyuyoruz.

Tüm dünyayı etkileyen bir salgınla beraber önemleri bu derecede konuşulmaya başlandı ve sağlık camiasının verdiği 'şehitleri' üzerinden sağlık çalışanlarının değerleri ve onlara sunacağımız yaklaşımlar belirlenmeye başlandı.

Halbuki 24 Saat bizler için çalışan ve bize olası bir durumda destek olmak için çabalayan fedakar insanların değerini ve onlara sunacağımız yaklaşımı bilmek en kolayı olmalıdır. Sağlık çalışanları ile sağlıklı iletişim için insanımıza düşen görevler vardır. Bunlar;

1. Sağlık çalışanlarının da insan olduğunu, duygularının olduğunu hiç unutmayınız.

2. Topluma hizmet için görevinin başındayken 16 saat veya 24 saat çalıştığını unutmayınız.

3. Şikayetinizi anlattığınız kişinin 15. veya 22. saatinde karşısına çıkan belki 200. belki 300. hastası olabileceğini lütfen düşününüz.

4. Sizin hastalığınızdan veya getirdiğiniz yakınınızın hastalığından daha ağır bir hastaya kendi evinde bakıyor olabileceğini ve buna rağmen orada görevinin başında koşturduğu, çabaladığı empatisini yapınız.

5. Lütfen sağlık çalışanlarına karşı 'benim vergimle burada maaş alıyorsun' gibi ifadelerin fikirlerini bile taşımayınız keza bu iş maddiyata dökülürse sağlık çalışanlarının yaptığı işin maddi bir karşılıkla ölçülemeyeceğini biliniz.

6. Sağlık çalışanlarının manevi doyumla yani sizin doğru yaklaşımınızla, sizle kurulan doğru ilişkiyle ve sizin veya hastanızın sağlığındaki olumlu ilerlemeyle işinden doyum aldığını biliniz.

7. Sağlık çalışanlarının birer profesyonel olduğunu, bu alanın uzmanı olduklarını için orada olduklarını biliniz ve onlara güveniniz.

 

Etiketler
sağlıklı iletişim, sağlık çalışanları,