Aile hekimlerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup

AHEF(Aile Hekimleri Derneği) son zamanlarda artan sağlıkta şiddet olaylarına kalıcı bir önlem alınması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a resmi internet sitelerinden bir mektup yayınladı.

İşte o mektup

Sayın Cumhurbaşkanımız, 

Başta hekimler olmak üzere, Ülkemiz tüm sağlık çalışanları olarak; toplumun bütün fertlerine en iyi sağlık hizmetini sunmak adına gece gündüz çalışarak şifa dağıtıyoruz. 

Halkımızın kaliteli sağlık hizmeti alması için özveri ile çalışırken mutsuz, huzursuz, kaygı dolu olmamız hem bizi hem hizmet verdiğimiz hastalarımızı olumsuz etkilemektedir. 

Sağlıkta son yıllarda giderek artan şiddet, önlenemeyen  bir sağlık terörü haline gelmiştir. 

Her saat başı bir sağlık çalışanı şiddete maruz kalmaktadır. 

Ülkemizde en fazla şiddet gören meslek grubu başta  hekimler olmak üzere diğer sağlık çalışanlarıdır. 

Fiziksel, sözel ve psikolojik şiddet ,sağlık hizmetinin devamını engelleme noktasına gelmiştir. Tükenmişlik ve endişe içerisinde hizmet veren sağlık çalışanları can güvenliğinin sağlanamadığı koşullarda, sistematik olarak bu şiddete maruz kalmanın travmasını derin şekilde yaşamaktadır.

Ailelerinden, eşleri ve çocuklarından zaman çalarak bu kutsal mesleği yapan kişilere yönelik şiddet terörü, toplumun sağlık geleceğini de olumsuz etkilemektedir. 

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik son yıllarda atılan adımlar ne yazık ki sorunları çözmenin uzağında kalmıştır . Şiddet uygulayanlar yine hızla serbest bırakılmakta, tutuksuz yargılanmakta, iyi hal indirimleri uygulanmakta, cezalar ertelenerek caydırıcılıktan uzak yaklaşım devam etmektedir.

Etkin ve caydırıcı yasal düzenlemeler gerektiği çok açıktır. 

Savaşta dahi dokunulmazlığı olan bir meslek grubuna sistemli olarak uygulanan şiddetin sona ermesi için kararlılık ve caydırıcılık gerekmektedir.

Diğer yandan, sorunun tek çözüm noktasının yasal düzenlemeler olmadığının farkındayız. Toplum içerisinde öfke kontrolü olmayan, şiddete meyilli kişilerin rehabilite edilmesi, cezai yaptırımların yanısıra psikoterapi ve  psikolojik tedavi süreçlerinin eş zamanlı yürütülmesi gerekmektedir. 

Şiddeti olağan hale getiren, alışkanlıklarından vazgeçmeyen bireylerin denetim ve kontrolleri daha etkin yapılmalıdır. 

Ayrıca, çocukluk yıllarının ilk döneminden  itibaren, toplumun küçük bireylerinin yarının büyükleri olacağı bilinciyle; çocuklarımıza şiddetten uzak bir toplum inşaası için katkı sunmalı, onları bu  sarmaldan uzak tutmalıyız . Bunun icin, Ülkemiz yasal düzenlemeleri gözden geçirilerek, başta sosyal medya platformları ve televizyon olmak üzere görsel ve işitsel uyaranlar noktasında bir takım önlemlerin alınmasının da etkili olacağına inanıyoruz. 

Sosyal medyada şiddeti teşvik eden, normalleştiren kişilerin bilişim suçları kapsamında caydırıcı cezalar almasını, sağlık çalışanlarına yönelik tahrik ve tehdit içeren ifadelerin tespiti için daha detaylı inceleme yapılmasını ve cezai yaptırımlar olmasını öneriyoruz. 

Adalet Bakanlığında, sağlıkta şiddet olaylarına anında müdahil olacak ve yasal düzenlemelerin  uygulanıp uygulanmadığını, savcılık süreçlerini  inceleyecek bir birimin kurulmasını talep ediyoruz. 

Sağlık çalışanlarına şiddet suçu işlenmesi durumunda; uygulayan kişinin _sağlık hizmet giderlerinin karşılandığı sosyal güvence kapsamının daraltılmasını, iyi hal indiriminin uygulanmamasını, " hükmün açıklanmasının geriye bırakılması " ve cezaların ertenlenmesi uygulamasının kapsam dışı bırakılmasını talep ediyoruz. 

Detaylı tüm taleplerimizi her kurum görüşmemizde paylaşıyoruz. Hazırladığımız  dosyamızı da Siz Sayın Cumhurbaşkanımıza en kısa sürede ileteceğiz. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlıklı geleceğinin için; şifa dağıtan sağlık çalışanlarının mutlu, kaygıdan ve şiddetten uzak, motivasyonu yüksek olması gerekmektedir. 

Başta Siz ve Yüce Meclisimiz olmak üzere tüm yetkililerimizin kanayan yaramız olan şiddet terörüne çözüm olacak adımları en kısa zamanda atmanızı bekliyoruz. Federasyonumuzun hazırladığı çözüm önerilerini dikkate alacağınıza inanıyoruz. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak sağlık çalışanlarına şiddete karşı sessiz kalamayacağımızı bir kere daha ifade ederek 

Saygılar sunuyoruz. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.