Avrupa içine kapandı Çin yardıma koşuyor

İtalya’da önceki gün itibariyle kamu hizmetleri dışındaki tüm faaliyetler durduruldu. Hükümetin bu kararı ekonomik kaygılarla geciktirdiği görülürken, Başbakan Conte’nin destek çağrısına hiçbir AB ülkesinden olumlu yanıt gelmedi. Çinli doktorlar ise tıbbi malzemeler ile İtalya’ya doğru yola çıktı 

Koronavirüs salgınının Avrupa’da en çok etkilediği İtalya’da yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam ederken, ülkede virüs nedeniyle turizm başta olmak üzere ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde aksaması endişelere yol açtı. 

Vaka sayısının 15 bini geçtiği, 877 kişinin yoğun bakımda olduğu, ölü sayısının ise 1016’ya çıktığı ülkede borsanın, ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde akmasını fiyatlandırması dikkati çekti. Borsada bu sürede 95 milyar avronun eridiği kaydedildi. Ayrıca, Cerved Rating Ajansı’nın hazırladığı “Koronavirüsün mali olmayan İtalyan şirketlerine etkisi” isimli raporunda, Kovid-19’un yol açtığı acil durumun yıl içinde çözüme kavuşturulmaması ve alınan önlemlerin ülkenin en verimli bölgelerinde ekonomiyi etkili bir şekilde durdurması halinde, her on şirketten birinin temerrüt riski taşıdığına işaret edildi.

İtalyan borsasının bu raporu, hükümetin karantina önlemi almadaki çekingen tavrının arka planında yatan gerekçeye de işaret ediyor. Öyle ki Batı basınında bile İtalyan hükümeti, gerekli önlemleri alamadığı ve salgının yayılmasına izin verdiği için eleştiriliyor. İtalya’nın Çin’in uyguladığı karantina gibi radikal önemleri alamamasının sebebi ise ekonomik büyümenin riske girecek olmasından duyulan endişe olarak gözüküyor.

YARDIM ÇAĞRISINA ÇİN YANIT VERDİ

Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümet, öncelikle kuzey bölgeleri, ardından ülke genelinde ekonomideki koronavirüsün yarattığı etkiyi hafifletmeye yönelik ardı ardına önlemler açıklarken, bir yandan da AB’den talep ettiği bütçe esnekliğini kabul ettirmek için Brüksel’e baskı yapıyor.

İtalya, salgınla mücadele edebilmek için AB ülkelerinden sivil savunma desteği de talep etti, fakat hiçbir Batı ülkesinden olumlu yanıt gelmedi. İtalya’nın talebine olumlu yanıt veren ülke ise Çin oldu.

Çin’in koronavirüsle mücadelesinde ön saflarda görev yapmış 9 Çinli uzman, salgın önlem ve kontrol çalışmalarında yol göstermek için İtalya’ya yola çıktılar. Çin Ankara Büyükelçiliğinin bildirdiğine göre heyet beraberinde yoğun bakım ünitesi ve koruyucu kıyafetleri de içeren 31 tonluk tıbbi malzeme de götürüyor.

Çin’den bir parti tıbbi malzeme de önceki gün Belçika’ya vardı. 1.8 milyon maske ve 100 bin belirteç ise henüz yolda. Malzemeler İtalya’ya ve İspanya’ya teslim edilecek.

Çin’den yola çıkan yardım uçağı

MARKETLERDE TUVALET KAĞIDI KAVGASI

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte tarafından geçen hafta imzalanan kararname, ülkede insanların hareketliliğini kısıtlamayı ve bu yolla virüsün yayılmasının kontrol altına alınmasını hedefliyor.

60 milyonluk ülkenin tamamında Salı gününden itibaren uygulanan kararname seyahat kısıtlaması; sinema, tiyatro, müze gibi kamuya açık birçok mekanın kapatılması, toplanma yasağı, cenaze de dahil törenlerin iptali gibi gündelik hayatı derinden etkileyecek kurallar içeriyor.

Ülke genelinde 3 Nisan’a kadar tüm okulların kapalı kalması, spor müsabakalarının da durdurulması öngörülüyor.

Başbakan Conte’nin, “evden çıkmama kararnamesi” diye nitelediği tedbir paketinin açıklanmasının ardından İtalyanlar süpermarketlere akın etti. Sosyal medyada insanların tuvalet kağıdı için birbirine girdiği görüntüler paylaşıldı. Bu görüntüler üzerine hükümet kaynaklarından İtalyan basınına yapılan açıklamalarda, yeni kuralların ihtiyaç alışverişine herhangi bir kısıtlama getirmediği vurgulandı. Haberlere göre gıda alışverişi için dışarı çıkmak gerekli ihtiyaçlar arasında sayılacak ve kısıtlamaya tabi tutulmayacak.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.