Avrupa'dan gelen 3 bin 614 Türk karantinada

Öğrenci ya da turist olarak Avrupa'da bulunan Türk vatandaşları bugün Türkiye'ye getirildi. Vatandaşlar 14 boyunca yurtlarda karantinada olacaklar.

Dokuz Avrupa ülkesinde geçici veya öğrenci olarak bulunan ve Türkiye'ye gelmek için başvuran 3 bin 614 Türk vatandaşı bugün ülkeye giriş yaptı. Vatandaşlar, İstanbul ve Kocaeli'deki yurtlarda karantinada olacaklar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koronavirüs önlemleri kapsamında yurtdışındaki vatandaşlara yönelik atılan adımlara ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Bakanlığın, koordinasyon ve destek birimi oluşturduğunu ve tüm birimleriyle bu konuda çalıştığını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, salgından en fazla etkilenen ülkelerden Çin, İtalya, İran ve Irak'ta görevli Türk büyükelçiler ve başkonsoloslarla görüştüğünü, bu ülkelerdeki son gelişmeler ve Türk vatandaşlarının durumu hakkında bilgi aldığını belirtti.

Uçuşların durdurulduğu dokuz Avrupa ülkesinden Türkiye'ye dönmek isteyen, geçici süreyle o ülkelere giden vatandaşlar ile öğrencilerin başvuruda bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, 14 günlük karantina konusunda vatandaşları uyardıklarını dile getirdi.

‘İHTİYAÇLARI AFAD KARŞILAYACAK’

Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları (THY) ve Ulaştırma Bakanlığımızla koordinasyon içinde vatandaşların getirildiğini belirterek şöyle sürdürdü:

“THY, 34 sefer planladı. Fiyatları da son derece makul tuttu, THY'ye bu sebepten dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımız döndükten sonra doğrudan uçaklardan alınarak İstanbul'da ve Kocaeli'de Gençlik ve Spor Bakanlığımızın tahsis ettiği Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurtlarına yerleştirilecekler. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun da talimatıyla İstanbul ve Kocaeli valiliklerimiz bunları koordine edecek. Burada kaldıkları sürece vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları, AFAD başta olmak üzere İçişleri Bakanlığımız yine bunu koordine edecek, yiyecek içecek ihtiyaçları karşılanacak. Sağlık Bakanlığımız zaten doktor ve sağlık personelini temin ediyor. Umre'den gelen vatandaşlarımıza verilen destek burada da verilecek."

ÇAĞRI MERKEZİNE 9 BİN BAŞVURU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önlemler kapsamında bakanlığın 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını, Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne sadece virüs hakkında 9 bini aşkın çağrı geldiğini söyledi.

'İTALYA'DAKİ ÖĞRENCİLERİMİZE ULAŞIYORUZ'

Bakanlığın, yurtdışındaki vatandaşlara yardım etmek için gece gündüz çalıştığını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle İtalya'da biliyorsunuz öğrencilerimiz var. İtalya, sokağa çıkmayı bile yasaklamıştı. Dolayısıyla başta tüm öğrencilerimiz olmak üzere, hem Milano Başkonsolosluğumuz hem de Roma Büyükelçiliğimiz ile Vatikan Büyükelçiliğimiz de kendilerine destek verecek, hepsine tek tek ulaşıyoruz, dertlerini dinliyoruz."

‘500 VATANDAŞIMIZ FAS'TA’

Çavuşoğlu, uçuşların durdurulduğu ülke sayısının toplamda 20'ye ulaştığını anımsatarak, şöyle devam etti: "Özellikle İngiltere'de, dönmek isteyen öğrenci ve vatandaşlarımız vardı. Onlar için ilave üç uçak, THY tarafından ayarlandı. Son uçaklar da ülkemize geldi.” Fas'ın da 19 Mart itibarıyla ülkeye gidecek tüm uçuşları durdurma kararı aldığını ancak bunu erkene aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Uçuş programını buna göre yapan bin 500'e yakın vatandaşımızın Fas'ta olduğunu biliyoruz. Bu sabah yine Büyükelçimizle bizzat görüştüm" dedi. Çavuşoğlu, oradaki Türk vatandaşlarının mağdur olmaması için gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü, Dışişleri Bakanı başta olmak üzere Fas yönetimiyle de temasta bulunduklarını söyledi.

KOMŞUYA TIBBİ MALZEME YARDIMI

Türkiye, koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden İran'a bin tanı kiti, 4 bin 715 tulum, 20 bin önlük, 2 bin 4 gözlük, 4 bin N95 maske ve 78 bin üç katlı maske hibe etti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe ve İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammad Farazmand tarafından anlaşma imzalandı. Sağlık Bakan Yardımcısı Meşe, Cumhurbaşkanı Kararı ile 2020 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nin de dahil olduğu 86 ülkeye çeşitli ilaç, aşı, tıbbi cihaz ve malzemelerin aynı hibe olarak verilmesine ilişkin akdedilecek anlaşmaları, Türkiye Cumhuriyeti adına imzalamaya yetkili kılınmıştı.


Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.