İlaç hatasından dolayı ölüme neden olan hemşireyle ilgili son karar verildi

ABD'de hemşire RaDonda Vaught, tıbbi bir hatanın bir hastanın ölümüne yol açmasından sonra mahkum edildi. 8 yıla kadar hapsi istenen hemşireye 3 yıl denetimli serbestlik cezası verildi.

38 yaşındaki hemşire Vaught, 25 Mart 2017'de Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde (VUMC) 75 yaşındaki Charlene Murphey'nin ölümüyle sonuçlanan, ilaç hatası nedeniyle ihmalden cinayet ve yetişkin istismarından suçlu bulundu. Yetişkin istismarı suçu için 3 yıl denetimli serbestlik ve  cinayet suçlaması için 2 yıl denetimli serbestlik cezası aldı.

Geçtiğimiz günlerde 8 yıl cezası istenen hemşireye daha hafif bir ceza verilirken,  Amerikan Hemşireler Derneği kararı eleştirerek, yargılama sırasında ortaya çıkan yetersiz personel ve olumsuz işyeri kültürü gibi daha büyük endişeleri vurgulayan bir bildiri yayınladı.

Bildiride, "Tipik bir hemşirenin nöbeti, sürekli hasta sirkülasyonu, yetersiz personel, bulaşıcı hastalığa maruz kalma ve işle ilgili yaralanma ve şiddet riski ile hızlı tempolu ve yüksek risklidir. Bütün bu faktörler güvenli hasta bakımının sağlanmasını engelliyor ve hemşireler kendilerini sıklıkla trajik hatalardan kaynaklanan olumsuz sonuçların olasılığını artıran koşullar altında çalışırken buluyorlar." denildi.

STK'lar: Tehlikeli emsal olur!

Amerikan Hemşireler Derneği , Amerikan Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği ve Ulusal Tıp Derneği'nden yapılan açıklamalar , Vaught'un mahkumiyetinin "tehlikeli bir emsal" oluşturacağını söyledi. Pennsylvania Üniversitesi'nde hemşirelik ve sosyoloji profesörü olan Linda Aiken, Vaught'ın vakasının "aykırı" olmasına rağmen, hemşirelerin hatalar konusunda daha az açık sözlü olmasını sağlayacağını ve bir çok hatanın gizleneceğini söylemişti.

MEDİMAGAZİN

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.