İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı: Mobbing asla kabul edilemez

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, mobbinge uğrayan sağlık çalışanları için Kliniğimize gelen tıpta uzmanlık öğrencileri ve stajer öğrenciler biz öğretim üyelerine emanettir. Tıp öğrenimi sırasında mobbing yapılması asla kabul edilemez.” dedi.

Asistan Dr. Mustafa Yalçın’ın mobbinge maruz kaldığı için intihar etmesi birçok sağlık çalışının tepkisini topladı. Sağlık çalışanları “mobbing cinaeyettir.” diyerek tepkisini ortaya koydu.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise sağlık çalışanlarının mobbinge maruz kalması ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

“KİMSENİN ZERRE HAKSIZLIĞA UĞRAMAMASI GEREKİR”

Prof. Dr. Tufan Tükek “Tıp Eğitimi, tıp fakültesi dekanları, üniversite rektörleri ve YÖK tarafından, uzmanlık eğitimi başhekimler, anabilim dalı başkanları, dekanlar, rektörler ve Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından garanti altına alınmıştır. Kimsenin zerre haksızlığa uğramaması gerekir.” diyerek tepki gösterdi.

“BENDEN YARDIM İSTEYEBİLİRLER”

Uzmanlık eğitimi sırasında mobbinge uğrayan asistanlar, yöneticilerinden sonra Tıpta Uzmanlık Kuruluna başvurarak, eğitim durumu ve karşılaştığı zorlukların çözümü için yardım bekleyen sağlık çalışanlarının kendisinden yardım isteyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Tükek şöyle devam etti:

“Tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık eğitimi dünyanın en zor eğitimlerindendir. Bir hekimin kalp damar cerrahı, beyin cerrahı, iç hastalıkları uzmanı, çocuk uzmanı vs olması çok zor bir eğitim dönemi gerektirir. 5 yıl süren bu zorlu süreci tamamlamak için insanüstü gayret gerekir.

“HEKİM HİÇ KOLAY YETİŞMİYOR”

Ayda 10 hatta bazı branşlarda 15 nöbetle başlanır. Meslek eğitimi, teknoloji, lisan, klinik araştırma, el becerisi, iletişim becerileri gibi birçok alanda başarılı olman gerekli. Kıdemlilerinle iyi geçinmek zorundasın. Hekim hiç kolay yetişmiyor. Lütfen biraz saygı. Lütfen.”

“BU ÇOK YIPRATICI VE YORUCU BİR SÜREÇTİR”

Prof. Dr. Tufan Tükek, yazdıklarını anlamayanlara ise şu açıklamada bulundu:

“Zeki olan ve olmayanların yorumları aynı olunca tekrar yazma ihtiyacı hissettim. Ben asistanın ruh halini anlattım. Asistan birçok sorunla boğuşurken bir de kıdemlileri ile iyi geçinmek zorunda kalır maalesef. Bu çok yıpratıcı ve yorucu bir süreçtir. Doğru okuyup, yorumlayalım.

“NÖBET SAYISI SINIRLANDIRILMALIDIR”

35 yıldır asistan eğitiminin içinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tufan Tükek sözlerini şöyle noktaladı:  

“Nöbet sayısı sınırlandırılmalıdır. Genç hekimler kendilerini geliştirmek için zaman bulmalıdır. Nöbet eğitimin bir parçasıdır. Uzmanlık eğitiminde önemli bir yeri vardır. Ancak sayı insani olmalıdır. Ancak zorluk sadece nöbette değil.

“DİĞER SORUNLARIN DA MASAYA YATIRILMASI ÇOK İSABETLİ OLACAKTIR”

Aslında genelde nöbet sayısına takıldık ama uzmanlık öğrencisi olan gençlerin tek sorunu nöbet değil. Kıdem aldıkça çoğu branşta nöbet sayısı azalıyor çünkü. Tabi ki yüksek nöbet sayısı en olumsuzu, ancak diğer sorunların da masaya yatırılması çok isabetli olacaktır.

 

MEDİKRİTİK.COM/ DİDEM DÜZ

Etiketler
Prof. Dr. Tufan Tükek
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı
mobbing