İsveç Kralı 16. Carl Gustaf itiraf etti: Salgını yönetemedik

İsveç Kralı 16. Carl Gustaf rutin yıllık değerlendirmede salgının başında uyguladıkları sürü bağışıklığı ve gönüllülük esaslı tedbir yaklaşımını uygulayarak yaptıkları hata nedeniyle birçok İsveçlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kral Gustaf, kraliyet ailesiyle Noel döneminde televizyonda yapılan yıllık değerlendirme programında korona virüs salgınında devletin başarısıyla ilgili sorulan soruya "Başarısız olduğumuzu düşünüyorum. Çok sayıda insan öldü, bu korkunç bir şey. İsveç halkı zor koşullarda çok büyük acılar yaşadı. İnsan, ölen yakınlarına veda edemeyen aile fertlerini düşünüyor. Bu travmatik ve zorlu bir deneyim olmalı." yanıtını verdi.

GÖNÜLLÜ TEDBİR YÖNTEMİ ÇÖKTÜ

İsveç'te hükümetin salgın hastalıklar uzmanı Anders Tegnell, hukuki ve gönüllü önlemlere dayalı stratejiyi Kasım ayında açıklamıştı. Ülkede hemen hemen hiçbir kısıtlama devreye alınmadı, maske takma zorunluluğu getirilmedi, barlar ve restoranlar açık kaldı. Kısıtlamalar yerine yurttaşların sorumluluk duygularının ve bilincinin salgını önlemede yeterli olacağı iddiasıyla gönüllülük esas alındı ve sadece tavsiyelerde bulunma yöntemini izledi.

Salgının başlarında Türkiye'de de bazı yorumcular İsveç'in uyguladığı yöntemin doğru olduğunu öne sürerek Türkiye'de uygulanan kısıtlamaları eleştirmişlerdi. Salgın yönetimi konusunda tecrübelerin arttığı bu günlerde ise salgında devlet gücü merkezli yaklaşımın başarı getirdiği konusunda fikir birliğine varıldı.

EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI

100 bin nüfus başına düşen Covid-19 kaynaklı can kaybı bakımından İsveç'in ilk sıralarda yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca İskandinav ülkelerindeki ölümlerin toplamından daha fazla can kaybına sahip olmakla eleştiriliyor.10 milyon nüfusa sahip İsveç'te toplam 350 bin korona virüs vakası tespit edildi, Covid-19 nedeniyle 7.800 can kaybı oldu.

Etiketler
salgin
covid-19
İsveç Kralı 16. Carl Gustaf