Johnson’ın ‘sürü bağışıklığı’ planı Birleşik Krallık’ta tutmadı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 12 Mart’ta, ‘Daha birçok aile, sevdiklerini zamansız kaybedecek’ ifadesini kullanmıştı. Hükümetin virüsü serbest bırakarak bağışıklık kazandırma politikası eleştiri yağmuruna tutuldu. Hükümet bu politikadan geri adım attı. 70 yaş üstüne karantina önerildi

Geçen hafta Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ülkede şu an için çok özel bir önlem alınmayacağını, okulların ve normal yaşamın kesintisiz devam edeceğini açıkladı. “Sevdiklerinizi zamanından önce kaybetmeye hazır olun” diyerek Kovid-19 ile ilgili hükümetin tutumunu netleştirdi. Takip eden saatlerde diğer hükümet görevlileri yaşlı ve risk grubunda olanların evlerine kapanmalarını, başlarının çaresine bakmalarını sağlık verdi.

Hükümet yetkilileri “herd immunity” yani tam tercümesiyle “sürü bağışıklığı” olarak adlandırdıkları “virüsü özgür bırakalım, herkes hastalanıp iyileşsin ve böylece toplum bağışıklık kazansın” yönündeki düşüncelerini açıkladı. Bu düşünce hükümette olmayan birçok sağlık yetkilisi tarafından eleştiriye uğradı. Hatta Boris Johnson’ın istifasını isteyenler bile oldu.

Bir örnek; ABD Harvard Üniversitesi Epidemiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar profesörü Dr William Hanage “Birleşik Krallık’ın ‘sürü bağışıklığı korona virüs planı’ bana bu planın mizah olduğunu düşündürdü” diye yazdı. “Bir hükümetin en temel işlevi halkını güvende tutmaktır. Yetkisini, halkının güvenini ve meşruluğunu buradan alır. Bu virüs gelip geçici bir şey değil, bir fırtına” diye ekledi. 

Tıp yetkilileri sürü/toplu bağışıklığın ancak aşının yanı sıra toplumda belli bir yüzdenin üzerinde bireyin hastalığı geçirmesi ile gerçekleşebileceğini ve bunun kalıcı olmayabileceğini söylüyorlar. Yani toplumun ileride %100 bağışıklığı sağlanacaktır anlamına gelmiyor. Nitekim koronavirüs ailesi eskiden beri var olan bir virüs ailesi (SARS, MERS gibi salgınlar da bu virüs ailesinden kaynaklı).

‘TÜRKİYE ÇOK DAHA YAPICI’

Kovid-19 da bu aileye ait ve barındırdığı mutasyon/lar nedeniyle yarasalardan bir aracı konağa, oradan insanlara, şu anda da insandan insana bulaşır hale geldiği düşünülüyor. Ancak tam olarak nereden kaynaklandığı ve nasıl tedavi edileceği anlaşılmış değil. O açıdan serbest bırakıp herkes bu hastalığı geçirsin düşüncesi burada %95 kabul görmüyor. Genelde elden geldiğince yayılımın sınırlandırılmasının gerekliliği savunuluyor. Bu açıdan Birleşik Krallık’la Türkiye karşılaştırıldığında Türkiye’deki tutumun çok daha yapıcı olduğu görülüyor.

‘HÜKÜMET U DÖNÜŞÜ YAPTI’

Bu yazının yazıldığı an itibarıyla Birleşik Krallık’ta bin 340 korona virüslü hasta bulunuyor, ama bu sayı her an artmakta ve daha teşhis edilmeyen 10 bin hasta olduğu düşünülüyor. Toplamda 35 kişi yaşamının yitirmiş durumda, çoğu yaşlı ve başka hastalıkları da olan kişiler. Sağlık Bakanı Matt Hancock yaşlı insanların kendilerini 4 ay karantinaya almalarını söyledi. Hükümet yoğun tepkilerden dolayı son anda bir U dönüşü yapıp nisana kadar bazı toplantıları ve maçları yasakladı. Önümüzdeki günlerde pub gibi kalabalık yerleri de kapatabileceğini belirtti ama tarih vermedi.

Televizyonun değişik kanallarında bilgilerine başvurulan tıp yetkilileri ve doktorlar buradaki herkese ücretsiz sağlık hizmetleri veren Milli Sağlık Örgütünün son 10 yılda çok tırpanlandığını belirtiyor. Milli Sağlık Örgütüne eskiye oranla maddi olanak ayrılmadığı için örgütün teçhizat, cihaz ve yatak olarak çok gerilediğini, örneğin İtalya ile karşılaştırıldığında İtalya’dan çok geri olduğunu ve bu sağlık örgütünün bir patlamayla baş edemeyeceğini, çok insanın öleceğini savunuyorlar.

‘SÜPER MARKETLERE AKIN ETTİLER’

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye’nin yakın bir tarihte bu ülkeyle sınırlarını kapatabileceğini ve burada bulunan Türklerin bir an önce ülkemize geri dönmesi gerektiğini duyurdu. Kısacası burada yavaş yavaş bir panik durumu baş gösterdi.

Halk virüsün patlaması korkusuyla süpermarketlerden abartılı alışveriş yapmaya başladı. Süpermarketler müşterilerini abartılı olmamaları konusunda uyarmakta ve kısıtlamalar getirmekte...

HALKIN YÜZDE 80’İNE BULAŞMASI BEKLENİYOR

İngiliz Guardian Gazetesi, diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak koronavirüse karşı radikal önlemler almayan İngiltere’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı İngiliz Kamu Sağlığı Birimi’nin (PHE) hazırladığı belgeye ulaştı. BBC’nin haberleştirdiği belgeye göre halkın 5’te 4’üne virus bulaşması bekleniyor, salgın 2021 bahar aylarına kadar sürebilir ve 7.9 milyon kişi hastaneye yatırılabilir. Bu süreçte İngiltere’de yaşayanların yüzde 80’inde koronavirüse rastlanması bekleniyor.


Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.