Koronavirüs gölgesinde küresel ekonomi endişeleri artıyor

Merkez bankaları politika aksiyonları ile kartlarını ortaya koyuyorlar. Fed’in acil faiz indirimi ile başlanan süreçte birçok büyük merkez bankası faiz indirerek bu sürece eşlik ettiler. Gelinen noktada “Merkez bankaları müdahale eder ve piyasalar yatışır” önermesinin çürüdüğü görülmektedir.

Fed’in 17-18 Mart toplantısında 100 baz puana kadar faiz indirme ihtimali belirdi. Bunun yanında geçen gün New York Fed, üç aylık repo işlemleriyle 500 milyar dolarlık menkul kıymet satın aldı ve piyasaya likidite enjekte etti. Fed kısa süre önce de yine repo piyasasında varlığını artırmıştı. Bu açıdan bakıldığında, Trump yönetiminin de ekonomi ile ilgili alması beklenen bordrolulara vergi indirimi, sorunlu sektörlere destek gibi önlemlerle ilişkilendirdiğimizde QE4 benzeri şekilde faiz + likidite kartı Fed tarafından oynanacak gibi... 18 Mart açıklamaları kritik önemde olacak. Tam da Trump’ın istediği ortam, ama hangi koşullarda ve hangi bedelle?

ECB’nin faizle oynamasının sadece sembolik bir anlamı olacaktı. Faiz o tarafta işin sadece şov kısmını oluşturuyor. Bu yüzden -0,5 yüzde olan mevduat faizine dokunmaması anlaşılır bir durum... Asıl beklenen TLTRO ve QE açıklamalarıydı. ECB beklendiği gibi ilave TLTRO programını açıkladı ve QE’yi bu yıl için 120 milyar avro artırdı. Sadece parasal teşvik yeterli değil, bütçe fazlası olan ülkelerin bu disiplini bozmaları gerekecek. Yani avro bölgesi, Almanya’nın para harcamasına bakacak. Ekonomi çok sıkıntılı bir durumda... Artık Çin’den gelen dış etki kaynaklı yavaşlama değil, virüsün etkisiyle direkt olarak talepte çökme söz konusudur. Hizmet yoğun ekonomiler, sokakların bomboş olması nedeniyle söz konusu sektörde ciddi bir yavaşlamanın etkisinde olacaklar. Talep olmadığı için üretim de yavaşlayacak ve imalat sektörünün de daraldığını göreceğiz. Bu sefer sıkıntı tedarik zinciri kaynaklı değil, sorunun tam kalbi olmaktan geliyor.

Bu konuda koordinasyon örneğini İngiltere verdi. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin hemen sonrasında ekonomik teşvik açıklaması eldi. Yeni Maliye Bakanı Sunak, krizin derinleşmesi durumunda daha fazlasının da olacağı yönlendirmesini yaptı. Yeni bütçede İngiltere Muhafazakar hükümetlerin kemer sıkma politikalarından uzaklaşıyor.

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.”

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.