Koronavirüse karşı alınması gereken bireysel önlemler

Özellikle de son günlerde hepimizin aklında olan 'Nasıl önlem alırım?' sorusunu cevaplıyoruz...

1. Ailenizde hasta olanlar varsa mutlaka evde kalmalılar.

Ailenizde hasta olanlar varsa mutlaka evde kalmalılar.
Hastalıkların özellikle de kış aylarında daha çabuk bulaşmasının nedeni insanların sürekli kapalı alanlarda kalmak zorunda olmasından kaynaklanır. Bu şekilde virüs daha hızlı yayılabilir. Eğer çevrenizdeki bir insanın hasta olduğunu biliyorsanız onu toplum içine çıkartmamaya çalışın. Daha ciddi durumlarda ise doktora başvurun ve gerekirse kendinizi toplumdan izole etmekten de kaçınmayın.

2. Hastalıkla alakalı belirtilerin başlamasını beklemeyin.

Hastalıkla alakalı belirtilerin başlamasını beklemeyin.
Kendinize iyi bakın. Bol bol meyve ve sebze tüketin ve su içmeyi unutmayın. Uyku düzeninizi bozmamaya çalışın ve bol bol egzersiz yapmayı da ihmal etmeyin.

3. Sürekli kullandığınız objeleri sterilize edin.

Sürekli kullandığınız objeleri sterilize edin.
Hasta olmaktan kaçınmak için toplum içerisinde sadece kendinize dikkat etmeniz yeterli olmayacaktır. Her gün düzenli olarak kullandığınız objeleri eve geldiğinizde sterilize etmelisiniz.

4. Eti ve yumurtayı iyi pişirin.

Eti ve yumurtayı iyi pişirin.
Tükettiğimiz yiyecekler sadece yiyerek değil dokunarak bile bulaşabilen zehirli bakteriler barındırır. Özellikle de et, balık ve yumurta gibi gıdaların bundan dolayı iyi pişirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden de bu tarz yiyeceklerin minimum 60 derecede pişirilmesi gereklidir.

5. Çiftlik hayvanlarıyla temasa geçmekten kaçının.

Çiftlik hayvanlarıyla temasa geçmekten kaçının.
Birçok hayvan, insanların hasta olmasına etken olacak zararlı mikroplar taşır. 'Zoonotic' yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar; özellikle de dokunarak, ısırarak ve hatta hayvanlarla aynı ortamda bulunarak bile bulaşabilir. Yabani hayvanlar kadar çiftlik hayvanları da özellikle de salgın dönemlerinde insanlar için bir tehlike teşkil etmektedirler. Bundan dolayı hayvanlarla temastan kaçının. Eğer bu mümkün değilse mutlaka ellerinizi yıkayın ve sterilize edin.

6. Havluları bekletmeden yıkayın.

Havluları bekletmeden yıkayın.
Birçok insanın aynı havluyu defalarca kullanmak gibi kötü bir alışkanlığı var. Ama bu durum oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Havlular özellikle de hasta bi insanın kullanımından sonra mikrop üremesine olanak sağlayabiliyor. Bu yüzden temiz havlu kullanımı ve ortak kullanım alanlarında tek bir havlu yerine herkese ait bir havlunun olması oldukça önemli.

7. Bol bol sıvı tüketin.

Bol bol sıvı tüketin.
Hasta olduğunuzda vücudunuz sürekli sıvı kaybına uğrar. Bundan dolayı düzenli olarak sıvı tüketmeli ve cildinizi nemli tutumalısınız. Günde en az 8 bardak su içmeli ve bunun yanına bol bol da meyve tüketmelisiniz. Bütün bunlara ek olarak şekerli ve kafeinli içeceklerden de uzak durmaya çalışmalısınız.

8. Abartmamak koşuluyla depolayın.

Abartmamak koşuluyla depolayın.
Hasta olup evden çıkamama ihtimaline karşın evinizde her zaman su ve gıda ihtiyacınızı karşılayacak şekilde besinler bulundurmalısınız. Bu depolama size en az iki hafta yetecek biçimde olmalı. Bozulmayan ve konservelenmiş besinleri depolamak iyi bir fikir olabilir. Bunların dışında tuvalet kağıdı, temizlik malzemeleri, peçete, evcil hayvan mamaları, sıhhi malzemeler ve medikal ihtiyaçlarınızı hasta olmadan önce mutlaka evinizde bulundurmalısınız.

9. Toplu alanlarda eldiven giyin.

Toplu alanlarda eldiven giyin.
Bahsettiğimiz üzere mikroplar elden de bulaşabilirler. Eldiven giymek ise bu konuda size bir çözüm sağlayabilir fakat onları doğru bir şekilde kullanmakta fayda vardır. Unutmayın ki eldiven takıyor bile olsanız ellerinizi yıkamadığınız takdirde mikropların size bulaşma olasılığı çok yüksektir. Eldiven alırken kullanılan malzemeyi mutlaka iyi araştırın. Unutmayın ki ucuz materyallerden üretilen eldivenlerden mikrop kapma olasılığınız çok yüksek olacaktır.

10. Maske kullanımında dikkatli olun.

Maske kullanımında dikkatli olun.
Aslına maskeler genel anlamda yararlı olsa da yanlış kullanımızda sizin için çok zararlı bir hale gelebilir.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.