Koronayla mücadelede Avrupa yaya kaldı

Bütün vatandaşlarımızın gözlemlediği gibi çok gelişmiş olmakla lanse edilen Almanya başta bütün Avrupa Covit-19 konusunda hazırlıksız yakalandığı gibi alınan tedbirler de çok yetersiz. Haberlerden de izlediğimiz gibi Çin’de olduğu gibi Türkiye’de çok titiz bir şekilde tedbirler alınıyor. Kitlelerin bulunduğu bütün alanlar dezenfekte ediliyor. Hem devlet tedbir alıyor, hem de halk aydınlatılıyor.


Avrupa bu konuda hazırlıksız yakalanmış durumda. Avrupa’nın lideri olan Almanya’da bile kitleleri koruyan tedbirleri göremiyoruz. İstasyon vb. gibi halkın kitleler halinde geçtiği yerler pislikten geçilmiyor. İtalya’da sıkıyönetim ilan edildi. Halk Avrupa’da sorunlarla baş başa yalnız kaldı. İlan edilen epidemi konusunda Çin başarılı oldu, Türkiye onun tecrübelerini örnek olarak çok az etkilendi, Avrupa yaya kaldı. Koronavirüs nedeniyle liberalizmin iflasını bir kez daha yaşamış olduk.

Pandeminin Merkezi Üssü

Avrupa’da günlük bildirilen Covid-19 vaka ve ölüm sayısının Çin’i geçtiğine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bildirilen vaka ve ölüm sayılarına göre Avrupa artık Covid-19 pandemisinin merkez üssü haline geldi” dedi.
Son alınan bilgilere göre dünya genelinde 123 ülkede 132 bin Covid-19 vakası bildirilmiştir. 5 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Bu rakamlar zaten aralıksız artmaktadır. Avrupa ülkelerinin herbirinde ölümler günlük yüzer yüzer artmaktadır. DSÖ tarafından bu durum bir dönüm noktası olarak belirtiliyor. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 için, dünyayı saran salgın anlamında “Pandemi” kararı aldıklarını açıklamıştı.
Salgının 24 saat boyunca değerlendirildiğini, virüsün yayılma ve şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı (Avrupa’da) yeteri kadar tedbir alınmadığını vurgulayan Ghebreyesus, “Bundan dolayı Covid-19 için pandemi değerlendirmesini yaptık” dedi.

Almanya Kamu Ekonomisini Tartışıyor

Federal Almanya Hükümeti koronavirüsle ilgili tedbir ve yardımlarını daha çok ekonomik alana kaydırıyor. DSÖ’nün acil tedbir önerilerini çok önemsemiyor. Almanya çabalarını daha çok virüs salgınının ekonomiyi boylu boyunca vurmaması yönünde gösteriyor. Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier bu görüşünü ay başında açıklamıştı. Federal Hükümet koronavirüsle ilgili olarak en kapsamlı tedbirlerini Alman ekonomisine göre aldı. Virüs şüphesi olan işçilere izin verilmesi ve kesintili ücret ödenmesi konusunda tutuk davrandı. Ekonomi Bakanı Altmaier yanında Eyaletler grubu başkanı Alexander Dobrindt ekonomi için devletten 50 milyar avro destek teklifi yaptı.
Bu arada Altmaier ve Odalar büyük firmaların kamulaştırılmasını veya devlet tarafından sınırsız desteklenmesini tartışıyorlar. Bu tartışmalarda etkili olan en önemli unsur Çin’in bu konuda kazandığı başarıdır. Bütün olanaklar halk için ve devletin bütün olanaklarını seferber ederek kazanılmıştır. Çin Komünist Partisi ve Halk Kurtuluş Ordusu, bütün sağlık kurumları seferber olmuşlardır.
Almanya ilk başlarda okullar ve çocuk yuvalarını kapatmaya, işyerlerinde kısa çalışma izni vb. yanaşmamıştı. Ancak DSÖ uzmanları çocuk ve gençlerde virüsün daha uzun süre yaşadığı görüşünü paylaştılar. Sonuçta bütün kültürel etkinlikler, toplantılar, kitlesel buluşmalar iptal edildi veya ertelendi. Toplu taşımalar ve uçuşlara sınırlamalar getirildi. “Almanya’da halkın yüzde 60-70 kısmı bu virüse yakalanabilir” öngörüsü Başbakan Angela Merkel”e ait.

Abd Ve Avrupa Önlem Almakta Geç Kaldı

ABD, korona salgını nedeniyle Avrupa’dan uçuşları askıya aldı. Trump, “Söz konusu kısıtlamadan ticaret ve kargo uçuşları yanında İngiltere de muaf tutulacak” dedi.
Ancak ABD kamuoyu, Başkan Donald Trump’ı koronavirüsünü hafife almakla suçluyor. Çin’de virüs ortaya çıktıktan sonra açıklama yapan Trump, fazla önlem almaya gerek olmadığını belirterek, nisan ayında sıcaklıkların artmasıyla koronavirüsün kendiliğinden yok olacağını iddia etmişti. Ancak Çin’de koronavirüs vaka ve ölüm sayısı hızla düşerken, salgın ABD’de son iki günde hızla yayılıyor.
Business Insider’da yer alan, İngiliz ekonomist Ian Shepherdson’un analizine göre, Amerika’da salgının ilk aşamalarında test yapılmasının gecikmesi nedeniyle vaka sayılarının artmasına neden olundu. Shepherdson ayrıca, Çin dışındaki vakaların, beş gün içinde yüzde 18.4 arttığını ifade etti ve Avrupa’da durum her an kontrolden çıkabilir dedi.

Çin Sorunu Ciddiye Aldı Ve Başarı Kazandı

Borsada ortaya çıkan sorunlara ve pandemi ilan edilmesine rağmen Almanya WHO’nun tavsiyelerine tam olarak uymuyor. Son üç haftada Dax üç defa düşüş yaşadı. Ekim 1989’dan beri en büyük düşüş yaşandı. Avrupa Merkez Bankası zorunlu krediler konusunda yetersiz kalacağını ve AB ülkelerinin desteğe hazır olmasını talep etti.
Almanya’da okulların ve çocuk yuvalarının kapanmasında genel bir kural uygulanmıyor, eyaletlere göre farklı uygulamalar var. Oysa bu konuda Çin ve karantina önlemleri genel bir takdir kazanmış ve başarı sağlamıştır. Okulların ve işyerlerinin tedbir amaçlı tatil edilmesi ve benzer tedbirler alınması ekonomik zararlar nedeniyle ertelenemez. DSÖ ekonomiyi kurtarma tedbirleri yerine halk sağlığını öne çıkartan tedbirler önermektedir. DSÖ’ye göre bütün dünya bu virüsün etkisi altına girebilir. Zaten bu yönde bir gelişme görülmektedir. Avrupalı bir Çin uzmanı ÇKP Lideri Şi Jinping’ten şunu aktarıyor: “Kovid-19 varlık yokluk krizine dönüşebilir.” Sorunu böyle ciddiye aldıkları için başarı kazandılar. (F. Böge FAZ, 08.02.2020) DSÖ Başkanı Tedros da daha Münih Güvenlik Konferansı sırasında batının bu epidemiye karşı yeterli hazırlığı olmadığını açıklamıştı. Çünkü epidemi olasılığına karşı mali hazırlıklar çok ağır gidiyordu. Robert Koch Enstitüsü gibi bu konunun yetkili kurumu eksiksiz bir istatistik bile yaptırmamıştı.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.