Sağlık emekçilerine destek paketi talebi

‘Cephede Mehmetçik neyse bugün sağlık emekçileri o demek…’ Meslek örgütleri, yeni tip koronavirüs pandemisiyle savaşın ön cephesinde olan sağlık personeline risk pirimi veya görev tazminatı verilmesini istedi

Yeni tip koronavirüs pandemisiyle birlikte Türkiye’de hızla önlemler alındı. Karantina hastaneleri belirlendi; şüpheli kişiler gözlem altında tutulurken enfekte hastalar tedaviye alındı. Sağlık Bakanlığı, oluşturduğu Bilim Kurulu’yla her gün yaptığı toplantıların ardından açıklanan yeni tedbirlerle birlikte sağlık personelinin yıllık izinleri de iptal edildi. Virüse karşı mücadelede, risk altında salgına karşı en ön cephe savaşçılarımız sağlık emekçileri oldu. Çocuklarını ailelerini bırakıp göreve koşan sağlık personeli için de alınması gereken tedbirlerle birlikte bu mücadelede aldıkları riski karşılamayacak olsa da bir nebze motivasyon sağlayacak haklara tabi tutulması gerekiyor. Keza Çin, bu süreçte, sağlık personeli ücretlerine yüzde 50 artış yaptı, Fransa önceki gün, ücretlerinden beslenmelerine kadar ihtiyaçlarını karşılayacak bir destek paketi açıkladı.
Türkiye’de ise sağlık çalışanları performans sistemi nedeniyle yaşayacakları hak kaybıyla karşı karşıya… Aydınlık’a konuşan Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, sağlık personelimizi milli güvenlik nedeniyle sınırlarımızda mücadele eden askerlere benzeterek, sağlıkçılara özel hizmet kapsamında olağanüstü koşullar tazminatı verilebileceğini belirtti. Sağlık çalışanlarının Kovid-19 önlemleri kapsamında başka hastanelere kaydırıldığını ifade ederek hali hazırda haksızlığa yol açan performans sisteminin bu koşullarda zaten uygulanamayacağını vurguladı. Sistemin tümüyle ortadan kalkması gerektiğini ifade eden Bacaksız, “Zaten ekonomik olarak perişan olmuş, psikolojik olarak sosyal hayatı da hiç olmuş bir kişiyi daha çok mağdur etmemek adına en azından ekonomik destek şu noktada kesinlikle sağlanmalı” dedi.

‘OLAĞANÜSTÜ KOŞULLARDA PERFORMANS OLMAZ’

Zekiye Bacaksız, şunları kaydetti: “Olağanüstü koşullarda performans diye bir şey olmaz. Olağanüstü koşullarda görev tazminatı verilmesi gerek. Sağlık personeli zaten zor koşullarda çalışıyor. Görüyoruz; çoğu çocuğuna bakacak birini bulamıyor. Örneğin bir sağlık çalışanı, ‘Eşim bankada çalışıyor. Bankadan izin vermiyor, ben ne yapacağım’ diyor. Bankaya eşinin sağlık çalışanı olduğunu bildirmeli. Çünkü sağlıkçılar daha öncelikli… Burada bankanın hassas olması gerekiyor. Söz konusu olan insan hayatı. Yaşam hakkını her şeyin üstüne tutmalıyız. Bankaya bu başvuru yapılıp da bankadan ret yanıtı gelirse biz gerekeni yapacağız.”

‘KAMUCU SAĞLIĞIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI’

Kamusu sağlık sisteminin önemine vurgu yapan Bacaksız, şöyle konuştu: “Bir musibet bin nasihat iyidir sözü yaşam bulmuş İspanya’da. Tüm özel hastaneler kamulaştırılmış. Bizim hep savunduğumuz şey. Olağan koşullarda da hep söyledik, olağanüstü koşullarda önemi ortaya çıkıyor. Bir sürü insan zaten fazla mesai çalışıyor. Bir defa yüksek riskli bir iş yaparken fazla mesai yaptırmak, personelin buna sessiz kalmasını sağlayacak ücrete mahkum etmek, köleliştirmek demek. İnsani bir yanı yok. Milli güvenlik noktasında sınırlarda askerlerimiz ne ise bugün sağlık çalışanı o demek.
“Performans sistemi kalksın, sabit ücretler desteklensin. Döner sermayeyi performansı kodlayacak takip edecek bir ekip de yok zaten, sistem de ona göre değil. İnsanlar birçok kurumdan başka kurumlara takviye edildi. Performansı takip edecek durum yok. Zaten ekonomik olarak perişan olmuş bir de psikolojik olarak sosyal hayatı da hiç olmuş bir kişiyi daha çok mağdur etmemek adına en azından ekonomik destek şu noktada kesinlikle sağlanmalı. Özel hizmet adı altında olağanüstü koşullar tazminatı verilebilir, verilmesi gerekir. Sağlık personeli mutlu olursa halk da mutlu olur. Sağlık hizmeti de nitelikli olmalı. Hepimiz bu hizmetten aynı şekilde yararlanıyoruz.”

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.