TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak: Testi eczanede yaparız

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, TELE 1 TV de canlı yayında İsmail Dükel’ le Kulis programına katıldı.

Erdoğan Çolak: Hızlı uygulanabilecek test kitlerinden eczanelere dağıtılırsa, eczanelerde Korona Testi yapabiliriz. Böylece hastanelerde yığılmaların önüne geçilir.

Çolak, coronavirüs gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Ecz. Erdoğan Çolak şu bilgileri verdi.

“ECZANELERDE CORONA TESTİ YAPARIZ”

Eczanelere dağıtımı yapılırsa 26 bin eczanemizde vatandaşlarımıza Korona Testi yaparız ve hastanelerdeki yığılmaların önüne geçeriz.

“ALINAN ÖNLEMLER ÖNEMLİ, ETKİLİ AMA EKSİK”

Alınan önlemleri önemli, etkili ama eksik buluyoruz. Daha çok önlem alınması lazım. Bu hastalığın aşısı, ilacı yok. O halde mümkün olduğunca az sayıda insanın enfekte olması lazım. Bunun sağlanması lazım.

“SAHANIN DİNLENMESİ LAZIM”

Sahadan gelen önerilere kızmak eleştiri olarak almak yerine dinlemek lazım.

Saha bilgileri şu anda yaşanılan pratik çok önemli. Sağlık Bakanlığı’nın sahadan gelen önerileri dinlemesi lazım. Bütün sağlık çalışanlarının verdikleri bilgiler çok önemli. Çok önemli katkılarda bulunabiliriz. Bugün kimse kimsenin hasmı değildir. Herkes dost olmalıdır. Biz Sağlık Bakanlığı’ndan sahiplenme istiyoruz. Birlikte mücadele edelim. Sahanın askerlerine moral vermeniz lazım.

"TALEPLERİMİZ VAR"

Taleplerimiz var. Taleplerimizin anlaşılması lazım. Eczacıların yeterince güvenliği, maskesi, dezenfektanı var mı, bakılması lazım. Meslek örgütlerinin söylediği şeyleri alıp gereğini yapmak lazım. Koruyucu önlemlerin eczanelere ulaştırılması lazım.

“ECZANELERE YIĞILMA OLDU”

Eczacılar sağlık ordusunun en önemli neferlerinden… Toplumun önemli aktörleri ve liderleri. Koronavirüs salgını belasında eczacılar çok önemli rol oynuyorlar. Eczanelere yığılma oldu, Eczaneler üzerinde büyük bir yük var. Eczacıların halk sağlığına yaptıkları katkılar zamanla daha fazla anlaşılacak. Vatandaşı bilgilendiriyoruz.

ECZANELERE

Meslektaşlarımıza, eczane çalışanlarımıza, gösterdikleri özveriye binlerce kez teşekkür ediyoruz. Meslektaşlarımıza, eczane çalışanlarımıza kendinizi, gözünüzü, ağzınızı, burnunuzu koruyun diyoruz. Mesafeyi koruyun, maske, eldiven, gözlük takın, eczaneleri sık sık dezenfekte edin diyoruz. Dünya Eczacıları Birliği’ nin uyarıları doğrultusunda gerekli bilgi ve broşürleri eczanelerimize gönderdik.

KURUMLARA TEŞEKKÜR

Eczanelerimizi dezenfekte eden belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Örnek olsun. Ulaşım sağlayan belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Bizi koruyan kollayan tüm birimlere teşekkür ediyoruz.

“GEÇ İNTİBAK ETTİK”

Doğrusunu isterseniz biz de geç intibak ettik durumu öngöremedik. Yoksa eczanelerimizi maske, kolonya vb. ile donatabilirdik. Biz de geç kaldık. Fırsatçı bir kesim ortaya çıktı. Fiyatlar şişti. Bu şişmiş fiyatlarda eczacıların bir dahli yok. Sonuçta eczacılar aracı. Fiyat şişirenlerin denetlenmesi lazım. Bu konuda eczanelerin denetlenmesi doğru değil.

TİTCK’ E

Taleplerimizi Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ na ilettik. Koruyucu önlemlerin eczanelere ulaştırılması lazım. Güvenlik tedbirleri lazım. Mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi lazım. Taleplerimizi TİTCK’ ya ilettik. Cevap bekliyoruz.

"BİLİMLE YENECEĞİZ"

Koronavirüsü bilimle yeneceğiz. Dünya Sağlık Örgütü “test, test, test” diyor. Bolca test yapılması lazım.

ÇIKARTILAN DERS

Yaşanılan bu dönemden çıkarttığımız ders şu, sağlık alanı korunmalı. Türkiye, sağlığa, eğitime, sosyal güvenliğe daha çok yatırım yapmalı. İnsan odaklı bir anlayışa evrilmeli. Sağlık çalışanlarının önemi ortaya çıktı. Sağlık çalışanları korunmalı. İlaç stratejik bir ürün. Kendi ilacımızı kendimiz üretmeliyiz. Koruyucu sağlığa, koruyucu hekimliğe yatırım yapmalıyız.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.