Tükenmişlik sendromuna dikkat!

Bizler izole olmuş şekilde coronavirüse karşı kendi önlemlerimizi aldık, kimimiz evde tek başına kimimiz de ailesiyle yada ev arkadaşları eşliğinde bu zorlu süreci atlatmaya çalışıyoruz. Bizlerin yaşayacağı en büyük sıkıntı eve hapsolmuş olmanın verdiği stresle baş etmek.

Şimdi bir de sağlık çalışanlarını düşünün! Bizim kaçtığımız coronavirüs onların burnunun ucunda ve bizim aksimize bir çoğu nöbeti bittiği zaman ailesinin sevdiklerinin yanına da gitmiyor "belki virüs kapmışımdır sevdiklerimi riske sokamam" diyerek.

Tüm dirençleriyle işlerinin başında olan sağlık çalışanlarımızın yaşayabileceği sıkıntıları konunun uzmanları gerek tv de gerekse sosyal medya üzerinden hem alınması gereken önlemleri sıralıyorlar hem de sağlık çalışanlarına bir çeşit sanal terapi yapıyorlar.

Bu uzmanların arasında Uzman Dr. Samuray Özdemir'de var, Özdemir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla sağlık çalışanları için tükenmişlik sendromuna değindi.

Özdemir'in paylaşımı şöyle:

Sağlık çalışanları bir yandan çok fazla sorumluluk altında olmaları, bir yandan bu sorumluluğun ne kadar süreceğinin belirsiz olması, bir yandan da kendilerinin de hastalanma riskiyle karşı karşıya olmaları nedeniyle Tükenmişlik (Burn-out) Sendromu riskiyle karşı karşıyalar.

Tükenmişlik yaşamamak için alınabilecek bireysel önlemler: kendilerini korusunlar, aşırı sorumluluk almasınlar, iş bölümü yapsınlar, mükemmeliyetçi olmasınlar, gerektiğinde hayır diyebilsinler, dinlenmeye vakit ayırsınlar, etkin zaman yönetimi ve keyif verici aktiviteler önemli.

Sağlık personelini tükenmekten korumak için çalıştıkları kurumlar tarafından koruyucu ekipman, adil yapılmış işbölümü, dinlenmeye ayrılan zaman, geçici konaklamaya uygun tesis gibi ihtiyaçlar öncelikli olarak karşılanmalı...

Ama tüm bunlara ek olarak sağlık kurumlarına başvuran halkımıza sesleniyorum: Hastaneler bulaş açısından en riskli ortamlar ve sağlık çalışanları günlerdir bu riskle burun buruna kahramanca mücadele veriyorlar. Onlar da sizin gibi korkuyorlar, hem kendileri hem sevdikleri için...

Ama bu korkuları çalışmalarına engel değil; bilakis bu işi yürekten, isteyerek, şevkle yaptıklarından şüpheniz olmasın. Her bir hastayı kurtarmak için ne kadar çabaladıklarına, her bir kaybın ardından ne kadar üzüldüklerine bire bir şahidim. Bu meslek başka türlü yapılamazdı...

Büyük bir stres altında çalışıyorlar; meslektaşlarını kaybediyor, kendileri hastalanıyor, aç, uykusuz ve yorgun kalıyorlar. Bu yüzden bazen gergin ve huzursuz davranabilirler. Sağlıkçılara her zamandan daha fazla anlayış gösterin ve onları takdir edin. Tükenmelerini engelleyelim!

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.