Yerli aşı için hedef 12 ay

Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören Çin, ABD, Japonya ve Avrupa’dan patent aldıkları yeni aşı teknolojisinin virüse karşı avantajlı olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 6 üniversiteye aşı için çağrıda bulundu. Bunlardan biri de Boğaziçi Üniversitesi. Türkiye, 12 ay içinde yerli aşı geliştirmeyi hedefliyorBoğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören ekibiyle birlikte laboratuvarında yaklaşık 10 yıldır aşı üzerine çalışmalar yürütüyor. Özören ve ekibi Çin, ABD, Japonya ve Avrupa’dan patent aldıkları yeni aşı teknolojisini COVİD-19 virüsüne karşı kullanmak üzere TÜBİTAK’tan onay bekliyor.

HAZIR TEKNOLOJİMİZ VAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başkanlığında 17 Mart’ta çeşitli üniversitelerde aşı üzerine çalışmaları olan bilim insanları Coronavirüs gündemiyle bir araya geldiler. Toplantı sonrasında yerli aşı için çalışmalar hızla başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, hazırladıkları projeyi Aydınlık’a anlattı:

“Mikroba karşı vücudumuzda bulunan bir protein olan ASC’nin meydana getirdiği iplik yapılar birbiri üzerine katlanarak yumak benzeri sağlam bir yapı oluşturuyor. Mikroküre dediğimiz bu yapının içine virüsten belirli parçaları koyacağız. Daha önce grip virüsü H5N1 için kullandık. Çin, ABD, Japonya ve Avrupa’dan patent aldık. Bu yapının, farelerin immün yanıtını tetiklediğini biliyoruz. Bu bilgi ve mikroküre yapının sağlamlığı bizim avantajımız. Yürüyen bir bant var. Bantın üstünde daha önce çalıştığımız grip virüsü yerine Coronavirüsünü çalışacağız. Bu bakımdan, aşı hızlı gelişebilecek. Ancak yeni virüsle de hayvan deneyleri ve sonra insan deneylerinin de yapılması gerekiyor.”

‘GELECEK YILLAR İÇİN GEREKLİ’

Aşının laboratuvarda çalışıldıktan sonra da hayvan ve insanla üzerinde denenmesi gerektiğini ifade eden Özören, “Doz çalışması ve yan etkiler inceleniyor. En son insanlar üzerinde test ediliyor. 5 yıl sürecek aşı çalışması salgın nedeniyle 12 aya indi. Bu virüs yok olmayacak gelecek yıllarda da dolaşmaya devam edecek. Aşı gelecek yıllarda korunmak için gerekli” dedi.

Prof. Dr. Nesrin Özören, projeyi hazırlayıp TÜBİTAK’a teslim ettiklerini söyledi. Özören ve ekibi projenin bu hafta onaylanmasını umuyor. Özören, “Onaylandığında hızla çalışmalara başlayacağız” diye konuştu. 

‘İLAÇ ÜZERİNE ÇALIŞAN EKİPLER DE VAR’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başkanlığındaki toplantıya katılan bilim insanlarının yanı sıra başka aşı çalışmaları da devam ediyor. Üniversitelerdeki ekipler, projelerini yazarak TÜBİTAK’a iletiyorlar. Özören, “Toplantıda bir konsorsiyum oluştu. Bu konsorsiyum içindeki ekipler, çalışmaları sırasında birbirinden bilgi ve destek alacaklar. Bunlar arasında ilaçla ilgili çalışacak ekipler de var. Onların çalışmaları 3-4 ay gibi daha kısa süre içinde sonuçlanacak” dedi.

İKİ GÜNDE 4 BİN GÖNÜLLÜ

Türkiye’de test sürecini hızlandırmak amacıyla biyologlar harekete geçti. Moleküler Biyoloji Derneği, Biyologlar Dayanışma Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği bir araya gelerek gönüllü çağrısında bulundu. Türkiye’de üretilen PCR testinin yapılması uzmanlık gerektiriyor. Bütün hastanelerde test yapılamıyor. Bunu gören Moleküler Biyoloji Derneği, 4 dört dernekle birlikte Türkiye çapında biyologlara gönüllü çağrısında bulundu. İki günde 4 bin gönüllü “Ben de varım” dedi. Önceki gün İstanbul’daki laboratuvarlarda 10 kadar gönüllü İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevlendirmesiyle çalıştı.

BAKANLIKTAN GÖREV BEKLİYORLAR

Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, “Ne kadar gizli kalsa da çok kıymetli moleküler biyoloji, tıbbi biyoloji, biyokimya uzmanları olarak bizler de bu ülkede varız. Çoğumuz işsiz de olsa bu zor zamanda ülkemize destek olmak için harekete geçtik. Bu testleri yapabilecek kapasitedeyiz” dedi. Özören, “4 bin gönüllü arasından yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitimi olanları bir grup yaptık. Bunlardan İstanbul’da olanları Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla laboratuvarlarda görevlendirildi” dedi.

Özören bundan sonrası için de görev beklediklerini anlattı:

“Gönüllü olmak isteyen çok kişi var. Bundan sonra halk sağlığı müdürlüğünden istek gelirse destek vermeye hazırız. Hastanelerde çalışmak için davet bekliyoruz. Gerekirse hızlı test de yaparız.”

ÖZLEM KONUR USTA / AYDINLIK

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.