36 saat nöbet tutmaya zorlanan asistan hekimler isyan etti: Uykusuz sağlık olmaz

Covid-19 salgınıyla canla başla en önde mücadele edenler arasında yer alan asistan hekimler haklarını arıyor. 36 saat nöbet tutup, ardından normal mesai yapan asistan hekimler “Asistan hekimler de insandır. Ayakta uyuyarak ameliyata girilmez. Hasta muayene edilmez. Ruh sağlığımız bozuldu!” diyerek isyan etti.

Asistan hekimlerin çözüm bulmayan sorunu bir kez daha gün yüzüne çıktı. Asistan hekimler yapılan bu adaletsizliğe, mobbinge ve haklarının ihlaline karşı sosyal medyada ‘UykusuzSağlıkOlmaz’ etiketi ile haklarını arıyor.

“KENDİ SAĞLIĞIMI KORUYAMAZKEN, HASTALARIMI NASIL İYİLEŞTİREYİM”

Bir asistan hekim“Pandemi döneminde bile 13 nöbet + mesai çalışıyorum. Bağışıklığım o kadar zayıfladı ki sonunda Covid oldum. Negatifleştim, döndüm ayın sonuna kadar 15 günde 8 nöbetim var. Kendi sağlığımı koruyamazken, hastalarımı nasıl iyileştireyim?” diyerek isyan etti.

“SADECE ASİSTAN HEKİMLERDE BU DURUMUN YOK SAYILMASI KABUL EDİLEMEZ”

İnsan hayatı ile birebir ilişkili ve sorumlu mesleklerde çalışma saatleri titizlikle düzenlendiğine ama bu durumun sadece asistan hekimlerde yok sayıldığına dikkat çeken asistan hekim şu sözlerle sesini duyurmaya çalıştı:

 “İnsan hayatı ile birebir ilişkili ve sorumlu mesleklerde çalışma saatleri titizlikle düzenlenirken yasalarla kontrol edilirken süre aşımlarında ciddi cezalar uygulanırken (şoför, pilot vb.), sadece asistan hekimlerde bu durumun yok sayılması kabul edilemez.”

“NÖBET ERTESİ İZİN HER SAĞLIK ÇALIŞANININ HAKKIDIR”

Asistan hekimler “Nöbet ertesi izin her sağlık çalışanının hakkıdır. Asistan hekimler, intörn hekimler, hemşirelik/ebelik ve tüm sağlık bilimleri öğrencileri eğitim amacı ile hastanede bulunmaktadırlar, sağlık hizmeti sunumunun asli unsuru değildirler.” sözleriyle sitem etti.

 “İNSANİ ŞARTLARA UYGUN DEĞİLDİR”

Başka bir asistan hekim ise “Hiçbir iş yapmadan 36 saat uykusuz kalmak bile birçok insana zor gelirken, o 36 saati nöbet tutarak, aktif olarak çalışarak geçirmek insani şartlara uygun değildir. Nöbet sonrası izin anayasal haktır.” dedi.

GELEN BİRKAÇ TEPKİ ŞU ŞEKİLDE:

 

 

MEDİKRİTİK.COM/ DİDEM DÜZ

Etiketler
asistan hekimler
36 saat nöbet
covid-19
uykusuz sağlık olmaz