Aile hekimlerinden WhatsApp grubu ile 'Evde 14 gün' karantina takibi

Bazı aile hekimleri, yurt dışından henüz dönmüş vatandaşların evde karantina takiplerini kurdukları whatsapp grubu üzerinden yapıyor.

Yurt dışından henüz dönmüş
vatandaşların evde karantina takipleri aile hekimlikleri tarafından
yapılıyor. Telefonla ulaşamadıkları vakaları kayıtlı
akrabaları ya da ev adresleri üzerinden bulup bilgilendiren
aile hekimleri, hepsini her gün tek tek arayarak durumlarında bir
değişiklik var mı izliyor. Bazı aile hekimleri ise her gün
arayıp rahatsız etmemek için, çareyi whatsapp grupları kurmakta
buldu.

'AKILLARINA TAKILAN HER ŞEYİ SORABİLİYORLAR'

Grubu kurmadan önce hepsinin tek tek onayını da alarak 'Evde 14 gün' grubunu kurduklarını anlatan Maltepe 7 No’lu Aile Sağlığı Merkezi Hekimlerinden Dr. Tuba Eşit Biçer“WhatsApp grubu aslında bizim istediğimizden çok daha güzel oldu. Çünkü interaktif bir ortam. Herkes aklına takılan her şeyi sorabiliyor. Böylece diğerleri de aynı konu hakkında bilgilenmiş oluyor. Durumu iyi olanlar her gün bana “tamam” emojisi yazıyor. Bir sıkıntı yok, anlamına geliyor bu. Sorunu olan da yazıyor ve biz de gerekli yönlendirmelerini yapıyoruz. Tüm hastalarımda şahsi telefonum da var. Bu olağanüstü günlerde bana 24 saat ulaşıp ne sıkıntıları olduysa onları anlatabileceklerini söyledim” dedi.

'TELEFONU OLMAYANLARA AKRABALARI ÜZERİNDEN ULAŞTIK'

“Yaklaşık 10 gün önce, sistemimize veri işlemlerinden yurt dışından giriş yapanların yurt dışı gidiş tarihleri, TC kimlik numaraları ve adresleri ekranlarımıza yansıdı. Bakanlık, bu kişilerin 14 gün boyunca takip edilmesini istedi" diyen Dr. Biçer, şunları söyledi:

"Genel durumları nasıl, öksürükleri, ateşleri var mı, herhangi eşlik eden bir başka sağlık problemi var mı, vb ' diye değerlendirmemiz istendi ve bu liste uzadıkça uzadı. Çünkü uçuşlar vs. kapanmadan önce pekçok vatandaşımızın acil giriş yapması gerekti ve büyük bir nüfus ülkeye dönmek zorunda kaldı. Biz de bu listelerdeki vatandaşları tek tek aradık. Telefonu olmayanların evlerine gidip ulaştık ya da akrabaları üzerinden bulduk hepsini. Ulaşamadığımız hiç kimse kalmadı. Ama 14 gün boyunca onları her gün tek tek aramak, hem rahatsız edici olabiliyor hem de kaygı düzeylerini artırabiliyor. Başka birkaç meslektaşım daha böyle bir çözüm düşünmüşler, biz de vakalarımızdan kişisel izinlerini alarak, çünkü birbirlerinin numaralarını görebilirler o gruplarda, Evde 14 gün WhatsApp gruplarımızı kurduk ve bu şekilde düzenli olarak izleyebiliyoruz.”

'YETER KI EVDEN ÇIKMASINLAR'

Aile Hekimi Biçer, bu olağanüstü günlerde vatandaşların yapması ve yapmaması gerekenler konusunda da bilgi vererek şu uyarılarda bulundu:

“Bütün vatandaşlarımızın acil bir durum olmadığı sürece evde kalmasını istiyoruz. Ama semptomları hissettiklerinde ya da şüpheli durumlarda ne yapacaklar? Öncelikle ya bizi arasınlar ya da 184 danışma hattına ulaşsınlar. Kronik hastalıkları olan, şüpheli semptom hisseden ve ne yapacağını bilemeyen vatandaşlarımızı bu şekilde yönlendirebiliyoruz. Eğer gerçekten bir şüphe olduğunu düşünürsek, kronik hastalıklarını, kullandıkları ilaçları, genel durumları ve şikayetlerini de değerlendirerek buraya davet edip değerlendirmek istiyoruz. Burada da muayenesi ve öyküsünü aldıktan sonra gerçekten şüpheli görürsek o zaman hastanelere yönlendiriyoruz. Böylece hastanelerimizde de gereksiz bir yük oluşmasının önüne geçmeye çalışıyoruz.”

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.