Bakan Koca açıkladı! Koronavirüs son gelişmeleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  "Türkiye Covid-19 ile mücadelesinde henüz gönülleri müsterih edecek bir noktaya ulaşmadı. Sürpriz yok beklenen sınırdayız" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları:

Türkiye Covid-19 ile mücadelesinde henüz gönülleri müsterih edecek bir noktaya ulaşmadı.

Türkiye, 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır.

Avrupa ülkeleri ölüm oranlarında ön sıralarda yer alıyor. Türkiye vefat oranlarında 47. sırada yer alıyor.

Haziran ayında başlayan normalleşme eski hayat tarzımıza dönmek değil.

Kara göründü ama deniz hala dalgalı. Kararlı adımlarla ilerlersek dalgalanmadan korkmayız.

Sürpriz yok beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde.

Vaka sayımızın şiddetinde değişim var. Entübe hastamız artık daha az.Hastalarımızın hastanede kalma süresi 2,9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18,9 günden 2,7 güne indi.

Vaka sayısına göre vefat oranı en yüksek il Gümüşhane, en düşük il ise Kilis.

Bakan Koca konuşmasına devam ederken, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunu da açıkladı. Buna göre son 24 saatte 19 can kaybı yaşandı.

 

,


 

İSTANBUL, ANKARA VE BURSA İÇİN MASKE ZORUNLULUĞU ÖNERİSİ

Maske kullanımı ile ilgili şuan 45 ilde görüldüğü için karar alındı. Benzer şekilde ilave olabilecek illerimizin de olabilir. Bilim Kurulumuzun 3 il önerisi oldu. Bunlar İstanbul, Ankara ve Bursa'dır. Tedbir amaçlı maske önleminin alınması olmuştur. Şu dönemde uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen bunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu noktada sağlanmayan illerimizde veya ortamlarda vaka sayılarının arttığını çok net görüyoruz.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulunda gündeme gelmedi.

YAŞ GRUPLARINDA HASTA ORANI ARTTI MI?

18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadı. Ama demin verdiğim rakamlarda yaş ortalamasının aşağıya düşmesini ifade ettim. Özellikle gençlerimizin sokağa çıkmasıyla birlikte bu ortalamanın arttığı. Şu dönemde giderek yaş dağılımının 70.4'e çıktığı görüyoruz. Özellikle yaş ortalamasının yukarıya doğru çıktığını söyleyebilirim. Hem 65 yaş üstü hem de kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın daha az dışarı çıkmalarını tedbirlere dikkat etmelerini rica ediyoruz.

YKS VE LGS SINAVI

YKS ve LGS ile ilgili şu dönemde sınavın olabildiğince güvenilir yapılması şeklinde Bilim Kurulu'nun önerisi olundu. Gerekli tedbirlerin alınması yönünde rehber yayınlandı. Her 2 sınav için Bilim Kurulu'nun sınava giriş ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir sınava gelişlerini sağlamak üzere tedbir alınmasını, gerektiğinde sokağa çıkma kısıtlaması olması yönünde önerileri oldu.

BEDELLİ ASKERLİK

Bedelli askerlikle ilgili 28 gün uygulaması devam edecek. Bununla ilgili rehberde yayınlandı.

Şimdi Toplum Bilimleri Kurulu kendi aralarında toplanıyor. Ayrıca başkanlığımda da toplantılar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili açıklamaları olacak. Gelecek hafta bu konuyla ilgili yer yer açıklama yapmaya başlarlar diye düşünüyorum.

 

 

Etiketler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca