Nöbet ertesi izin uygulaması olan hastanelerin güncel listesi

Bazı üniversite ve fakülteler, asistan hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda ilk adımı atarak asistan hekimlerin nöbet saatlerinin yönetmeliğe uygun hale getirilmesi konusunda düzenlemelere gitti.

İşte nöbet koşullarını insani şartlarda yürüten fakülte ve hastaneler:
 

1) Urfa Harran üniversitesi Anestezi
2) İstanbul Sancaktepe EAH Nöroloji
3) İstanbul Sancaktepe EAH Pediatri
4) Bursa Yüksek İhtisas EAH Kadın Doğum
5) İstanbul Marmara EAH Pediatri (kısmi)
6) İstanbul Numune EAH Pediatri
7) Ankara Keçiören EAH Genel Cerrahi
8) Ankara Hacettepe Üni Pediatri
9) Ankara Hacettepe Üni Dahiliye (kısmi)
10) Ankara Hacettepe Üni Anestezi
11) İstanbul Haseki EAH Pediatri (kısmi)
12) Konya Selçuk Üni Pediatri (kısmi)
13) İstanbul Kanuni EAH Genel Cerrahi
14) İstanbul Bağcılar EAH Genel Cerrahi
15) Ankara Dr Rümeysa Berin Şen Şehir Hastanesi Kadın Doğum
16) Adana EAH Dahiliye
17) İstanbul Haseki EAH Beyin Cerrahi
18) Bursa Yüksek İhtisas EAH Dahiliye
19) Çam Sakura EAH Kadın Doğum
20) İstanbul Tıp Üniversitesi Genel Cerrahi

21) Marmara Üniversitesi Plastik Cerrahi

 

 

Birçok fakülte ve hastanede asistan hekimler nöbet şartlarının iyileşmesi için başhekimlik ve dekanlıklara dilekçeler yazıyor. İşte nöbet ertesi izin dilekçe örneği:

 

             ............. ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞINA / BAŞHEKİMLİĞİNE / REKTÖRLÜĞÜNE

 

........... tarihinden itibaren .............. hastanesinin .......... bölümünde asistan doktor olarak çalışmaktayım. Asistanlık sürecindeki yoğun nöbet programı ve nöbet ertesi çalışma düzeni nedeniyle oldukça zor çalışma şartlarına sahibim.

 

Nöbet, mesai ve genel çalışma saatlerinin kanunlar çerçevesinde düzenlenmesi hakkında:

 

  1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 24’üncü maddesinde; “Her şahsın dinlenmeye, eğlenmeye, bilhassa çalışma müddetinin makul surette tahdidine ve muayyen devrelerde ücretli tatillere hakkı vardır” denilmektedir.

 

  1. Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmenin 7’inci maddesinde; “Bu Sözleşme’ye Taraf Devletler, herkesin adil ve elverişli çalışma koşullarından yararlanmak hakkını kabul ederler. Bu hak özellikle şunları güvence altına alır:... (b) Güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları;... (d) Dinlenme, boş zaman, çalışma saatlerinin makul ölçülerde sınırlanması, ücretli dönemsel tatiller ve resmi tatillerde ücret verilmesi” hükümleri yer almaktadır.

 

  1. Anayasamızın ‘’Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı’’ başlıklı 50’inci maddesinde; “... Dinlenmek çalışanların hakkıdır ...’’ hükmü yer almaktadır. Ayrıca, Anayasamızın 18’inci maddesinde “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır...” hükmü düzenlenmiştir.

 

  1. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği 41. Maddesinde  “...e) Gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez.” İbaresi yer almaktadır.

 

  1. İş kanunu çerçevesinde günlük 7,5 saatten fazla çalışma sınırlaması ve nöbetli çalışmalarda en fazla 14 saat çalışma esas alınır.

 

Yukarıdaki kanunlar, yönetmelikler ve mevzuatlar dikkate alındığında çalışma saatlerimiz ve koşullarımız hukuk sistemimizin en üstünde bulunan kanunlar çerçevesinde belirlenmelidir.

24 saat nöbet, devamında yaklaşık 10-12 saat gündüz mesaisi de eklendiğinde kesintisiz 36 saat çalışmaktayız. Bu kadar uzun süre çalışmak hem hasta güvenliği hem de çalışan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir.

Nitekim 23 Ekim 2021 Cumartesi günü uykusuz geçen bir nöbet sonrası meslektaşımız Dr Rümeysa Berin Şen hanım arabada uyuyakalması sonucu gerçekleşen kazada hayatını kaybetmiştir. Benzer şekilde bu risk bu şekilde çalışan herkes için mevcuttur.

Kaza sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu elim hadisenin tekrarlanmaması için bir çok tıp fakültesinde nöbetlerin yönetmeliğe uygun şekilde uygulanması için harekete geçildiğini vurgulamış ve bunun yaygınlık kazanmasını temenni etmiştir

Benzer elim hadiselerin tekrar yaşanmaması evrensel insani çalışma standartlarına uygun bir çalışma şekli için çalışma koşullarımızın kanun çerçevesinde düzenlenmesini, nöbet sonrasında dinlenme süresinin uygulanmasını talep ediyorum.

 

Gereğinin yapılmasını arz ederim.