'Sağlık çalışanları Koronavirüse karşı donatılmalı'

Medikritik editörü ve AHEF Basın Komisyonu Üyesi Dr. Demet Turgut, TGRT Haber’de yayınlanan Gökhan Kayış’la Günaydın Türkiye programına konuk oldu.  

Aile hekimi Demet Turgut programda hayati önem taşıyan birçok konuda açıklama yaparken Türkiye’deki sağlık çalışanlarının durumuna da değindi.

Bakanlığı başarılı buluyorum

Demet Turgut, koronavirüsün Türkiye’ye gelmeden önce ve geldikten sonra Sağlık Bakanlığı'nın almış olduğu önlemleri çok doğru bulduğunu belirtti. Özellikle toplumun sağlık bilincinin artması konusunda baştan beri doğru yöntemler kullanıldığını söyleyen Turgut, bilim kurulu kurulmasının çok yerinde bir karar olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiyenin halkçı bir sağlık politikası var 

Turgut, Türkiyenin Cumhuriyet Devrimi'nden bu yana halkçı bir sağlık politikası güttüğünü bu bağlamda dünyanın birçok devletinden daha önde olduğumuzu belirtti. "Cumhuriyet Devrimi'nden sonra uygulanan bu halkçı politika halk üzerinde doğru bir kültür oluşturdu" dedi. 

Salgınları saklamak mümkün değil 

Turgut program sunucusunun salgın olan ülkelere para verileceği iddiasından hemen sonra Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklaması olayına ilişkin sorduğu soruya, yaşamış olduğumuz dönem itibari ile bilginin çok hızlı yayıldığını özellikle sosyal medya platformlarında ani haber paylaşımlarının çok yoğun bir şekilde olduğunu aktararak salgın yahut başka bir gerçeğin saklanmasının günümüz Türkiye’sinde mümkün olmadığını belirterek hiçbir maddi getirinin insan sağlığından daha önemli olamayacığını sözlerine ekledi.

Her yaş grubunu kendi içerisinde değerlendirmek lazım 

Genç hekim koronavirüsten korunmanın yollarını anlatmanın yanı sıra halkı paniğe sevk etmenin yanlış olduğunu da söyledi. Tabi ülke olarak tüm önlemlerin alınması gerektiğini fakat yaş gruplarının kendi içerisinde değerlendirilmesinin bilimsellik açısından daha doğru olduğunu iletti. Aşağıda tabloda Turgut’un belirttiği yaş ve risk oranını göreceksiniz. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2078","attributes":{"class":"media-image wp-image-9160","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"698","height":"530","alt":""}}]]

Tanı koyma kitlerimiz yok 

Aile hekimliklerinin materyal anlamında yetersiz olduğunu vurgulayan Turgut tanı koyma anlamında yeterli kite sahip olmadıklarını söyledi. Bu anlamda koronavirüs şüphesi taşıyan hastaların daha nitelikli devlet hastanelerine gitmeleri gerektiğini belirtti. 

Sağlık çalışanlarının çalışma şartları yetersiz 

Turgut hekimlerin çok iyi bir eğitim aldıklarını gerek tıp fakültelerinde gerekse çalışma hayatlarında tedavi etmenin yanı sıra halkı tüm ihtimallere karşı psikolojik olarakta motive ettiklerini sözlerine ekledi. Tüm bunlara rağmen çalışma şartlarının yeterince iyileştirilmediğini söyleyen Turgut, ASM’lerde kendi güvenlikleri anlamında materyal sıkıntısı yaşadıklarını ve sağlık çalışanlarının gerekli malzemelerle donatılması gerektiğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.