Sinovac aşısının mutantlar karşısında etkinliği ne olacak?

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sosyal medya hesabından “İngiltere, özellikle Güney Afrika ve Brezilya mutantlarının ülkemizde görülmesi neden önemli?”, “Asıl problem, zaten etkinliği tartışmalı olan sinovac aşımızın bu mutantlar karşısında etkinliği ne olacak?” sorularını yanıtladı.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi/ Genetik Uzmanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sosyal medya hesabından “mutasyonlar ve aşılar güncelleme” başlığı ile “İngiltere, özellikle Güney Afrika ve Brezilya mutantlarının ülkemizde görülmesi neden önemli?”, “Asıl problem, zaten etkinliği tartışmalı olan sinovac aşımızın bu mutantlar karşısında etkinliği ne olacak?” sorularını yanıtladı.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu’nun yaptığı açıklamalar şu yönde:

“Yapılan bir ön çalışmaya göre, Çin'de lisans alan diğer inaktif aşı Sinofarm 501Y.V2 yani Güney Afrika varyantına karşı etkili, ve varyant coronavirus aşılananların bağışıklığından kaçamıyor. Bu haber iyi bir haber.

Sinovac 'da Sinofarm ile aynı teknoloji ile üretilmiş inaktif bir aşı, mRNA ve diğer adenoviral, peptit aşıların aksine, tüm virüs ve tüm bağlanma bölgesini (RBD) içerdikleri için, vücudumuz daha farklı ve çeşitli antikorlar üretme fırsatı buluyor.

Zaten bu sebeple inaktif aşılar mutasyonlar karşısında diğer aşı teknolojilerine karşı daha avantajlı diye yazmıştım daha önce. Bu çalışmada da bu görülmüş. Fakat güvenilirlik için çalışma tekrar edilmeli ve farklı gruplar da aynı sonuçları göstermeli.

“HENÜZ SAĞLAM BİR KLİNİK ÇALIŞMA YOK”

Bu yeni varyantlar hakkında bu gün verdiğim TV demecinde de söylediğim gibi, bulaşıcılıklarının daha yüksek olduğu, daha öldürücü oldukları ve gençleri daha fazla etkilediği ile ilgili henüz sağlam bir klinik çalışma yok. Epidemiyolojik gözlemler sonucunda bazı emareler var.

“PANİK YAPMAK İÇİN ERKEN”

Tabi ki R değerinde artış görülmesi ve aynı zamanda bu varyantların görülme sıklıklarında ki artış, daha mı bulaşıcılar sorusunu akıllara getirdi, şu an öyle oldukları kabul ediliyor ama bu kesin klinik olarak kanıtlanmış bir durum değil. Bu sebeple panik yapmak için erken.

Zaten panik yapacak bir şey de yok, bu mutasyonlar oldu artık dönüş yok, tüm dünyada yayılacaklar ta ki baskın türler olana kadar (3-6 ay?), engelleme şansımız yok. Fakat korunma şansımız var, maske mesafe ve hijyen hala en büyük silahlar ve hala çalışıyorlar ve etkililer.”

 

MEDİKRİTİK.COM

Etiketler
Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu
mutasyon
aşılar
sinovac