Soner Yalçın'ın dayanaksız iddiaları

Fatih Bey,

Dün gece Teke Tek programında Soner Yalçın'ın "Kara Kutu" kitabıyla ilgili tartışmayı dikkatle izledik. Soner Yalçın sansasyonel iddialarda bulunuyor, öne sürdüklerinin yanlış olduğu görülünce de öfkeli tepkiler göstererek yan çiziyor. Çin'de 0-5 yaş arası aşı programını bir hekimin yollaması üzerine "Mao zamanında doğru yoldalardı, şimdi bu yolu bıraktılarsa onu bilemem, ben Çin'i bilemem kardeşim" diyerek işin içinden çıkıveriyor. Yalçın'ın özellikle aşı ve ilaçlarla ilgili söylediklerinin iler tutar tarafı yok, 10 doğrunun arasna 20 yanlış karıştırarak bulamaç yapıyor. Bu konuda 2010 yılı başında "Tıp Bu Değil" kolektif kitap serisiyle kamuoyunu  uyarmış ve kartel tıbbının tehlikeli yönelimini göstermiştik. Ancak modern tıbbın külliyen reddi ve alternatif/geleneksel/tamamlayıcı tıbbın, homeopatinin  sanki sağlık sorunda her derde deva olma potansiyeli taşıdığını, Rockefeller'in modern tıbbı öne sürerek geleneksel tıbbı boğduğunu iddia etmek kitap satışının yüz  binleri bulması açısından sansasyon yaratabilir ama dayanaksızdır. Soner Yalçın aşı kartelinin dayatmasıyla ülkemizde de çocuklara zorla aşı yaptırıldığını ileri sürüyordu. Dün geceki programda bir Sağlık Bakanlığı yetkilisinin çocuğuna aşı yapılmasını reddeden ebeveynlerin aşı reddi formu doldurarak aşı yaptırmadıklarını hatırlatması yerinde oldu. Yani Soner Yalçın bu konuda da desteksiz atıyordu. Zorunlu aşıyla ilgili  Anayasa Mahkemesinin de aşı yaptırmayı reddeden ailelere aşı reddini sağlayan talihsiz bir kararı vardır. Toplusal  bağışıklamayı keyfe keder yapamazsınız. Zira toplumu belirli bir oranda aşılayamazsanız tüm toplum tehlike altına girer. Aşı otizm yapıyor zırvalarıyla aileleri korkutarak ciddi toplum sağlığı sorunlarına yol açarsınız. Risk iletişimi çok temel bir konudur. Ülkemizde Ali Esat Karakaya gibi dünya çapında tanınan, saygın, çok yetkin toksikologlardan da  görüş alabilirsiniz bu konuda. Özellikle kimi cemaat ve tarikatların dinsel inanç alanını sömürerek aşı karşıtlığına soyunması ciddi sorunlara yol açmaktadır. Soner Yalçın gibi yazarlar bunların da değirmenine su taşıyor başka bir cepheden. Bu yıl içinde ABD'de  Yahudi nüfusun yaşadığı Williamsburg mahallesinde aşı reddi nedeniyle ortaya çıkan kızamık salgını  New York'u tehdit eder hale geldi mesela. İşin şakası yok ne yazık ki. 

https://www.amerikaninsesi.com/a/abd-de-kizamik-salgini-buyuyor/4896012.html

Soner Yalçın Almanya'yı da örnek gösteriyor, sadece Kızamık aşısı zorunlu hale geldi, o da tartışılıyor muhtemelen geri alınacak diyor. Aşıların zorunlu olup olmamasına karar vermek  ilgili ülkenin/toplumun sosyokültürel-sosyoekonomik düzeyi ile yakından ilişkilidir. Toplumsal bilinç düzeyi yüksekse zorunlu olmadan da çok yüksek oranlarda bağışıklama sağlarsınız Almanya, Fransa örneğinde olduğu gibi. Buna Rağmen Almanya ve Fransa bazı aşıları zorunlu aşı kapsamına alıyor tehlike ortaya çıkınca. Bize gelince ortalama eğitim süresi 8 yıl, sosyokültürel ve sosyoekonomik yapımız bu ülkelerin oldukça gerisinde, dahası 4 milyon Suriye'li olmak üzere 7 milyon civarında kontrolsüz göç akını nedeniyle her an bir salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Soner Yalçın Almanya'da kamuoyu araştırmalarında toplumun % 82'si çocuğuna aşı yaptırmıyor diyor,  gözümüzün içine baka baka gerçekleri çarpıtıyor, yalan söylüyor. Zira 2018 yılında Almanya'da çocukluk çağı temel aşılarının toplumdaki uygulanma oranları ortada. Neredeyse yüzde yüze yakın bir bağışıklama söz konusu. Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Çocuk Felçi, Hepatit B,  Hemofilus İnfluenza Tip b , başta olmak üzere çocukların bağışıklanma oranı % 90'ın üzerinde, yüzde yüze yakın oranlarda.

https://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/data/deu.pdf

Herhangi bir bağışıklama düşüşü ve salgın hastalık riski ortaya çıktığında ilgili aşılar ABD, Almanya ve Fransa örneklerinde olduğu gibi zorunlu aşı kapsamına alınmaktadır.  Sözünü ettiğimiz aşılar temel aşılardır ve Yalçın'ın iddia ettiği gibi Rockefellerlerin, aşı kartellerinin buradan yüklü paralar kazanması söz konusu değildir. Burada asıl tartışılması gereken konu erken cumhuriyet döneminde kendi aşılarımızı kendimiz yaparken şimdi neredeyse tümüyle ilaç ve aşı konusunda dışa bağımlı hale gelmemizdir. Çin, Güney Kore, Brezilya, Küba, Hindistan gibi ülkelerin ilaç ve aşı üretiminde ulaştığı noktaya neden gelemediğimiz, aşı, ilaç gibi stratejik ürünlerde nasıl tümüyle dışa bağımlı hale geldiğimiz sorgulanmalı ve acilen üretim için gerekli önlemler alınmalıdır. 

Soner Yalçın gerek 2 yıl önce Saklı Seçilmişler kitabıyla ilgili eleştirilerimize gerekse Kara Kutu kitabıyla ilgili eleştirilerimize yanıt vermekten ısrarla kaçınmaktadır. Kendisini üst bir mertebeye çıkartarak bir yandan doktorlar kendi aralarında tartışsın, onlara ufuk açıyorum derken, bir yandan da Canan Karatay olursa tartışırım demektedir. Şıracının şahidi bozacı misali Karatay'la  düet yaparım ama karşı görüşten uzmanlarla asla yan yana gelmem demektedir. Bu gülünç bir tavırdır. Kendisine hodri meydan diyoruz, nerede isterse yüz yüze tartışırız.

Dr. Ali Rıza Üçer

Tıp Kurumu Genel Sekreteri

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.