Ankara’da koronavirüs alarmı

Tahran-İstanbul seferini yapan uçak, yeni tip koronavirüs şüphesiyle Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı.. Uçaktaki 17 yolcu şüpheli olarak değerlendiriliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Uçaktaki 132 yolcu ve mürettebat 14 gün gözlem altında tutulacak” dedi. Yolcular, Ankara’da Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne sevk edildi.


İstanbul’a doğru yol alan uçak, bazı yolcuların öksürmesi nedeniyle şüphe üzerine Ankara’ya iniş yaptı. TK 8VÇ sefer sayılı 132 yolcusu bulunan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı’na dün saat 10.29’da indi. Yolcuların ön muayeneleri yapıldı.
Saat 12.30 itibarıyla Sağlık Bakanlığı ekipleri, ikinci bir kontrol için uçağa giriş yaptı. Yolculardan numune alınarak teste gönderildi. Apronda özel kıyafetli ve maskeli sağlık ekipleri tarafından karşılanan uçaktakiler, sağlık kontrolünden geçirilip ambulanslara bindirildi.
Yolcular ve mürettebat, daha önce boşaltılan ve karantina hastanesi olarak kullanılan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesine nakledildi. Burada, 14 gün gözetim altında tutulacak yolcular ve mürettebattakilerin detaylı sağlık kontrolleri ve tahlilleri yapılacak.

TAHLİLLERİ YAPILACAK


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran’dan Türkiye’ye gelen uçaktaki 132 yolcu ve mürettebatın 14 gün gözlem altında tutulacağını söyledi. Bakan Koca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bilindiği üzere, 23 Şubattan itibaren komşumuz İran’la kara, demir ve havayolu geçişleri durdurulmuştur. Kara sınırlarımız karşılıklı olarak kapalıdır ancak havayoluyla ülkemizden İran’a dönmek isteyen İran vatandaşları için dönüşler devam etmektedir. İran’dan ülkemize dönmek isteyen Türk vatandaşları için ise özel bir sefer düzenlenmiştir. İran’dan bu seferle ülkemize gelen Türk vatandaşları 14 gün süreyle gözlem altında tutulacaktır.
“Bu çerçevede THY’ye ait TK879 sefer sayılı Tahran uçağının Ankara’ya inişi planlanmıştır. Uçakta bulunan 132 Türk yolcu ve mürettebat ilk kontrolleri ve karantina süreçleri için daha önce boşaltılmış ve karantina hastanesi olarak hazırlanmış olan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesine nakledilecektir. Yolcuların detaylı sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra numuneleri alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda tahlilleri tamamlanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’de yeni koronavirüs vakasına rastlanılmadığını vurguladı.

Bakan Koca, bu virüse karşı alınan tedbirler için şu ifadeleri kullandı:


“Türkiye olarak aldığımız tedbirlerin ölçeği, gelişmelere bağlı şekilde değişmektedir. 23 Şubat’tan itibaren, komşumuz İran’la kara, demir ve havayolu geçişleri durdurulmuştur. 21 Şubat’tan itibaren, İran’ın yeni koronavirüs vakası görülen Kum kentinden gelen yolcuların ülkemize girişine izin verilmemiştir.
Kara, demir ve havayolu ile geçişlerin durdurulmasından önce bu tedbir sıkı bir şekilde uygulanmıştır. İran ve Nahçıvan sınır kapılarından gelen yolcular, tek tek sağlık kontrolünden geçirilmiştir. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren 26 yabancı uyruklu yolcu, tedbirler gereği geri çevrilmiştir. 21-23 Şubat arasında, İran’dan gelen ve yine soğuk algınlığı belirtileri gösteren 16 vatandaşımızsa, ülkeye girişte hemen gözlem altına alınmıştır. Test numuneleri çalışılmış, sonuçlar yeni koronavirüs yönünden negatif, yani temiz çıkmıştır. Bir hafta önce İran’dan gelen ve dün Mardin Kızıltepe’de gözlem altına alınan bir vatandaşımızın numune sonucu da negatif çıkmıştır. Bu vatandaşımız bugün taburcu edilecektir.”

Deneyimli ekip nedeniyle Ankara tercih edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısında konuştu. Koca, 140 kişi içinde ateşi olan herhangi bir yolcu olmadığını öksüren ve soğuk algınlığı olan yolcular olduğunu söyledi. Koca, “Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda daha katı tedbirler alma gereği doğdu. Türk vatandaşlarını taşıyan uçakta yolcuların Kum ve Meşed ziyaretleri olduğunun öğrenilmesi ve birkaç yolcuda soğuk algınlığı bulguları olması üzerine uçağı Ankara’ya indirme yönünde karar aldık. Ankara’ya yönlendirmemizin nedeni bu konuda deneyimli olan bir ekibin hazır bulunmasıydı. Risk almamak adına bu vatandaşlarımız ve mürettabatımız Zekai Tahir Burak Hastanesi ve Bilkent Konukevi’nde gözetim altına alındı” dedi.

Başkent Ankara koronavirüse karşı dezenfekte ediliyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi her gün binlerce yolcunun seyahat ettiği EGO ve Özel Halk Otobüsleri, Raylı Sistemler, Aile Yaşam Merkezleri, Gençlik Merkezleri ve AŞTİ’de salgın hastalık riskine karşı dezenfeksiyon ve sterilizasyon çalışmalarını iki kat artırdı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca kentin birçok noktasına virüslere ve salgın hastalıklara karşı uyarı afişleri astı

Başkent Ankara koronavirüse karşı dezenfekte ediliyor

Toplum sağlığını önceleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların daha sağlıklı, temiz ve hijyenik bir ortamda seyahat edebilmesi için Başkent genelinde hizmet veren toplu taşıma araçlarında temizlik ve ilaçlama çalışmalarını artırdı. Her gün yaklaşık 800 bin yolcunun EGO otobüslerini, 400 bin yolcunun da Raylı sistemleri kullandığı Ankara’da toplu taşıma araçları günlük olarak dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemine tabi tutuluyor. Vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Büyükşehir Belediyesinin öncelikli tedbirleri aldığına dikkat çeken Başkan Yavaş, “Vatandaşlarımızı olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla toplu taşıma araçları başta olmak üzere ortak kullanım alanlarında gerekli önlemler alınmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği ile Sağlık İşleri Daire Başkanlığının koordinasyonunda düzenli olarak denetlenen çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, ANKARAY, Metro ve Teleferik başta olmak üzere EGO ve Özel Halk Otobüslerinde iç ve dış temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Özellikle yolcu koltukları, koltukların arka ve alt kısımları, düğmeler, yolcu tutamakları, cam kenarları ve havalandırma kapakları ile ortak alanlar solunum yoluyla bulaşan hastalıklara yol açabilecek virüslere karşı dip köşe ilaçlanıyor. ATP bakteri ölçüm cihazı ile kontrol edilen otobüsler ve raylı sistemler, tespit edilen olumsuz değerler sıfırlanana kadar dezenfekte ediliyor.

Aile yaşam merkezlerinde de yoğun ilaçlama

AŞTİ, Raylı Sistemler ile Aile Yaşam Merkezlerinde dezenfekte çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, rutin temizlik çalışmalarını iki katına çıkardıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Son günlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de üst solunum yolları enfeksiyonu gündemde. Biz de bu konuda Başkentlilerin sağlığı ve huzuru için tedbirlerimizi bir üst seviyeye çıkardık. Halkımızın yoğun olarak kullandığı ANKARAY ve Metro istasyonlarından otobüslere, AŞTİ’den Aile Yaşam Merkezlerine, Gençlik Merkezlerinden camilere kadar temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini iki kat artırdık. Her gece düzenli olarak çalışmalara devam edeceğiz.”

Virüslerden korunma yolları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı onaylı, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen kokusuz ürünlerle yapılan ilaçlama çalışmalarını özellikle kış mevsimi nedeniyle artan salgın hastalıklarla mücadele kapsamında sıklaştıran Büyükşehir Belediyesi, el broşürlerinin yanı sıra kentin ortak kullanım alanları ve toplu taşıma araçlarına "Ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayınız", "Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün", "Solunum yolları rahatsızlığı semptomlarını taşıyan kişiler ile 1 metreden yakın temastan kaçının" uyarılarını içeren afişler yerleştirerek farkındalık oluşturmayı da amaçlıyo

İçeride İran'dan gelen yolcular için karantina, dışarıda güvenlik önlemleri

İran'da görülen koronavirüs salgını nedeniyle dün Türkiye'ye getirilen 132 yolcu ve uçaktaki 10 mürettebatın karantina altına alındığı iki hastanede yoğun güvenlik önlemi alındı. Aralarında çocukların da bulunduğu yolculardan karantina sürecinde numuneler alınarak, kontrol edilecek

İçeride İran'dan gelen yolcular için karantina, dışarıda güvenlik önlemleri

ANKARA- Koronavirüs salgını nedeniyle 15 kişinin hayatını kaybettiği İran'da yaşayan Türk vatandaşlar, dün düzenlenen özel seferle Ankara'ya getirildi. Türk Hava Yolları'na ait TK879 sayılı uçak ile Esenboğa Havalimanı'na getirilen 132 yolcu ve 10 mürettebat, özel kıyafetli sağlık görevlileri eşliğinde ambulanslarla Zekai Tahir Burak Hastanesi ve Bilkent Tıbbi Gözlem Kliniği'ne nakledildi. 4'ünde öksürük, 2'sinde boğaz ağrısı şikayeti bulunan, diğerlerinde hastalık belirtisi bulunmayan toplam 142 kişi, başka hasta bulunmayan iki hastanede tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak.

İLK GÜN ÖNLEMLER

47 kişinin kaldığı Zekai Tahir Burak Hastanesi ile 95 kişinin kaldığı Bilkent Tıbbi Gözlem Kliniği'nde karantina sürecinin ilk gününde geniş güvenlik önlemleri alındı. Her iki hastane önünde ve çevresinde koruyucu maske takarak önlem alan polisler, giriş çıkışları kontrol ediyor. Güvenlik görevlileri de aynı şekilde binaların çevresinde önlem aldı. Güvenlik görevlileri ile birlikte diğer sağlık personelinin de maske, önlük, gözlük gibi koruyucularla tedbir aldıkları görüldü.

Karantina süreci boyunca 142 kişiden numuneler alınarak kontrol edilecek. Aralarında çocukların da bulunduğu gözlem altındaki yolculara tek kullanımlık malzemeler verilecek ve tüm atıklar 'tıbbi atık' olarak değerlendirilip, özel poşetlerle atılacak.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.