BAKAN KOCA: Virüs tedbirlerden daha güçlü değil

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs tespit edilen vakanın durumunun iyi olduğunu bildirdi. Panik yapılmaması gerektiği söyleyen Koca, ‘Koronavirüs tedbirlerden güçlü değil. Sorun küresel, mücadelemiz ulusal’ ifadelerini kullandı

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının ortaya çıkmasının ardından dün Bilim Kurulu tekrar toplandı. Toplantıya Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da katıldı. Toplantının ardından yapılan açıklamalarda, panik yapılmaması gerektiği vurgulandı. Turizm sezonunun açılışı ve fuarlar Nisan ayı sonuna ertelendi. Okulların tatil olması konusunun daha sonra görüşüleceği bildirildi. Sürecin bilim ışığında ilerleyeceği kaydedildi.
Fahrettin Koca, konuşmasında basının önemine dikkat çekti. Düzenli şekilde kamuoyunu bilgilendirdiklerini söyleyen Koca, şöyle konuştu:
“Devlet yönetimimiz kamuoyuna hemen virüslü vaka olduğunu söyledi. Maddi taraflar daima ikinci plandadır. Süreç içinde basınla sürekli buluşacağız. Hastalığın yaygınlaşmasını önleyecek doğru ve güvenilir şey bilgidir. Toplumun diğer bireylerine kıyasla basına bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Sizin doğru bilgiye yaygınlık kazandıma sorumluluğunuz var. Kötü niyetli enfarmasyon en aktif bulaşıcı unsurdur. Sorun küresel, mücadelemiz ulusal. Bu mücadelenin güçlü aktörü de medyadır.”

HAYATIMIZI YENİDEN DÜZENE SOKMALIYIZ

Bilim Kurulu’nun aldığı kararların uygulandığını belirten Koca, “Bilimsel yöntemle ilerledik. Tek kriterimiz insan sağlığı. Bu tutumu daha da üst düzeye çıkaracağız. Risk ciddi. Avrupanın geri kalanıyla ilişkilerimizi kesmemiz mümkün değil. Birkaç vaka salgın değildir, virüsün ülkemize girdiği anlamına gelir. Hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeniden düzene sokmalıyız. Risk somut, tedbirler basittir. Koronavirüs tedbirlerden daha güçlü değildir.”
Koca, hasta olan kişinin maske takması gerektiğini, yurtdışına çıkanların 14 gün kendisini izole etmesi gerektiğini bildirdi.

TURİZM SEZONU NİSAN SONUNA ERTELENDİ

Turzim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm sezonunun açılışının Nisan ayı sonuna ertelendiğini duyurdu. Ersoy, ülkeye daha az turist gelmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle sürdürdü:
“15 Nisan hassas bir tarih. Yurtdışından olan turizm talebi, Nisan sonuna ertelenecek. Daha az turist gelmesi lazım, bu daha mantıklı ve sağlıklı olacak. Sektör temsilcileri ile görüştük. En geç bir hafta içinde desteklemeleri de açıklayacağız. Etkinlik ve organizasyonların da Nisan ayı sonuna ertelenmesi gündemde, açıklama yapacağız.”

İLK ÖNCE İÇ PİYASA TALEBİ KARŞILANACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, halkın sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirterek, faiş tıbbi malzeme fiyatlarına ilişkin önlemler aldıklarını söyledi. Pekcan; maske, tulum gibi ürünlerin ihracatına ön izin şartı getirildiğini, ilk olarak iç piyasanın talebinin karşılanacağını belirtti. Pekcan şöyle konuştu:
“Gerekli tedbirler alarak ticaretin aksamaması ve akışını sağlaması için başarılı çalışmalar yürütüyoruz. Son dönemde tıbbi malzemelerde bir arz talep dengesi sorunu oldu. Bizim amacımız ihracatı engellemek değil. Ama önceliğimiz halkın ulaşılabilir ve makul fiyattan alışveriş yapabilmesi. İhtacat ön izne bağlandı. Firmalar talebi yerine getirmeli. Denetimler yapılıyor.”

‘GIDA KONUSUNDA PANİK YAPMAYIN’

Pekcan, vatandaşların gıda malzemelerine olan talebine ilişkin “Faiş fiyatlara gereği yapılacak. Dedikodulara kulak kapatalım, resmi açıklamalara kulak verelim. Panik yapacak bir duyrum yok. Stoklarımız ve personelimiz var. Fırsatçılara göz açtırmayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Pekcan, fuarların Nisan ayı sonuna ertelenmesine ilişkin resmi duyurunun yapılacağını söyledi.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.