Biyologsuz olmaz, görevlere hazırız !

Biyologlar,sosyal medyadan #biyologsuzolmaz etiketi ile Meslek tanımlarının teknik bilim lisansiyerliği sınıfına alınması ve istihdamın artırılması için binlerce mesaj yolladılar.

Daha önce teknik bilim lisansiyerliği sınıfında olan Biyologlar Sağlık Hizmetleri sınıfına geçirilerek meslek tanımından koparılmış ve çalışma alanları daralmıştır. Nitekim Biyologlar sağlıkçı değil , temel bilimcidir.Sağlık alanı Biyologların çalışma alanlarından sadece biridir. Biyoloji ; Mikrobiyoloji, Zooloji,Botanik, Taksonomi,Filogeni,Genetik, Moleküler Biyoloji,Anatomi,Sitoloji ,Viroloji,Histoloji, Fizyoloji,Embriyoloji ,Ekoloji,Entomoloji ,İhtiyoloji ,Ornitoloji,Bakteriyoloji,Parazitoloji ,Mammaloji ,biyokimya gibi alt dallara ayrılan bir Doğa Bilimidir.Biyolojinin çalıştığı alt dallara bakıldığında Sağlık Bilimleri Hizmetleri ile sınırlı olmadığı açıkça ortadadır.

Biyoloji çağına giriyoruz , Biyoloji çağı biyologsuz olmaz !

Türkiye’de test sayısını artırmak için geçtiğimiz günlerde biyologlar harekete geçti.Moleküler Biyoloji Derneği ,Biyologlar Dayanışma Derneği,Türkiye Biyologlar Derneği, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği ,Biyologlar İnsiyatifi - Corona Acil Eylem Ekimi kurarak Covid-19 tanısında kullanılan PCR testlerini yapmak için gönüllü çağrısında bulundu.Bu çağrıya test sayılarının artmasıyla salgına karşı mücadelenin hız kazanması için beş bin Biyolog yanıt verdi.PCR temelinde yapılacak bu testleri mikrobiyoloji,genetik,moleküler biyoloji,tıbbi biyoloji ,biyokimya gibi disiplenlerde çalışmış biyologlar yapacaktır.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) gönüllü listeleri iletildi ve 180 kişi yönlendirildi.TÜSEB, Ankara Mamak’taki Aziz Sancar Araştırma Merkezi ile İstanbul Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesini COVID-19 laboratuvarına dönüştürdü 50’ye yakın gönüllünün Ümraniye’de çalışmalara başladı. Dün itibariyle sevindirici haber geldi.Ankara’da Mamak’taki Aziz Sancar Araştırma Merkezi’nde test çalışmaları başladı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören "Korona acil eylem ekibi oluşturduk. Özellikle bir sonraki aşamada uygulanacak politikaların belirlenmesi için vakaların sağlıklı bir şekilde test edilmesi çok önemli. Bizim amacımız bu testlerin inceliklerine vakıf olan bizlerden, pandemi merkezlerine hazır iş gücü sağlayabilmek. Bu testler 24 saat boyunca yapılırsa çok hızlı bir şekilde de sayısı artırılabilir. Biyologlar olarak biz yardım için Halk Sağlığı Müdürlüğümüz'le TÜBİTAK, TÜSEB, Sağlık Bakanlığımız'la koordinasyon içinde çalışmaya hazırız. İstanbul'da en az 2 tane test kiti üreticimiz var. Gerektiği zaman bir haftada 500 bin ve üzeri PCR kiti sağlayabilir bunlar. Kit hazır, biyologlar hazır, eksik olan ne? Bu özel testi çalışabilecek cihazlar yeterince yok pandemi merkezlerinde deniyor. Ama moleküler biyoloji ve genetik, biyolojik bilimler, tıbbi biyoloji, adli tıp gibi bölümlerde bu cihazlardan ikişer üçer tane var. Zaten bunlar bilgisayar büyüklüğünde taşınabilir cihazlar. Bu cihazları pandemi merkezlerine geçici süreyle verebiliriz"

COVİD-19’ a karşı mücadelede biyologlar bende varım dedi. Binlerce biyolog tanı merkezlerinde ve aşı üretim merkezlerinde 24 saat gönüllü çalışmayı ve hayatlarını riske atmayı göze aldı.Buna rağmen Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımında sadece 5 biyolog kadrosu açmak son derece yanlıştır.Biyoloji çağına girdiğimiz bir dönemde biyologlar görev almayacaksa, kadrolar açılmayacaksa toplum sağlığının zafiyete uğraması kaçınılmazdır.Nitekim son dört gündür yapılan test sayılarına bakıldığında ;

1 Nisan 14.396

2 Nisan 18.757

3 Nisan 16.160

4 Nisan 19.664 Biyologların istihdam edilmesinin ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz.

BİLİM KURULUNA VE SAĞLIK BAKANLIĞINA ÇAĞRI !

Prof. Dr. Nesrin Özören’in Bilim Kuruluna Çağrısı ; "Bu kurula kesinlikle moleküler biyologların, istatistikçi, matematikçi, virologlar gibi temel bilim insanlarının da dahil edilmesi gerekiyor. Çünkü çok büyük bir mücadelenin içindeyiz. Herkes çok iyi niyetle çalışıyor. Ama resmin moleküllerini görebilecek olanlar biziz. Elele çalışmaya hazırız"

Serap German
Ege Üniversitesi Mikrobiyoloji bölümü öğrencisi

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.