Bulgular varsa 184’ü arayın

Acil servislerdeki yoğunluk, hem sağlık çalışanları hem de hastalar için risk. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Ömer Faruk Aydın, çok gerekli hallerde acil servislere başvurulmasını istedi. Koronavirüsle ilgili bulguların görülmesi halinde 184 danışma hattı sağlık kurumlarına bulaşı olmadan nakli sağlıyor

Sağlık Bakanlığı’nın SABİM 184 hattı koronavirüs için devreye girdi. Yeni koronavirüs hastalık bulguları gösterenler danışma hattı aracılığıyla yönlendirilecek. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Ömer Faruk Aydın, Aydınlık’a yaptığı açıklamada acillere gereksiz gelmenin riskli olduğunu söyledi.
Acil servislerde son bir haftada yoğunluk bir miktar azaldı. Uzmanlar acil servislerin, gerçekten acil durumlarda kullanılması gerektiğini belirtiyor. Dr. Aydın, “Hastalık, Türkleri genler nedeniyle etkilemiyor gibi açıklamaların da verdiği rahatlıkla insanlar, koronavirüsü vaka görüldükçe yeni yeni ciddiye almaya başladılar. Son bir haftadır acil servislerde hasta sayısında azalma var” dedi.
Şüpheli vakanın kendisini sağlık çalışanlarından daha kolay bileceğini belirten Dr. Aydın sözlerine şöyle devam etti:
“Yurtdışı teması var mı? Yurtdışından geldi mi ya da gelen biriyle görüştü mü? Bu sorulara verilen yanıtlar önemli. İki davranış var. Bazı vatandaşlar, en ufak bir öksürük halinde panik halde geliyor. Öksürük, ateş, nefes darlığı gibi bulgular var. Hem acil servisleri gereksiz yere meşgul etmemek hem de risk almamak için gerekli durumlarda acil servisler kullanılmalı. Bir de çok rahat olan bir kesim var. Bunların da dikkatli olması gerekiyor. Bir sorun yaşanacaksa ‘Bana bir şey olmaz’ diyenler nedeniyle yaşanacak. Umreden ya da yurtdışından gelmiş, ayrı odada kalacak, odasını havalandıracak. Evinde oturacak. Vatandaşlar 184 danışma hattı aracılığıyla da yönlendiriliyorlar. Yurtdışından gelmiş, ateşi var, nefes darlığı hissediyor. 184’ü arayarak ne yapması gerektiği hakkında bilgi alabilir. Hastanın durumu yüksek riskli olası vaka tanımına uyuyorsa, 184 danışma hattı aracılığıyla 112 ambulansı hastayı uygun koşullarda takip edilebileceği donanımdaki hastaneye sağlıyor.”

HASTANELERİN AFET PLANI HAZIR

Türkiye’nin yoğun bakım ünitesi varlığıyla ilgili de Dr. Aydın, “Sağlık Bakanlığı yaklaşık 2 aydır bunun çalışması içinde, her il sağlık müdürlüğü ve her hastane afet planı yapıyor. Önceden planlananlar, basamak basamak uygulamaya konuluyor. Başka ülkelerde gördüğünüz hastaneye alınmama gibi durumların Türkiye’de olması mümkün değil” dedi.
Dr. Aydın, acil servis uzmanlarının, acil servislerdeki genel yoğunluk nedeniyle salgın gibi özel durumlara her zaman hazırlıklı olduğunu söyledi.

Gözetim için hastane dışı yerlerin seçilmesi doğru

Umreden gelen vatandaşların öğrenci yurtlarında gözetim altına alınması sosyal medyada eleştirildi. Dr. Ömer Faruk Aydın, “Bin kişiyi hastanede karantinaya alamazsınız. Bunların hiçbiri hasta olmayabilir. Hastaneye getirirseniz onlar için risk yaratırsınız. 14 gün başka bir yerde takip edip evlerine yollayabilirsiniz. Şu an vaka sayısı az, ama çoğalabilir logaritmik artış görülebilir. Böyle bir durumda hastaneler bize lazım, içlerini hasta olmayan insanlarla dolduramayız” dedi.

‘En büyük düşman sahte bilgi yayanlar’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili sosyal medya ve WhatsApp’tan “gizli belge” adıyla yayılan görselin gerçek dışı olduğunu söyledi. Koca, “Sosyal medya ve WhatsApp’tan yayılan ‘gizli’ belge gerçek dışıdır. Panik yaratacağı bilinerek uydurulmuştur. Güven kaybına yol açarak 82 milyonun zaafa düşmesini amaçlayanlar var. Doğru haber, resmen yapılan açıklamadır” dedi. Ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu görselle ilgili soruşturma açtı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, “Virüsle mücadele ederken en büyük düşmanlığı sahte bilgi yayanlar yapıyor” ifadelerini paylaştı. Çelik şöyle devam etti: “Her bir vatandaşımızla olduğu gibi insanlığın her bir ferdiyle ortak sorumluluğu paylaşarak daha çok iyilik, daha çok insani değer ve daha çok dayanışma üretmektir aslolan. Virüse karşı tedbirleri uygulamak hayata, ülkemize ve tüm insanlığa karşı sorumluluğumuzdur. Tedbirleri uygulamanın insani değerleri yüceltmek, herkesi birbirine bağlayan morali diri tutmak, birbirimizle olan derin bağımıza saygı göstermekle ele ele yürümesi gerektiği unutulmamalı.”

Avrupa’dan gelenler İstanbul’da karantinada

İstanbul Valiliği, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tedbirleri doğrultusunda Valilik koordinasyonunda Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika ve Hollanda’dan İstanbul’a gelecek vatandaşların 14 gün süreyle gözetim altına alınacağını açıkladı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında 9 Avrupa ülkesinden gelecek vatandaşlarla ilgili karantina gözetim tedbirleri alındığı kaydedildi.

İSTANBUL’DA ÜÇ YURT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Başkanlığında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Ulaştırma ve Altyapı Başkanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımlarıyla önceki gün bir toplantı düzenlendiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Toplantıda koronavirüs tedbirleri kapsamında Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika ve Hollanda’ya ‘geçici olarak kısa süreliğine giden veya bu ülkelerde öğrenci olarak bulunan ve ülkemize dönmek isteyen’ vatandaşlarımızdan bugün saat 17.00’ye kadar bulundukları ülkelerdeki Türk diplomatik temsilciliklerine başvuran vatandaşlarımızın Türkiye’ye dönüşleri 17 Mart Salı günü saat 24.00’e kadar sağlanacaktır.

İstanbul’da misafir edilecek vatandaşlarımız için geçici olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK Kanuni Sultan Süleyman Erkek Öğrenci Yurdu, KYK Fatih Sultan Mehmet Karma Öğrenci Yurdu, KYK Florya Beşyol Kız Öğrenci Yurdu tahsis edilmiştir. Bu yurtlardaki öğrencilerimiz geçici olarak diğer KYK yurtlarına yerleştirilmektedir. Öğrencilerimize gösterdikleri sabır ve anlayıştan ötürü teşekkür ediyoruz. “
Öte yandan umreden dönen vatandaşların bir kısmı, dün Kayseri’deki Hunat Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda gözetim altına alındılar. Gençlik ve Spor Bakanlığı, önceki gün umreden dönen vatandaşların Ankara ve Konya’daki bazı yurtlara yerleştirildiğini açıklamıştı.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.