Coronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlar ve geliştirilen aşılar listesi

 

Covid-19 olarak adlandıran corona virüs salgını, binlerce insanı tehlikeye atıyor. Pandemi, diğer taraftan özgün corona virüs aşısı çalışmaları için hem ilaç şirketleri hem de Ulusal Sağlık Enstitüsü gibi araştırma kuruluşlarının ve biyoteknoloji endüstrisinin de işini hızlandırmış oldu.

Çin’in Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Xu Nanping’in açıklamalarına göre, ilk Covid-19 aşısının nisan sonunda klinik araştırmalar için hazır olacağı umuluyor. Inovio Pharmaceuticals da nisan ayında corona virüs aşısı klinik denemelerinin başlamasını planlıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de Gilead üretimi Remdesivirin corona virüs enfeksiyonu tedavisinde etkili olduğunu belirtti.

Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi corona virüs tedavisinde bir antiviral olan Favilavir kullanımını onayladı. İlacın 70 hastalık bir klinik çalışmada minimum yan etkilerle tedavide etkili olduğu rapor edildi. Klinik araştırmalar Guangdong eyaletinde yürütülüyor.

Corona virüs tedavisinde dünya çapında ilaç şirketlerinin geliştirdiği başlıca corona virüs aşısı olma potansiyeli olan ilaçların ve antivirallerin bir listesi:

Altimmune Buruniçi Corona Virüs Aşısı

İntranazal bir Covid-19 aşısıdır. ABD merkezli Altimmune tarafından NasoVAX’a benzer bir teknolojiyle geliştirilmektedir.

INO-4800 

Inovio Farmasötik ve Pekin Advaccine Biyoteknoloji şirketi tarafından eski aşının geliştirilmesi üzerine yapılan ve klinik çalışmaları eylül ayında bitmesi planlanan bir aşıdır.

NP-120

Algernon Farmasötik, N-metil-d-aspartat reseptörünün glutamat inhibitörü Ifenprodil içerikli Covid-19 aşısı üzerine çalıştıklarını açıkladı.

APN01

APERION Biologics tarafından yürütülen ve Sars tedavisi için yürütülen araştırmalara dayanan ve Çin’de Covid-19 tedavisi için birinci aşamada test edilen bir aşıdır.

mRNA-1273

Moderna ve Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsünün ortak işbirliğiyle virüsün Spike proteinini hedef alan bir aşı geliştiriliyor. 

Kuş Corona Bulaşıcı Bronşit Virüsü Aşısı 

MIGAL Araştırma Enstitüsü Bulaşıcı Bronşit Virüsü aşısını geliştirerek Covid-19 tedavisinde kullanılacağını açıkladı. 

TNX-1800

Tonix Farmasötik horsepox virüsünü geliştirilerek aşı çalışmalarına devam ediyor.

Brilacidin

Innovation Farmasötik bir defensin mimetik ilaç adayı olan Brilacidin'i koronavirüs için potansiyel bir tedavi olarak değerlendirdiğini açıkladı. Brilacidin, çeşitli klinik çalışmalarda antibakteriyel, antienflamatuar ve immünomodülatör özellikler gösterildi.

Rekombinant Birim Aşısı

Clover Farmasötik, patentli Trimer-Tag © teknolojisini kullanarak bir rekombinant alt birim aşı geliştiriyor. Şirket, konakçı hücre ile bağlanma ve viral bir enfeksiyona neden olan Covid-19 koronavirüsün trimerik S proteinine (S-Trimer) dayanan aşı geliştiriliyor.

Trimer-Tag © teknolojisini kullanan Clover, 10 Şubat'ta bir memeli hücre kültürü tabanlı ekspresyon sisteminde alt ünite aşısını başarıyla üretti. Şirket ayrıca daha önce virüs tarafından enfekte olmuş tamamen iyileşmiş hastaların serumunda antijene spesifik antikor tanımladı.

Vaxart Aşısı

Vaxart, tescilli oral aşı platformu VAAST kullanarak tablet formülasyonunda oral rekombinant bir tedavi geliştirmekte.

Şirket, klinik öncesi modellerde mukozal ve sistemik bağışıklık tepkileri için test edilecek 2019-nCOV yayınlanmış genomuna dayanan aşılar geliştirmeyi planlıyor.

CytoDyn-leronlimab 

CytoDyn, bir CCR5 antagonisti olan leronlimab'ı (PRO 140) potansiyel bir koronavirüs ilacı olarak inceliyor.İlaç halihazırda iki aşamalı klinik çalışmalarda HIV tedavisi olarak araştırılmakta ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından hızlı takip onay statüsü verildi.

Doğrusal DNA aşısı

Applied DNA Sciences'ın yan kuruluşu LineaRx ve Takis Biotech, 07 Şubatta corona virüs tedavisi için doğrusal bir DNA aşısı geliştirmek üzere bir ortak girişim kurdu. JV, aşıyı geliştirmek için Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) bazlı DNA üretim teknolojisini kullanacaktır.

PCR teknolojisi, yüksek saflık, artan üretim hızı, antibiyotik ve bakteriyel kirleticilerin bulunmaması gibi çeşitli avantajlar sunar. Ayrıca, bu teknoloji ile geliştirilen aşı geni hastanın genomuna sokulmadan etkili olabilir.

Dört DNA aşısı adayı için tasarımın, hayvan testi yapmak için PCR teknolojisi kullanılarak üretilmesi beklenmektedir. Aşı adaylarından birinin tasarımı, koronavirüsün tüm spike genine dayanırken, geri kalanı proteinin antijenik kısımlarına dayanılarak tasarlanmıştır.

BXT-25

BIOXYTRAN, BX-25'i, koronavirüs ile enfekte olan geç evre hastalarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) tedavisi için geliştirmeyi araştırdığını açıkladı. Oksijenin kana difüzyonu, akciğerlerde sıvı birikmesine yol açan ARDS'den muzdarip hastalarda oluşur.

BX-25, kan hücrelerinden 5.000 kat daha küçük olacak ve karaciğer tarafından işlenmeden önce dokuz saat boyunca vücuttan oksijeni etkili bir şekilde taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. İlaç, hayati organlara oksijen verilmesine yardımcı olarak hastanın iyileşmesini ve hayatta kalmasını sağlar.

Novavax’ın MERS Corona Virüs Aşısı

Novavax, Suudi Arabistan'da 2012 yılında ilk MERS Corona virüsünün ((MERS-CoV) tanımlanmasından sonra 2013 yılında yeni bir Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) koronavirüs aşısı adayı geliştirdi. Salgın Hazırlık Yenilikleri (CEPI) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) için öncelikli bir hastalıktır.

Aday öncelikle ana yüzey S-proteinine bağlanmak üzere tasarlanmıştır ve şirketin rekombinant nanoparçacık aşı teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. Novavax’ın tescilli yardımcı maddesi Matrix-M ™ ile birlikte test edildiğinde, laboratuvar çalışmalarında bağışıklık yanıtlarını indükleyerek enfeksiyonu inhibe etti.

Novavax, hayvan modellerinde test için birkaç nanoparçacık aşı adayı üretmiştir. Şirket, 2020'de insan denemeleri yapmayı hedefliyor.

Inovio Pharma’s INO-4700

Araştırmacı DNA immünoterapisi INO-4700 (GLS-5300), Inovio tarafından GeneOne Life Science ile ortaklaşa geliştirilmektedir. Cellectra® uygulama cihazı kullanılarak kas içine aşı olarak verilir.

Aşı iyi tolere edildi ve Temmuz 2019'daki erken evre klinik denemede hastaların% 94'ünde MERS-CoV'ye karşı yüksek bağışıklık tepkileri gösterdi.

Ayrıca deneklerin% 88'inde geniş tabanlı T hücresi tepkileri üretti.

Remdesivir (GS-5734)

Gliead tarafından üretilen ve Ebola tedavisinde de kullanılan Remdesivir Corona tedavisinde de klnik denemelerde olumlu sonuç vermiştir.

Actemra 

Çin Roche’nin Actemra ilacını corona virüs ilişkili birçok komplikasyonda kullanılmasını onayladı.

Biocryst Pharma’nın Galidesivir

Antiviral ilaç Galidesivir (BCX4430) Corona virüs de dahil geniş spektrumda birçok patojene karşı etkinlik göstermektedir. Nükleotid RNA polimeraz inhibitörüdür. Ebola ve Zika gibi birçok ölümcül virüse karşı etki göstermiştir.

Regeneron- REGN3048-3051

48 hasta üzerinde klinik araştırmaları yapılan ilaç, monoklonal antibodiler REGN3048 ve REGN3051 kombinasyonudur. İki antibadinin de s proteinine bağlandığı biliniyor.

Corona Virüs aşısı veya ilacı araştırmaları yapan diğer şirketler

Aralarında geleneksel Çin tıbbı tedavilerini içeren 30 terapinin test edilmesi planlanıyor. Chloroquine fosfat hastalığın semptomlarının tedavisinde etkili olduğu bu 30 terapide belirtiliyor.

CEL-SCI

CEL-SCI Covid-19’a karşı T hücresileri geliştirip viral yükü kırıcı immünterapi çalışmaları yapmaktadır.

AJ Vaccines

AJ Vaccines son teknolojiyle geliştirilmiş virüsün gerçek yapısını taklit eden antijenler kullanmaktadır. 

Takeda Farmasötik Şirketi

Takeda Farmasötik şirketi, koronavirüse karşı plazma kaynaklı bir tedavi geliştirme planlarını açıkladı. Anti-SARS-CoV-2 poliklonal hiperimmün globulin (H-IG) tedavisi, yüksek riskli hastaları tedavi etmek için tasarlanacaktır. H-IG tedavisi, geri kazanılan hastaların plazmasından türetilen konsantre patojene spesifik antikorları içerir. Bu antikorlar, yeni bir hastaya enjekte edildiğinde bir bağışıklık tepkisi üretme potansiyeline sahiptir.

Heat Biologics

Heat Biologics, tescilli gp96 aşı platformunu kullanarak koronavirüs enfeksiyonunu tedavi etmek veya önlemek için bir aşı geliştirme planlarını açıkladı. Teknoloji, gp96 proteinine bağlanabilen ve bu antijenlere karşı bir bağışıklık tepkisi üretebilen antijenler üretmek için canlı hücreleri yeniden programlayabilir.

Pfizer

Pfizer, koronavirüs tedavisinde etkili olabilecek bazı antiviral bileşikler geliştirildiğini açıkladı. Şirket, Mart ayı sonuna kadar potansiyel bileşenleri taramak ve tanımlamak ve Nisan ayında test yapmaya başlamak için üçüncü bir tarafla ortaklık kurmayı planlıyor.

Mateon Therapeutics

Mateon Therapeutics, terapötik ve yapay zeka (AI) platformlarını kullanarak koronavirüs tedavileri geliştirmek için bir antiviral yanıt programı başlattı. 

Hong Kong University of Science and Technology

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, koronavirüs için bir tedavi olarak geliştirilebilecek birkaç aşı hedefi belirledi. Üniversitedeki araştırmacılar, SARS virüsüne karşı bir bağışıklık yanıtı ve koronavirüse karşı benzer bir yanıt üretebilen B hücresi ve T hücresi epitoplarını belirlediler.

Tespit edilen epitopların bazıları, özellikle Covid-19'a karşı bir bağışıklık tepkisi üretebilir.

Generex Aşısı

Generex, Çin Teknoloji Borsası, Pekin Zhonghua Yatırım Fonu Yönetimi, Shandong Bilimler Akademisi Biyoloji Enstitüsü ve Sinotek-Advocates Uluslararası Endüstri Geliştirme'den oluşan bir Çin konsorsiyumundan yapılan bir sözleşme sonrasında COVID-19 aşısı geliştirdiğini açıkladı.

Şirket, insan klinik deneyleri için bir Covid-19 peptidi üretmek için Ii-Key bağışıklık sistemi aktivasyon teknolojisini kullanacaktır.

Columbia University

Üniversitedeki dört farklı ekip, koronavirüse karşı bir aşı geliştirilmesine yönelik çeşitli yaklaşımlar benimseyecektir.

Tulane University

Tulane Üniversitesi, koronavirüs için potansiyel bir ilaç için bir araştırma programı başlatmıştır. Üniversite, araştırma faaliyetlerini yürütmek için Brown Vakfı'ndan bir hibe alacak.

Coronavirus aşısı  

ImmunoPrecise Antibodies aşı ve antikorlar geliştirmek için bir aşı ve terapötik antikor programı başlattı. Şirket, koronavirüse karşı terapötik bileşikler için B Cell Select ™ ve DeepDisplay ™ keşif platformlarını kullanacak.

Serum Institute of India

Serum Institute of India (SII), orijinal virüse benzer bir aşı suşu kullanarak bir koronavirüs tedavisi geliştirmek için ABD merkezli bir biyofarmasötik şirketi olan Codagenix ile işbirliği yapıyor. Aşı şu anda klinik öncesi test aşamasındayken, insan denemelerinin önümüzdeki altı ay içinde başlaması bekleniyor. 

Southwest Research Institute

Southwest Research Institute, iki milyondan fazla ilaç bileşiğinden koronavirüsü tedavi etmek için potansiyel ilaç adaylarını belirlemek için Rhodium adlı sanal taramasını kullanıyor. En umut verici bileşikler daha fazla gelişme için tanımlanacak.

Zydus Cadila

Zydus Cadila, iki yeni yaklaşım kullanarak Covid-19 için bir aşı geliştirmek üzere hızlandırılmış bir araştırma programının başlatıldığını duyurdu. İlk yaklaşım, virüsün viral membran proteinine karşı bir DNA aşısının geliştirilmesini içerirken, ikinci yaklaşımda canlı bir zayıflatılmış rekombinant kızamık virüsü (rMV) vektörlü aşı geliştirilecek. RMV bazlı aşı, koronavirüs enfeksiyonundan koruma sağlayacak spesifik nötrleştirici antikorları indükleyerek çalışır.

NanoViricides

Klinik aşamalı bir şirket olan NanoViricides, nanoviricide® teknolojisini kullanarak nCoV-2019 için bir tedavi geliştirmeye çalışıyor. Şirket, teknolojisini virüse aynı kökenli bir reseptör ile aynı şekilde bağlanabilen ve virüsün çeşitli noktalarına saldırabilecek ligandları geliştirmek için kullanıyor.

Vir Biotechnology

Bir klinik aşama immünoloji şirketi olan Vir Biotechnology, 12 Şubat'ta Covid-19'a neden olan virüse bağlanabilen iki monoklonal antikor tanımladığını açıkladı. Antikorlar, hücresel reseptör ACE2'den girerek virüsün başak (S) proteinini hedefliyor.

Corona Virüs Tedavisinde Kullanılan HIV İlaçları

MERS ve SARS koronavirüslerinin tedavisi için ritonavir ile birlikte bir HIV proteaz inhibitörü olan lopinavir araştırılmaktadır. Yeniden kullanılan ilaç, Kaletra® ticari ismi altında HIV enfeksiyonunun tedavisi için zaten onaylanmıştır.

Kombinasyon, DSÖ temel ilaç listesinde bulunmaktadır. Lopinavir'in koronavirüs replikasyonunun hücre içi süreçleri üzerinde etkili olduğuna inanılıyor ve MERS'in insan dışı primatlar (NHP) modelinde mortalitenin azaldığını gözleniyor.

Lopinavir / ritonavir, ribavirin ile kombinasyon halinde 2003 SARS salgını olan hastalarda açık bir klinik deney sırasında ölüm oranını ve daha hafif hastalık seyrini azaltmıştır.

Cipla'nın, proteaz inhibitörleri Lopinavir ve Ritonavir'in bir kombinasyonu olan HIV ilacı LOPIMUNE'yi koronavirüs tedavisi için yeniden kullanmayı planladığı bildiriliyor.

Johnson & Johnson'ın bir yan kuruluşu olan Janssen Pharmaceutical Companies, Covid-19 için bir tedavi bulmayı amaçlayan araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere PREZCOBIX® HIV ilacını (darunavir / cobicistat) bağışladı.

Darunavir, Janssen tarafından pazarlanan bir proteaz inhibitörüdür. Anekdot raporları darunavirin potansiyel olarak Covid-19'a karşı antiviral aktiviteye sahip olduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte, şu anda sadece bir takviye maddesi ile kullanım için ve diğer antiretrovirallerle kombinasyon halinde HIV-1 tedavisi için onaylanmıştır.

Janssen, Covid-19 için bir tedavi olarak darunavirin kullanımını destekleyen in vitro veya klinik verilere sahip değildir. İlaç, koronavirüse karşı herhangi bir potansiyel aktivite için in vitro olarak değerlendirme sürecindedir.

Çeviri: Işık Neslişah Korkut

Kaynak: https://www.clinicaltrialsarena.com/analysis/coronavirus-mers-cov-drugs/

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.