OMÜ Tıp Fakültesi asistanlarından tüm hekimlere açık mektup: Gelin hep birlikte dönüştürelim

OMÜ Tıp Fakültesi asistanları, mobbing ile ilgili tüm hekimlere çağrıda bulunmak üzere açık mektup yayımladı. Mektupta “Artık herkesin bildiği ama sustuğu bu düzeni devam ettirmeye gücümüz yok. Ama dönüştürme, değiştirme gücümüz var.” sözlerine vurgu yapıldı.

“Mesleğimizin ve yaşımızın en değerli zamanları; bazılarımızı hiçbir ruhsal sorunu yok iken tükenmişlik, değersizlik, depresyon gibi sorunlara iten, bazılarımız için de çıkmazlarının üzerine çıkmaz ekleyen ve hatta intihara giden bir döneme dönüşüyor.” diyen OMÜ Tıp Fakültesi asistanlarının tüm hekimlere çağrıda bulunduğu açık mektup şu şekilde:

“Son yıllarda giderek artan genç hekim ölümleri kaygılarımızı da öfkemizi de arttırıyor. Bizler zorlu bir tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık sınavı hazırlık süreci sonrası eğitim almaya geldiğimiz hastanelerde ilk iş gününden mezuniyete kadar yalnızca birer işgücü olarak görülmekten ve uzmanlık eğitimimizin ikinci plana atılmasından, adaletsizlikten, eğitim hakkımıza erişememekten tükenmeye itiliyoruz.

“24 SAATLİK NÖBETLERİMİZİ TUTTUKTAN SONRA DA ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİRİLİYORUZ”

Polikliniklerde, servislerde tek başımıza çoğu zaman yalnızca akranlarımızdan öğrendiğimiz yaklaşımlar ile koca yükler sırtlıyoruz. Hasta yakınlarının ilk muhatabı olarak şiddete maruz kalıyor, çoğu zaman dinlenme arası dahi veremiyor, 24 saatlik nöbetlerimizi tuttuktan sonra da çalışmaya devam ettiriliyoruz. Büyük istekle ve umutla geldiğimiz hastaneler bir an önce süremizi bitirip daha rahat edeceğimizi umduğumuz uzmanlık kıdemine erişme isteğiyle devam ediyor. İyi bir eğitim süreci geçirmek için ne zaman, ne istek ne de gücümüz kalıyor. Sorunları dile getirdiğimizde "öğretmemek", eğitim süresini uzatmak, fazla nöbet yazmak gibi birçok tehditle karşı karşıya kalıyor, mobbinge uğruyoruz ve zorlu yollardan gelerek ulaştığımız eğitim hakkımızdan vazgeçmemek için susmak zorunda bırakılıyoruz (veya kalıyoruz).

“DEĞİŞTİRME GÜCÜMÜZ VAR”

Mesleğimizin ve yaşımızın en değerli zamanları; bazılarımızı hiçbir ruhsal sorunu yok iken tükenmişlik, değersizlik, depresyon gibi sorunlara iten, bazılarımız için de çıkmazlarının üzerine çıkmaz ekleyen ve hatta intihara giden bir döneme dönüşüyor. Artık herkesin bildiği ama sustuğu bu düzeni devam ettirmeye gücümüz yok. Ama dönüştürme, değiştirme gücümüz var.

Tüm hekimlere çağrımızdır gelin hep birlikte dönüştürelim...

sağlık çalışanları

 

MEDİKRİTİK.COM

Etiketler
OMÜ Tıp Fakültesi
asistan doktorlar
mobbing
şiddet
intihar