Salgını karşılayacak solunum cihazımız var

Türkiye’de 22 bin yoğun bakım solunum cihazı bulunuyor. Ameliyathanelerdeki anestezi cihazları da aynı işlevle kullanılabiliyor. Çin tecrübesi hastaların yüzde 5’inde cihaza ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor

Yoğun bakımda tedavi gören ve durumu ağır olan coronavirüs hastaları solunum desteğine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de yaklaşık 22 bin solunum cihazı bulunuyor. Ameliyathanelerdeki anestezi cihazları da eklenince bu sayı 30 bine yaklaşıyor. Diğer yandan dünya çapındaki salgında ülkeler solunum cihazı kapasitesini artırmak için hamleler yapıyor. Bilkent Üniversitesi bünyesindeki Cyberpark’ta faaliyet yürüten Biosys Biyomedikal firması yerli solunum cihazı üretiminde kapasiteyi artırmak için kolları sıvadı.

Türkiye’de 42 bin yoğun bakım yatağı var. Bunların 25 bin kadarı erişkin yoğun bakım yatağı. Çoğunluğu özel sektörde. Çin deneyimi, coronavirüs vakalarının yüzde 10’unda hastalığın ciddi seyrettiğini gösteriyor. Yüzde 5-6’sında solunum cihazı desteğine ihtiyaç duyuluyor.

ARÇELİK DESTEK VERECEK

Türkiye’deki firmalar da dünya çapındaki solunum cihazı sıkıntısını çözmek amacıyla atağa geçti. Biosys Biyomedikal firması, pilot olarak ürettiği yerli solunum cihazında kapasite artırımı çalışmalara başladı. Arçelik de firmaya alt yapı desteği verecek. Firmadan bir yetkili, süreci Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak yürüttüklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı yetkilisi firmayla protokol imzalama aşamasında olduklarını belirtti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Çevik, Aydınlık’a yaptığı açıklamada “Yerli üretimi destekliyoruz. Türkiye’de solunum cihazı açısından yeterli imkanlar var. Türkiye Avrupa’nın en yüksek sonlum cihazı sayısına sahip. Yalnızca bunların büyük bir bölümü özel sektörün elinde. Türkiye coronavirüsle mücadelede, korona hastaneleri açarak, özel kamu demeden ihtiyaç kadar solunum cihazını bu hastanelere toplamalı” dedi.

Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği’nden bir yetkili Türkiye’nin kapasitesinin salgına yeterliliği ile ilgili “Salgının hangi aşamada zirve yapacağının tam bilemiyoruz. Vatandaşlar sıkı bir şekilde sokağa çıkma yasağına riayet etmeli. Birinci öncelik hastaları tedavi eden sağlık çalışanları olmalı. Koruyucu ekipman hiçbir yerde eksik olmamalı” dedi.

Uzman hastane içi bulaş riskine karşı da “Hastaların gruplandırılmış hastalar olarak bulunmalarıyla hastane içi bulaşları önlemek gerekiyor. İlk önce hastane içinde bazı yoğun bakımların koronaya ayrılması daha sonra bunlar da doluyorsa tamamen koronaya ayrılmış hastaneler… Bunlar adım adım uygulanıyor” diye konuştu.

KURALLARA UYMAZSAK YENI YASAKLAR GELEBILIR

Çin’den 1 milyon 200 binden fazla hızlı test dün Türkiye’ye ulaştı. Türkiye, bundan sonra yaygın test yapmaya başlayacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’nin daha önce elinde az sayıda hızlı test olduğunu bu nedenle yaygınlaşmadığını belirtti. Türkiye’de alınacak önlemlerin sokağa çıkma yasağına kadar gidebileceğini söyledi. Kara, “Bu rakamlarda tutabilirsek İtalya gibi olmayacağımız görünüyor. Ancak bizim sosyal ilişkimiz çok fazla. Biz, bu hafta sonu olduğu gibi izolasyon kurallarına uymazsak, vaka sayısı artarsa devlet sokağa çıkma yasağına kadar uzanan daha katı önlemler almak durumunda kalır” dedi.

Yaşça daha ileride olan kuşağın yeni yeni evlerde kalmaya başladığını söyleyen Kara, “Diğer grup dolaşmaya devam ederse ölü sayısı az olur ama hastalık sayısı yüksek olur. Evde kalma koşullarına mutlaka uymamız gerekiyor” diye konuştu.

Kara, Türkiye’nin solunum cihazı kapasitesiyle ilgili de “Bu rakamlarla gidersek ihtiyaç olmaz. Ama üretilen cihazları başka ülkelere göndermek mümkün” dedi.

ASELSAN VE BAYRAKTAR’DAN YERLI CIHAZA DESTEK

Selçuk Bayraktar, Biosys’e solunum cihazı üretiminde hızlı üretim için destek olmaya karar verdiklerini açıkladı. Bayraktar, 250 cihaz siparişi verdiklerini bunu devlete hediye edeceklerini söyleyerek bir kampanya başlattı. Bayraktar, aldıkları 250 cihazla ilgili “Gerekmesi halinde Türkiye’de kullanılmak ya da ihtiyaç duyan dost ve kardeş ülkelere gönderilmek üzere devletimizin ilgili kurumlarına hediye edeceğiz” dedi.

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün de Bayraktar’ın başlattığı kampanyaya destek verdi. Görgün, “ASELSAN olarak bu konuda üretim yapan tüm yerli ve milli şirketlerimizi teknolojik olarak mühendislik hizmeti ve alt yapı desteği verme kararı aldık. Devletimizin yanındayız milletimizin hizmetindeyiz” diye konuştu.

ÖZLEM KONUR USTA / AYDINLIK

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.