Türk Toraks Derneği'nden e-sigara açıklaması

Türk Toraks Derneği, internet sitesinde 25 Şubat tarihinde yürürlüğe giren elektronik sigaraların ve tütün mamüllerinin ithaline dair 2149 Karar Sayılı yasa değişikliğine dair açıklamada bulundu. Dernek, yeni düzenleme gereği e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin ithalinin yasaklanmasını destekledikleri ve bu ürünlere karşı bütüncül bir mücadele vermek gerektiğini söyledi.

Türk Toraks Derneği, internet sitesinde 25 Şubat tarihinde 4458 sayılı Gümrük Kanununun 55 inci maddesi gereğince yürürlüğe giren "Elektronik Sigara ve Benzeri Cihazlar ile Bazı Tütün Mamulleri ve Tütün Mamulünü Taklit Eder Tarzda Kullanılan Mamullerin İthaline İlişkin Karar"a dair açıklamada bulundu.

Dernek, yeni düzenleme gereği e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin ithalinin yasaklanmasını destekledikleri ve bu ürünlere karşı bütüncül bir mücadele vermek gerektiğini söyledi.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamanın tamamı ise şöyle:

Elektronik sigaranın bağımlılık yapma olasılığı çok yüksektir. Başlayanların büyük çoğunluğu bırakamazlar. Ölüm dâhil birçok zararları olduğu bilinmektedir. Neyse ki ülkemizin sınırları sonunda elektronik sigaraya kapanmıştır.

2149 Sayılı “Elektronik Sigara ve Benzeri Cihazlar ile Bazı Tütün Mamulleri ve Tütün Mamulünü Taklit Eder Tarzda Kullanılan Mamullerin İthaline İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" 25.02.2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenlemeye göre, elektronik sigara ve elektronik nargileyle bunların tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonlarının ithalatına yasak getirilmiştir. Ülkemizde e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin yasal olarak satışı mümkün değildir. Yeni düzenleme e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sınırdan girmesini de engeller niteliktedir. Bu çok önemli düzenlemenin uygulamasının da titizlikle gerçekleştirileceğine inancımız tamdır. İnsan sağlığına pek çok yönüyle zarar veren e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri ile bütüncül mücadele gerekmektedir. Söz konusu ürünlerin yasa dışı yollarla tanıtım ve pazarlamasını yapan internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarının da durdurulması ve önlenmesi gerekmektedir.

Elektronik sigaraların içerisinde sıvılaştırılmış nikotinin yanı sıra sağlığa zararlı olduğu bilinen ağır metaller, kanser yapıcı özellikte olan tütün bitkisine özgü çok sayıda kimyasal madde bulunmaktadır. Bu ürünlere özellikle gençlerin ilgisini çekmek üzere aromalar eklenmektedir. Sadece aromaların dahi sağlığa zararlı olduğu yönünde bilimsel veriler mevcuttur. Sigaradan daha az zararlı olduğu iddiasıyla pazarlama taktiği bile aslında zararsız bir ürün olmadığının kanıtıdır. İçinde bulunan maddelerin en az sigaradakiler kadar zararlı olduğunu ve pillerde meydana gelen patlama ve alev alma sonucu baş-boyun yaralanmalar ve cilt yanıkları gibi ek riskleri de beraberinde getirdiği bilinmektedir. E-sigara bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, zatürre gibi alt solunum yolu infeksiyonu riskini artırmaktadır. Ayrıca, elektronik sigaralar, EVALI olarak adlandırılan akut akciğer hasarı ile solunum yetmezliği ve ölüme yol açabilmektedir.

Elektronik sigaraların bağımlılık yapma potansiyeli çok yüksektir. Başlayanların büyük çoğunluğu bırakamazlar. Elektronik sigara klasik sigara içimini azaltan ya da bıraktıran bir uygulama değildir. Aksine araştırmalar e-sigara kullananların çok büyük çoğunluğunun klasik sigara içmeye de devam ettiğini ortaya koymuştur. Toplum sağlığı açısından gençlerin bu ürünleri deneyip, başlamalarının önlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ürün arzını etkili bir şekilde önleyen benzer koruyucu politikalar büyük önem kazanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.