Dolar, Euro ve Yükselen Trend: Türkiye'de Sağlık Turizmi

Türkiye son 10 yılda JCI( Uluslararası komisyon) kriterlerine göre akredite olan hastane ve sağlık kuruluşlarının sayısının artışıyla, sağlık ve turizm sektörlerindeki iyi yetişmiş eğitimli insan gücünün varlığı ile, Dolar ve Euro kurundaki yükselişin de etkisinde, sunduğu kaliteli ve uygun hizmet imkanları, coğrafi konumu ve tarihi/turistik değerleriyle sağlık turistlerinin ilgi odağı haline gelmiştir.

Sağlık turisti, sağlık turizmi kavramları, yabancı uyruklu hastalar ve tercümanlar gün geçtikce sosyal ve mesleki hayatlarımızda daha sık karşımıza çıkmaktadır. Sanıldığının aksine sağlığına kavuşmak amacıyla ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye giden sağlık turistinin tek tercih nedeni tıp turizmi, hastaneler, ameliyatlar ve tıbbi işlemler değildir. Sağlık turizmi bu bağlamda 3 başlıkta incelenir.

1-Tıp turizmi

2- Termal turizm

3-Yaşlı ve engelli turizmi

 

Bu sektörün son yıllarda canlanmasının ardında insanların;

- Ülkelerindeki teknoloji ya da iyi yetişmiş sağlık çalışanı gücünün azlığı,

-Sağlık hizmetlerinin kendi ülkelerinde pahalı olması,

-Özel bir alanda olmak istedikleri ameliyatla ilgili bilgi ve deneyimin yüksek olduğu yerleri/kişileri tercih etmeleri,

(estetik işlemler, saç ekimi, diş işlemleri, tüp bebek işlemleri)

-Ülkelerinin iklim ve coğrafi koşulları

(Romatizmal hastalıklar, Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkeleri (Termal turizm))

-Tedavinin yanı sıra tatil yapma/turistik deneyim isteği bulunmaktadır.

 

Ülkemize en çok sağlık turisti popülasyonu, Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya, İskandinav ülkeleri, Türk cumhuriyetleri, Orta doğu ülkelerinden gelmektedir.

Ortadoğu ülkelerinden son zamanlarda tanınan vize muafiyetleri, sınırda tanınan kolaylıklar dolayısıyla seyahatlerde artış kaydedilmiştir.

En sık cerrahi nedenli başvuru, plastik cerrahi, ortopedi, göz, beyin cerrahisi, tüp bebek işlemleri, saç ekimi, diş işlemleri için yapılmaktadır.

En sık klinik başvuruların onkoloji ve kardiyoloji alanlarında olduğu kaydedilmiştir.

2010 yılı verilerine göre başvuruların %90 gibi yüksek bir kısmının özel hastanelere gerçekleşmiştir.

2010'dan pandemi öncesi döneme kadar Türkiye'ye 700.000 sağlık turisti gelmiştir.

Sağlık turizmi şirketleri kurulmuş, Ticaret bakanlığınca sağlık turizmi ve sağlık turizmi danışmanlığı teşvikleri gündeme gelmiştir.

2023 yılında sağlık turizmi harcamalarının global ölçekte 1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir.

COVID-19 pandemi dönemini yaşamış bir dünya olarak insanların sağlıklarına gösterdiği özenin arttığının farkındayız. Sağlık hizmetlerinde rekabetin artması ile sunulan farklı kalite ve maliyetteki hizmetler göz önüne alındığında Türkiye gelecekte de sağlık turizmi açısından gözde bir merkez olmaya devam edecektir. Hastanelerimizde özellikler plastik cerrahi, estetik işlemler, tüp bebek ve diş işlemlerinde yabancı uyruklu hasta popülasyonunun giderek arttığını gözlemlemekteyiz.