Cumhuriyetçi Hekimler’den 5 acil tedbir önerisi: Performansa dayalı ek ödeme durdurulsun."

Bir yıldır tedaviyi erteleyen kronik hastalar, kanser hastaları ve artan Covid-19 baskısı hastaneleri zorluyor. Cumhuriyetçi Hekimler, kamu kaynaklarının etkin şekilde kullanılabilmesi ve hastanelerin yükselen dalgayı göğüsleyebilmesi için önerilerde bulundu.

Covid-19 vaka sayısı son iki haftada ikiye katlandı. 22 Mart’ta 22 bin 216 olan günlük vaka sayısı önceki gün 42 bin 551’e yükseldi. Hasta ve ağır hasta sayıları aynı oranda olmasa da arttı. İstanbul’da 27 Mart-2 Nisan arasında 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayısı 591,45 oldu. Hastanelerde ciddi yoğunluk oluştu. Cumhuriyetçi Hekimler Başkanı Doç. Dr. İrfan Gökçay, “İstanbul’da 10 eğitim hastanesi, Covid-19 hastalarına ayrılsın, pandemi hastanelerinde tedavi gören Covid-19 dışındaki hastalar diğer hastanelere nakledilsin” dedi. Gökçay, İstanbul’da yükselen dalgayı göğüsleyebilmek için Cumhuriyetçi Hekimler’in 5 maddelik önerisinin acilen hayata geçirilmesini istedi.

İKİ HAFTADA 10 KAT ARTTI

Salgının birinci dalgasında, kronik hastalar teşhis ve tedavilerini erteledi, büyük hastaneler boşaldı, tüm kaynaklar korona hastaları için kullanıldı. Ancak ağustos ayından başlayarak, tedavisi ertelenen hasta ağırlaşarak hastanelere dönmeye başladı. Doç. Dr. Gökçay, “İkinci dalga diyebileceğimiz Kasım-Aralık dönemini, hastanelerin yarısını Covid-19 hastalarına ayırarak göğüsleyebildik. Ancak ocak ayından itibaren ertelenen kronik-kanser hastaları, tam açılmanın getirdiği travma cerrahisi talebi ve Covid sonrası sekeller ile birleşerek büyük hastanelerin tüm kapasitesini doldurdu ve üçüncü dalgaya bu koşullarda girdik. Son iki hafta içinde hastanede tedavi ihtiyacı olan Covid-19 hasta sayısı on kat arttı ve bu hastaları yatırabilmek için mevcut hastalarımızın ancak üçte birini taburcu edebildik.” dedi.

DAHA AĞIR SEYREDİYOR

Covid servis ve yoğun bakım ihtiyacının geometrik hızla arttığını ifade eden Gökçay, hastanelerdeki son durumu anlattı: “Geometrik hızla artan Covid servis ve yoğun bakım yatak ihtiyacı, hastaneleri Covid dışı hastalara daha az kaynak ayırmaya zorluyor. Önceki dalgalardan farklı olarak, yatarak tedavi ihtiyacı olan hasta sayısı daha hızlı artıyor. Daha genç ve hastalık derecesi daha uzun süreler yatarak tedavi gerektiren hastalar ağırlıkta. En iyi tahminler üçüncü dalganın tepesine üç hafta sonra ulaşacağımızı gösteriyor. Sağlık kurumlarımızın artan ihtiyacı çökmeden karşılayabilmesi, kamu kaynaklarını etkin kullanacak tedbirleri en kısa sürede uygulamamıza bağlı.”

5 MADDELİK ÇÖZÜM

Cumhuriyetçi Hekimler Başkanı Doç. Dr. İrfan Gökçay, hastanelerin daha etkili kullanılabilmesi için beş maddelik bir öneride bulundu:

1- İstanbul’daki iki pandemi hastanesi salgının seyrinin yükseldiği dönemler için yeterli değil. Mevcut durumda büyük hastaneler, fiilen pandemi hastanesi olarak çalışıyor. Bu süreci göğüsleyebilmek için 10 eğitim hastanesi yalnızca Covid-19 hastalarına ayrılsın.

2- Pandemi hastanelerinde tedavi görmekte olan Covid-19 dışındaki hastalar, diğer hastanelere nakledilsin.

3- Üniversite hastaneleri yalnızca pandemi hastanelerinin sevk ettiği 4. basamak tedavi gerektiren hastaları kabul etsin. 

4- Pandemi hastanelerinde ücretlendirme, 1. ve 2. dalgalarda uygulandığı gibi, sabit ücret olarak yapılsın; performansa dayalı ek ödeme durdurulsun.

5- Pandemi hastanelerinin tüm tıbbi lojistiği Devlet Malzeme Ofisi tarafından sağlansın.

 

 

 

AYDINLIK/ ÖZLEM KONUR USTA

Etiketler
Cumhuriyetçi Hekimler
covid-19
tedbirler
önlemler