Dünyanın en iyi korunmuş mumyası

The Maiden adlı mumya, 500 yıldan daha uzun bir süre önce And Dağları'nda bir kurban töreninde ölen 15 yaşındaki bir genç kıza ait.

Mumyalanmış mumyayı bulan arkeologlara göre, güzel giysiler giymiş ve onları uyutmak için mısır alkolü verilmiş kız ve diğer iki çocuk, 22.080 fit yükseklikte tanrılara adak olarak soğuğa yenik düşmek üzere bir dağın zirvesine bırakıldı. Mumyalar 1999'da Arjantin'de bir dağ zirvesinin hemen altında bulundu.

İnkalar tarafından yapılan Capachoca törenlerinde amaç genel olarak İnka imparatorunun önemli olaylarını ölümsüzleştirmekti. İnka imparatorunun oğlunun doğumu, hastalıklar gibi önemli görülen olaylar adına tanrılara kurban edilen bedenler; bazı çevresel koşulların da uygun oluşuyla 500 yıl sonrasına taşınmış oldu. Bu mumyalanmış bedenler hakkında çalışma yürüten arkeologlar, çocukların kurban edilmelerinden yaklaşık bir yıl önce seçildiklerini ve bu yıl boyunca diyetlerinde özel muamele gördüklerine inanıyorlar.

dfg

Proceedings of the National Academy of  Sciences dergisinin 29 Temmuz 2013 tarihli sayısında ayrıntıları verilen çalışmada ekip, yanındaki küçük çocukların sabit bir oranda koka ve alkol aldıklarını, ancak Maiden'ın son yılında önemli ölçüde daha fazla koka tükettiğini tespit etti.

Bilim insanları, alkol ve narkotik koka yapraklarının onları daha uysal hale getirmek, sersemletmek ve hatta muhtemelen bilinçsiz hale getirmek için verildiğine inanıyor. İnka kızının bulunduğu rahat oturma pozisyonu ve yakındaki el değmemiş eserler bu fikri destekler nitelikte. 

tuyh

The Maiden isimli genç kızın mumyasından alınan protein profilinin, kronik solunum yolu enfeksiyonu hastalarınınkine benzer olduğunu tespit edilmiştir. Mumyaya yapılan DNA analizinde ise üst solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu olan Mycobacterium cinsi ve tüberküloz etkeni olan patojenik bakterilerin varlığı gösterilmiştir. Ayrıca, Maiden'ın akciğerlerinin grafilerinde, ölüm anında akciğer enfeksiyonu belirtileri gösterilmiştir. 

İnsan bedenini uzun süre bozulmadan muahafaza edebilmek için canlılarda kriyojenik beden dondurma, kadavralarda plastinasyon gibi teknikler geliştirilmeye devam etmekle birlikte; geçmişten günümüze taşınan bu bedenler sayesinde kültürler ve evrim tarihi hakkında bilgi edinmenin keyfi paha biçilmez. 
 

 

Çeviri: Dr. İremcan ŞAHİN

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.