Dünya koronavirüse karşı alarmda

Çin'de başlayan, kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan kovid-19 virüsüne karşı ülkeler teyakkuza geçmiş durumda. En son Brezilya'da da vaka görülmesiyle birlikte, salgının bulaşmadığı tek kıta Antarktika kaldı. Peki hangi ülke nasıl önlem aldı.

Almanya

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının artmasının ardından eyaletlerden pandemi eylem planlarını güncellemelerini istedi.

Spahn, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, son iki günde Kuzey-Ren Vestfalya ve Baden-Württemberg'de ortaya çıkan Kovid-19 vakalarına işaret ederek, "Almanya'da korona salgınının başındayız." ifadesini kullandı.

Virüsün tespit edildiği kişilerin, çok sayda kişiyle temasta bulunduklarından geriye dönük enfeksiyon zincirini takip edemediklerini belirten Spahn, bunun, Almanya'da yeni bir durum olduğunu kaydetti.

Salgının, Almanya'yı pas geçeceğine inanmadığını aktaran Spahn, "Bu nedenle, eyaletlerin sağlık bakanlarından pandemi eylem planlarını güncellemelerini ve bunların uygulanmaya konulması ihtimaline hazırlanmalarını rica ettim." dedi.

Bakan Spahn, gelecek hafta da eyaletlerin sağlık bakanlarıyla görüşeceğini kaydetti.

Koronavirüsü konusunda hızlı ve duruma uygun hareket ettiklerini vurgulayan Spahn, "Ülkede virüsle ilgili durum son saatlerde değişti." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da son iki günde 5 yeni Kovid-19 vakası ortaya çıkmıştı.

Avustralya

Avustralya, Çin'den dönen 600 vatandaşını iki hafta boyunca ana karadan yaklaşık 2000 kilometre uzaklıktaki Christmas Adası'nda karantinaya almayı planladığını açıkladı. Bu, koronavirüsün ortaya çıkması sonrası gündeme gelen en sert önlemlerden biri.

Christmas Island (Avustralya)
Image captionChristmas Island (Avustralya)

Avustralya'nın 2003'ten beri sığınmacıları alıkoyduğu başlıca yerler arasında Christmas Adası da var.

Birleşmiş Milletler de Avustralya'yı sığımacılara yönelik tavrı nedeniyle eleştirmişti.

Olimpiyat elemeleri için Avustralya'ya giden Çin Kadın Milli Futbol Takımı da Brisbane kentindeki bir otelde karantinada tutuluyor.

Yetkililer, kararın tedbir amaçlı alındığını ve hiçbir oyuncuda virüs belirtisine rastlanmadığını açıkladı.

Güney Kore

Güney Kore'nin Yonhap Haber Ajansı, Seul yönetiminin 700 Güney Korelinin virüsten etkilenen bölgelerden çıkarılmasına yönelik planlar ise ertelendi.

Güney Kore, tahliye işleminin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için "Çin hükümetine danıştığını" açıkladı.

Incheon Uluslararası Havaalanı (Güney Kore)
Image captionIncheon Uluslararası Havaalanı (Güney Kore)

Tahliye edilen Güney Koreliler ülkelerinin orta kesiminde iki tesiste tutulacak ve tecrit edilecek.

Ancak bu tesislerin bulunduğu bölgelerde yaşayanlar tepkili.

Tepkilerini ise yetkililere tepki göstererek ve oturma eylemleri düzenleyerek gösterdiler.

Singapur

Straits Times gazetesinin haberine göre Singapur, koronavirüsün yayılmasını önlemek için "kapsamlı önlemler" alacak. Bu önlemler öncelikle son dönemde Çin'in Hubei eyaletini ziyaret etmiş 2000'e yakın kişiye yönelik olacak.

Bu kişilerden "yüksek riskli" görülenler, karantina altına alınacak.

Yakın zamanda Çin'e giden hiçkimsenin Singapur'a girmesine ya da Singapur üzerinden transit geçiş yapmasına izin verilmeyecek.

Singapur'da virüsü kontrol altına almak için oluşturulan kriz masasının başkanı Lawrence Wong, "Sıradan bir dönemden geçmiyoruz. Çok değişken ve hızla gelişen bir durumla yüz yüzeyiz" dedi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Incheon Uluslararası Havaalanı
Image captionGüney Kore'nin başkenti Seul'deki Incheon Uluslararası Havaalanı

İspanya

Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye sıçrayan koronavirüs (Kovid-19) salgınına tedbir olarak, İspanya'nın Barselona kentinde bazı vatandaşların tıbbi maske taktıkları görüldü.

İtalya

Koronavirüs taşıyan üç kişinin hayatını kaybettiği ve 130'dan fazla kişide virüs tespit edilen İtalya'da olağanüstü önlemler alınıyor. Ülkenin kuzeyinde virüse rastlanan kasabalara giriş-çıkışlar yasaklandı, Venedik Karnavalı kutlamaları durduruldu, okullar tatil edildi, lig maçları ertelendi.

İtalya'nın kuzeyindeki Lombardia ve Veneto bölgelerinde koronavirüs taşıyan 78 ve 77 yaşlarında iki kişi hayatını kaybetti. Bugün öğle saatleri itibariyle ülkede çoğunluğu Lombardia ve Veneto bölgelerinde olmak üzere en az 130 koronavirüs vakası tespit edildi.

Lombardia ve Veneto'da toplamda yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı 11 kasabaya giriş-çıkış yasağı getirildi. Bu yerleşim yerlerinde yaşayanlardan evlerinden çıkmamaları da istendi.

Bakanlar Kurulu'nun dün gece aldığı kararla, giriş-çıkış yasağının uygulanması için polis güçleri yeterli olmazsa ordudan da destek istenecek.

korona

Maçlar ertelendi, okullar tatil edildi

Virüsün görüldüğü bölgelerde bu hafta sonu yapılması planlanan 4 Serie A maçı da dahil olmak üzere spor müsabakaları ertelendi, kamuya açık iş yerleri kapatıldı.

Lombardia, Veneto ve Piemonte bögelerinde okullar bir hafta tatil edildi.

Veneto bölgesinde yer alan Venedik kentinin ünlü karnaval kutlamaları, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere iptal edildi. Dünyanın her yerinden turist çeken karnavalın gelecek Salı günü büyük kutlamalarla sona ermesi planlanıyordu.

İtalya İslami Cemaatler Birliği de, virüs tedbirleri alınan bölgelerdeki cemaatlere namazlar da dahil olmak üzere toplu aktiviteleri askıya alma çağrısı yaptı.

italya korona

Virüsün yayılmasını önleme amaçlı tedbirleri açıklayan Başbakan Giuseppe Conte, muhalefetteki Lig lideri Matteo Salvini'nin dile getirdiği Schengen'in askıya alınması talebini ise reddetti.

Avrupa'da şu ana kadar koronavirüsün en yaygın görüldüğü ülke haline gelen İtalya'da salgın korkusu ve alınan olağanüstü tedbirler bugünkü gazetelerin manşetlerinde yer aldı. La Repubblica gazetesi "Kuzeyde virüs felci", Corriere della Sera "Virüsü izole etmek için şerit", La Stampa "İtalya kilit altında", Il Fatto Quotidiano "Virüs: Kuzey İtalya kuşatma altında", Il Giornale "Salgın yayılıyor. Kuzey kapandı" manşetleriyle çıktı.

Kuveyt


epa08237804 Iranians wearing face masks walk on a street of Tehran, Iran, 22 February 2020. According to the Iranian Ministry of Health, 28 people were diagnosed with coronavirus in the country and five people died of the disease in Iran. The disease caused by the virus (SARS-CoV-2) has been officially named COVID-19 by the World Health Organization (WHO). EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Kuveyt'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle mart ayının ilk 2 haftası eğitime ara verileceği duyuruldu.

Hükümet Sözcüsü Tarık el-Mezram, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısında, tüm okulların 1 Mart itibarıyla 2 hafta tatil edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı ise İran'a seyahat edenlerle bağlantılı 1 kişide daha Kovid-19 tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 26'ya yükseldiğini bildirdi.

Kuveyt, koronavirüsün ölümlere yol açtığı İran'dan yaklaşık 800 vatandaşını tahliye etmişti. 

Lübnan

Lübnan'da ise yeni tip koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 2'ye çıktı.

Sağlık Bakanlığı, 20 Şubat'ta İran'ın Kum kentinden gelen yolculardan birinde daha yeni tip virüs tespit edildiğini açıkladı.

Başkent Beyrut'taki Refik Hariri Hastanesi'ne kaldırılan hastanın durumunun iyi olduğu kaydedildi. 

- Amman-Roma seferlerine virüs engeli

Öte yandan Ürdün Kraliyet Hava Yolları, İtalya'da 12 kişinin ölümüne yol açan koronavirüs nedeniyle Amman-Roma seferlerini askıya aldı.

Hava yolu şirketinden yapılan açıklamada, sefer düzenledikleri bölgelerde virüsün yayılmasıyla ilgili gelişmelerin yakından takip edildiği aktarıldı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün yaptığı açıklamada, koronavirüs vakalarının İtalya, İran ve Güney Kore'de "ani" artışından "derin endişe" duyduklarını belirtmişti.

Türkiye

Virüsle mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Konunun, tüm taraflarının katıldığı toplantılar yapılıyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.

İstanbul, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde maskeyle dolaşan turistler.
Image captionİstanbul, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde maskeyle dolaşan turistler.

Önlemler kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti ile direkt uçuşlar 1 Mart tarihine kadar durduruldu.

Başlangıçta Çin'den gelen yolcular için hayata geçirilen termal kamera ile tarama uygulaması, 5 Şubat'ta diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

İran'la sınırlar da 23 Şubat itibarıyla geçici olarak kapatıldı.

Sağlık Bakanı Koca aynı gün yaptığı açıklamada, "İran'dan Türkiye'ye yapılacak kara ve demiryolu geçişlerin durdurulduğunu, tüm uluslararası uçuşların tek taraflı ve geçici olarak askıya alındığını, Türkiye'den İran'a gidişlerin ise devam edeceğini" belirtti.

Muhalefetten sınırın kapatılmasında geç kalındığı eleştirileri geldi. Sağlık Bakanlığı ise eleştirileri reddetti.

Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.

Bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabiliyor.

Çin'in Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında gönderilen bir kargo uçağıyla tahliye edildi.
Image captionÇin'in Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında gönderilen bir kargo uçağıyla tahliye edildi.

Çin'den getirilen Türk vatandaşlarının durumu ne oldu?

Çin'de yaşanan salgın nedeniyle Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında, Türkiye'den gönderilen, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak ile tahliye edilmişti.

Bu uçakla getirilen 42 yolcu ve mürettebat 14 gün boyunca, Ankara'daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol altında tutuldu.

Karantina 14 Şubat'ta bitti ve sonuçlar negatif çıktı.

Bunun üzerine 42 kişinin tümü taburcu edildi.

Van'daki Kapıköy sınır kapısı. İran'la tüm sınır kapıları, alınan önlemler kapsamında geçici olarak kapatıldı.
Image captionVan'daki Kapıköy sınır kapısı. İran'la tüm sınır kapıları, alınan önlemler kapsamında geçici olarak kapatıldı.

İran'daki Türk vatandaşlarının durumu ne olacak?

Türk makamları, İran'daki Türk vatandaşlarından ülkelerine dönmek isteyenleri, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda Türkiye'ye getiriyor.

Sağlık Bakanı Koca, İran'dan dönecek tüm Türk vatandaşlarının 14 gün gözlem altında tutulacağını açıkladı.

Bununla birlikte Demirören Haber Ajansı ise, 24 Şubat'ta geçtiği haberde, İran sınırındaki Gürbulak sınır kapısında, İran'dan Türkiye'ye geçmek isteyen Türk vatandaşlarının geçişine, sağlık kontrolleri ardından izin verildiğini aktardı.

Koca ise yaptığı son açıklamada, "Kum ve Meşhed dışından olanları evinde veya uygun ortamda gözlem altına alıyoruz. Fakat Kum ve Meşhed'den gelenleri daha özel yöntemlerle direkt karantinaya alma yaklaşımı içinde olduk" dedi.

İstanbul Havalimanı'ndaki termal kamera uygulaması.
Image captionİstanbul Havalimanı'ndaki termal kamera uygulaması.

İran'dan Türkiye'ye giden ve Ankara'da acil iniş uçaktaki yolcuların durumu ne?

25 Şubat'ta İran'dan Türkiye'ye giden ve Türk vatandaşlarını taşıyan bir uçak Ankara'da acil iniş yaptı.

Uçaktaki 142 kişi karantinaya alındı.

Sağlık Bakanı Koca, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yolculardan bir kısmının Kum ve Meşhed ziyaretleri hikayesi olduğunun öğrenilmesi üzerine birkaç yolcuda da ateş olmayıp öksürük yakınması, yani soğuk algınlığı bulgularının olması sebebiyle uçağı Ankara'ya indirme yönünde bir karar aldık. İstanbul'daki merkezlerimiz de bu anlamda hazır olduğu nu ama tercihimizin tecrübeli ekip nedeniyle Ankara olduğunu söylemek istiyorum."

Koca, yolcuların ve mürettabatın Zekai Tahir Burak Hastanesinde ve Bilkent Klinik Konukevinde karantinaya alındıklarını dile getirdi.

Bakan, ilk incelemelerde ateşi olan hastaya rastlanmadığını söyledi.

İstanbul'da, sokakta maskeyle gezen bir kişi.
Image captionİstanbul'da, sokakta maskeyle gezen bir kişi.

Yurttaşlar virüse karşı ne yapabilir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, Koronavirüs için de geçerli.

Sağlık Bakanlığı bu konuda şunları öneriyor:

  • El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı).
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı.

Türkiye'de maske takılması gerekiyor mu?

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Bakanlık, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişilerin ise öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorlarsa ağız ve burnunu kapatması ve mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor."

Virüsle mücadeleye dair önerilerini sıralayan Türk Tabipleri Birliği ise maske kullanımıyla ilgili şu uyarıda bulundu: "Toplumda yaygın olarak gözlenen tıbbi maske kullanımı hastalığın bulaşmasını önlemeyeceği gibi ayrıca risk oluşturduğunu belirtmeliyiz. Bunun nedeni aynı maskenin birden çok kullanılması ve bu maskelerin enfeksiyon odağı haline gelmesidir."

İstanbul, Taksim.
Image captionSağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Türkiye'den yurtdışına seyahat edecekler ne yapmalı?

Sağlık Bakanlığı'na göre, virüse karşı yapılması gerekenlerin hepsi, yurtdışına seyahat edecekler için de geçerli.

Bakanlık bu bilgilere ek olarak şunları da öneriyor:

  • Çiğ tüketilen yiyecekler yerine pişmiş yiyecekler tercih edilmeli.
  • Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmeli.
  • Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmeli.

Hangi ülkelere seyahatlerle ilgili uyarı yapıldı?

Dışişleri Bakanlığı'ndan koronavirüsüyle ilgili seyahat uyarılarının ilki, 27 Ocak'ta Çin'le ilgili yapıldı.

Açıklamada, Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemeleri, etmeleri durumunda vakanın yoğun olduğu yerlerden uzak durmaları istendi.

Bakanlık 26 Şubat'ta İtalya'yla ilgili olarak, "Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça İtalya'nın koronavirüs vakaları görülen bölgelerine seyahat etmemeleri tavsiyesinde" bulundu.

Aynı gün, aynı türdeki bir açıklama, Irak için de yapıldı.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.