Hiçbir güvenceleri yok: Taşeron sağlıkçıların hayatı tehlikede

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Sözcüsü Ünal Demirtaş, 23 gündür kişisel koruyucu donanımları tamamlanmayan sağlık çalışanlarının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde Ünal Demirtaş; tüm sağlık çalışanlarının büyük bir risk altında çalıştığına vurgu yaparak, kişisel koruyucu donanımlarında yaşanan eksikliklerin derhal tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı. Demirtaş, “Sağlık çalışanları bu kritik süreçte fedakarca çalışarak toplumsal bir sorumluluğu yerine getiriyor. Karşılığı üç gün alkışlamak olmamalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık personelinin kullanması gereken kişisel koruyucu donanımların standartları, tüm sağlık çalışanları için derhal sağlanmalıdır” dedi. 

601 sağlık çalışanının Coronavirüse yakalandığı hatırlatan Demirtaş, şöyle sürdürdü:

“Hizmet verdikleri sırada ve devamında ihtiyaç duyulan kişisel koruyucu donanım malzemelerinin virüsün yayılması hızı göz önüne alınarak gerekli ve yeterli miktarda temininin dışında, bu standartlarda devamlılığın sağlanabilmesi için belli miktarda stok da oluşturulması gerekmektedir. Ancak bu konuda çok ciddi eksikliklerin yaşandığı, kişisel koruyucu donanım malzemeleri eksikliklerinin yapılan resmi açıklamaların aksine bir türlü giderilmediği ifade edilmektedir.”

TAŞERON SAĞLIK ÇALIŞANLARI ZOR DURUMDA!

Demirtaş, Bu süreçte, hastanelerin hemen hemen hepsinde temizlik, yemekhane, görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde taşeron şirket üzerinden çalışan işçilerin olduğunu, belirterek şunları kaydetti:

“İş güvencelerinin olmaması nedeniyle 4/D’li ve taşeron şirket çalışanları sorunlarını da dile getirememektedir. Salgın nedeniyle iş yükleri çok artmıştır. Hastalarla doğrudan teması çok fazla olan sekreterya, güvenlik, laboratuvar, temizlik gibi alanlarda hizmet veren işçilerin kişisel koruyucu ekipmanları yoktur. Bu kişilerin koruyucu ekipmanı olmadan çalıştırılması, hem çalışanların sağlığı hem de toplum sağlığı açısından büyük bir risk teşkil etmektedir. Asgari ücretin biraz üzerinde ücretler karşılığında insan üstü bir çaba ve özveri ile hastanelerde hasta bakıcı, temizlikçi gibi görevlerde hizmet veren bu işçilerimiz coronavirüsle toplumsal mücadelenin önemli bir parçasıdır. Ancak bu mücadelede en fazla yalnız bırakılan ve önemsenmeyen kesim de maalesef onlar olmuştur. Doktor, hemşire gibi çalışanlara son düzenlemeler ile yapılan ilave ödemelerden de, bu sağlık çalışanları yararlandırılmamışlardır.”

AYDINLIK

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.