Koronavirüs krizinde fatura çalışana kesilmesin

Koronavirüs salgını nedeniyle 14 ülkeden Türkiye’ye girişlerin 17 Nisan’a kadar ertelenmesi, sezon açılışlarına hazırlanan otellerde sıkıntı yarattı. TOLEYİS Başkanı Cemail Bakındı, ‘Turizm sektöründe işçi çıkarılmasın, işsizlik sigortası devreye girsin’ dedi

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle turizm sektörü sezona kötü başlarken çalışanların durumu da gündeme geldi. Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (TOLEYİS) Genel Başkanı Cemail Bakındı turizm sektöründen işçi çıkarılmamasını, işsizlik sigortasının devreye girmesini istedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle aralarında Almanya’nın da olduğu 14 ülkeden Türkiye’ye girişlerin 17 Nisan’a kadar ertelenmesi, sezon açılışlarına hazırlanan otellerde sıkıntı yarattı. Çok sayıda turizm tesisi sezon açılış tarihini ertelerken, faaliyette olan tesisler de yeni önlemler almaya başladı. Sektör temsilcileri kamu yönetimi ile bir araya gelerek alınacak önlemleri görüşmeye başladılar. Sıkıntılarını rapor halinde yetkililere sunan sektör temsilcileri “acil önlem paketi”nin bir an önce açıklanmasını istediler. Yapılacak toplantıya çalışanların temsilcilerinin de katılması gerektiğini ifade eden çalışanlar, çalışanların sorunlarının da dikkate alınmasının sektörün geleceği açısından önemli olduğunu vurguladılar.

TURİZM EMEKÇİLERİ

Koronavirüs salgınının turizme vereceği zararla ilgili çalışmalar sürerken daha çok turizm tesislerinin ve işverenin durumu öne çıkıyor. Krizin bir de emekçiler boyutu var. Turizm sezonu ile birlikte çok sayıda kişinin sektörde iş bulduğuna vurgu yapan çalışanlar, koronavirüs salgının faturasının emekçilere kesilmemesi uyarısında bulundular. Turizm sektöründe çalışan ve çalışacak olan mevsimlik işçilerin durumunun da ele alınmasını isteyen çalışanlar, kamu yönetiminin istihdam ile ilgili yasa ve mevzuatta hızla düzenleme yapmasını istediler. Çalışanlar, olağan koşullarda “askıya alma” uygulamasında işsizlik maaşı alınmasını önleyen düzenlemenin değiştirilmesi, ücretsiz izin yerine kısa çalışma ödeneği sisteminin uygulanması önerisi getirdiler.

SEZON ZOR GEÇECEK

Türk-İş’e bağlı TOLEYİS Genel Başkanı Cemail Bakındı koronavirüs salgınının turizm sektörüne etkisi ve çalışanların durumu ile ilgili olarak Aydınlık’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Koronavirüs salgını turizm sektörünü de etkiledi. Tüm dünyada halkın evine kapanması, havayolu firmalarını sıkıntıya soktu. Genelde birçok tesisi nisan ayı başında faaliyete girerdi. Şimdi ertelendi. ne zaman açılacağı da belli değil. Sarkacak gibi görünüyor. THY ve birçok firmaya yemek hizmeti veren Turkish DO&CO günde 250 bin yemek hazırlarken bu sayı yüz bine kadar düştü. Firma 5 bin işçi çalıştırıyordu. Yüzde 20 civarında işçi çıkardı. Bu mevsimde çok sayıda uluslararası toplantı yapılırdı, hepsi iptal oldu. Bu da yeni başlayan sezonun zorlu geçeceğinin göstergesi.”

İŞSİZLİK SİGORTASI BÖYLE GÜNLER İÇİN

Turizm sezonunda çalışanların zarar görmesi için önerilerini de sıralayan Bakındı, şunları söyledi:
“Öncelikle senelik izinler kullandırılmalı. Kısmi süresiz izin düşünülebilir. En önemlisi işsizlik sigortası devreye girmeli. Yasal düzenlemeler yapılarak işçilerin mağdur olmaması sağlanmalı. Devlet turizm işletmecisine, ‘İşçileri çıkarma ücretlerini ben ödeyeyim’ demeli. Koronavirüs salgını sona erene kadar destek olmalı. İşsizlik sigortasının paraları başka yerlerde değil buralarda kullanılmalı. İşsizlik sigortası bu günler için var.”

TÜRKİYE EMNİYETLİ OLURSA

Türkiye’de koronavirüse karşı yapılan mücadelenin şu ana kadar başarılı olduğunu vurgulayan Bakındı, şöyle konuştu: “Türkiye emniyetli ülke, güvenilir ülke yapılırsa turizmde çok farklı sonuç da alınabilir. Birçok ülke tatil için ülkemizi tercih edebilir. Tabii para için kendi halkımızın sağlığını tehlikeye atacak değiliz. İyi bir organizasyon yapılırsa salgın en az zararla atlatılır. Koronavirüse karşı tüm dünya birlikte mücadele etmelidir. Panik yapmamalı ama önlemleri eksiksiz almalıyız. Türkiye turizm sektörü için son derece önemli olan Rusya krizini Moskova anlaşması ile aştı. Koronavirüs sorununu da aşacaktır.”

Çalışanları isyanda ancak AVM’ler kapatılmıyor

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3629","attributes":{"class":"media-image wp-image-9666","typeof":"foaf:Image","style":"","alt":""}}]]

Mağaza çalışanları, koronavirüs salgını nedeniyle alışveriş merkezlerinin kapatılmasını istiyor. Ancak AVM’ler 10.00-22.00 arası çalışmaya devam etme kararı aldı. Çalışma saatini düşürmek ise mağazaların kendi inisiyatifine bırakıldı. Mağazaların arasındaki satış yarışı düşünüldüğünde bu çalışma saatlerinde bir değişiklik olmayacağı öngörülüyor.
Önceki gün Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik bir tavsiye kararı aldı. Dün açıklama yapan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu da AYD’nin, AVM’lerde talep eden mağazaların, çalışma saatlerini 12.00-20.00 saatleri arasına almalarında kolaylık sağlanmasına yönelik tavsiyesini olumlu değerlendirdi.
Özpamukçu, Gıda Perakendecileri Derneği, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği, Kategori Mağazacılığı Derneği, Tescilli Markalar Derneği ile Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği adına yaptığı açıklamada alışveriş merkezlerinin, 10.00-22.00 olan açılış kapanış saatlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. AYD’nin, tavsiyesini olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiren Özpamukçu, şunları kaydetti: “AVM yatırımcılarımız, alışveriş ve yaşam merkezlerimizin 10.00-22.00 olan açılış kapanış saatinde değişiklik yapmamaktadır.”

YATIRIMCILARIN İSTEĞİNE GÖRE

Özpamukçu, çalışma saatlerini düşürmek isteyen yatırımcılara kolaylık sağlanacağını ifade etti.
Tavsiye karar kapsamında AVM çalışanlarının çalışmadığı sürelerin yıllık izinlerinden düşürülmesi öngörülüyor. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’na bağlı Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre “Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez” ve “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez”.

Aydınlık

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.